De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Weten jullie nog wat dit is?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Weten jullie nog wat dit is?"— Transcript van de presentatie:

1 Weten jullie nog wat dit is?
Een molecuul en een atoom

2 Natuurkunde hoofdstuk 1 (niv. 1)
De opbouw van stoffen Natuurkunde hoofdstuk 1 (niv. 1) Hoofdstuk 1 Natuurkunde; de opbouw van stoffen.

3 Waar gaat het over? Opbouw Van materiaal
We weten uit de praktijk dat we van alle materialen wat af kunnen halen. In het ene geval gaat het makkelijk (hout) en in het andere geval gaat het moeilijk (diamant). Maar we kunnen niet oneindig doorgaan, op een gegeven moment krijg je het kleinste deeltje en dat is een molecule.

4 Inhoud Moleculen en Atomen. Natuurkunde of Scheikunde.
Adhesie en Cohesie. We gaan het vandaag hebben over Moleculen en Atomen, Wat zijn Natuurkundige en wat zijn Scheikundige processen en ik wil uitleggen wat Adhesie en Cohesie is.

5 Moleculen en Atomen Een molecule is het kleinste deeltje van een stof dat nog de eigenschap heeft van die stof Het kleinst mogelijke deeltje van een stof heet, een molecule. Een molecule is zo klein dat hij zelfs met een microscoop net te zien is, maar toch is een molecule nog deelbaar en die deeltjes heten dan atomen. De 3 fase driehoek geeft aan hoever de moleculen uit elkaar zitten in de verschillende fases, dit is een natuurkundig proces. Het plaatje van de atoom is een link naar een filmpje over moleculen en atomen. Filmpje!!

6 Wat is het verschil tussen een;
Natuurkundig proces Of een Een Natuurkundig proces is omkeerbaar en een Scheikundig proces niet. Scheikunde is een chemisch proces, door deze processen verandert de oorspronkelijke stof in een andere, met andere eigenschappen. Scheikundig proces

7 Zoete moleculen? Natuurkundig Proces
De 3 fasediehoek toont de drie aggregatietoestanden aan, dit is een natuurkundig proces. Het plaatje van de zout hoopjes is een filmpje over zoutwinning uit zee, dit is ook een Natuurkundig proces. De natuurkundige reactie is omkeerbaar (bv bij het glas water, water verdampt en het suiker blijft over. Het verdampte water komt ook weer terug in vloeibare vorm) Zoete moleculen?

8 Scheikundig proces Alle producten op deze slide verharden door een scheikundig proces, het beton verhard door de reactie van het cement met water. De houtlijm in de houtverbinding verhard omdat het in aanraking komt met lucht, het zelfde als de tegellijm (poederlijm weer door water) De scheikundige reactie is niet omkeerbaar!!

9 Cohesie en Adhesie De aantrekkingskracht tussen moleculen van dezelfde stof noemen we Cohesie De aantrekkingskracht tussen moleculen van verschillende stoffen noemen we Adhesie Hoe dichter de moleculen bij Cohesie bij elkaar zitten, hoe sterker de stof is. Bij Adhesie komt het ook voor dat stoffen elkaar sterk en slecht aantrekken of soms wel afstoten.

10 Adhesie of Cohesie De spijker is cohesie, waarin de moleculen dicht bij elkaar zitten. Bij het krijtje, wat ook cohesie is, zitten de moleculen verder uit elkaar vandaan waardoor het ook makkelijk breekt. Bij het schoolbord met het krijt erop is sprake van Adhesie, welke niet sterk is anders had je het niet meer van het bord af kunnen halen.

11 Adhesie of Cohesie Op deze foto is Adhesie aanwezig, doordat het beton aan het betonijzer hecht en het beton weer aan de betonblokken. Het betonijzer heeft op zijn beurt weer een sterke Cohesie.

12 Hebben jullie nog vragen??

13 Opdrachten Maak de opdrachten in groepjes van 2 of 3
Om te kijken of jullie het begrepen hebben is de opdracht jullie Toets! Ik kijk hem dus na!


Download ppt "Weten jullie nog wat dit is?"

Verwante presentaties


Ads door Google