De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

T4 – Voeding en Vertering

Verwante presentaties


Presentatie over: "T4 – Voeding en Vertering"— Transcript van de presentatie:

1 T4 – Voeding en Vertering

2 T4 – Voeding en Vertering

3 T4 – Voeding en Vertering

4 T4 – Voeding en Vertering

5 T4 – Voeding en Vertering

6 T4 – Voeding en Vertering

7 T4 – Voeding en Vertering

8 T4 – Voeding en Vertering

9 T4 – Voeding en Vertering

10 Basisstof 5: De verteringssappen
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek

11 Eiwitten Koolhydraten Vetten

12 Eiwitten Koolhydraten Vetten Eiwitten (proteïnen)
Eiwitmoleculen zijn opgebouwd uit een groot aantal aan elkaar gekoppelde aminozuurmoleculen In eiwitten van de mens komen twintig verschillende aminozuren voor. Bij volwassenen kunnen acht aminozuren niet of onvoldoende worden gevormd. Deze moeten via het voedsel binnenkomen  essentiële aminozuren. De overige niet-essentiële aminozuren kunnen in de lever worden gevormd uit andere aminozuren. Een eiwitmolecuul Een aminozuurmolecuul

13 Eiwitten Koolhydraten Vetten

14 Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vorming van een aminozuurketting door een dehydratie reactie (onttrekken van water) Computerweergave van een eiwitmolecuul

15 Eiwitten Koolhydraten Vetten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen  bestandsdeel van cytoplasma, kernplasma en van tussencelstof Sommige eiwitten werken als: - Enzymen: versnellen chemische reacties in cellen - Hormonen: regelen processen in het lichaam - Transporteiwitten: hebben een functie bij het transport van stoffen Aminozuren die niet bij de synthese van eiwitten worden gebruikt, worden gedissimileerd. Hierbij ontstaat ammoniak, die in de lever wordt omgezet in ureum. Ureum wordt uitgescheiden met de urine.

16 Eiwitten Koolhydraten Vetten
Pepsinogeen is een inactief pro-enzym dat in de maagwand wordt geproduceerd. In de maag wordt pepsinogeen onder invloed van zoutzuur geactiveerd tot pepsine. Onder invloed van het enzym pepsine worden eiwitmoleculen gesplitst. De verteringsproducten zijn enkele vrij lange aminozuurketens, die polypeptiden worden genoemd.

17 Eiwitten Koolhydraten Vetten voedseldelen maagportier
vrijkomen maagsap maag maagwand maagsapklieren pepsinogeen pepsine (actief enzym) HCl slijmkliercellen 1 Pepsinogeen en HCl komen vrij in de maag 2 HCl zet pepsinogeen om in pepsine 3 Pepsine activeert meer pepsinogeen en start zo een kettingreactie. Pepsine start de vertering van eiwitten.

18 Eiwitten Koolhydraten Vetten Animatie Bioplek Eiwitten

19 Eiwitten Koolhydraten Vetten

20 Eiwitten Koolhydraten Vetten Koolhydraten Kunnen worden ingedeeld in:
Vorming van een disacharide uit twee monosachariden door dehydratie Koolhydraten Kunnen worden ingedeeld in: - Monosachariden: glucose en fructose - Disachariden: sacharose, maltose - Polysachariden: zetmeel Koolhydraten zijn belangrijke brandstoffen in je lichaam: 1 gram koolhydraat levert 17 kJ energie Koolhydraten kunnen ook een rol spelen als bouwstof.

21 Eiwitten Koolhydraten Vetten
De vertering begint in de mond. Drie paar speekselklieren produceren per etmaal 1 tot 1,5 liter speeksel. Speeksel bevat het enzym amylase, dat een deel van het zetmeel in het voedsel afbreekt tot maltose (een disacharide). Amylase is werkzaam bij een pH van ongeveer 6 tot 7,5. Het pH optimum is 6,6. Maltose

22 Eiwitten Koolhydraten Vetten Animatie vertering zetmeel

23 Eiwitten Koolhydraten Vetten

24 Eiwitten Koolhydraten Vetten Vetten (lipiden)
Dubbele binding  onverzadigd vetzuur Vetten (lipiden) Opgebouwd uit een glycerolmolecuul en drie vetzuurmoleculen Verzadigd vetzuur: Bevat het maximaal aantal waterstofatomen en heeft een rechte vorm  vooral dierlijke voedingsmiddelen (bevatten ook veel cholesterol) Onverzadigd vetzuur: Bevat niet het maximaal aantal waterstofatomen en heeft geen rechte vorm  vooral plantaardige oliën en vis Belangrijke rol bij voorkomen hart en vaatziekten Essentiële vetzuren: moeten voorkomen in de voeding. Dienen als brandstoffen (1 gr  38 kJ) en bouwstoffen.

25 Vetzuren en Glycerol Vet
Eiwitten Koolhydraten Vetten Lipase Vetzuur Glycerol Vetzuur Glycerol Vetzuur Vetzuur Vetzuur Vetzuur Vetzuren en Glycerol Vet

26 Eiwitten Koolhydraten Vetten Animatie Vertering Vetten

27 Eiwitten Koolhydraten Vetten Wasmiddelen
Wasmiddelen bezitten enzymen als proteasen (eiwitten) en lipasen (vetten) Neem de bloedvlek op je favoriete shirt... Protease Deze kleine moleculen zijn niet gekleurd en lossen op in water. Ze kunnen dus worden weggespoeld. De bloedvlek bevat Haemoglobine


Download ppt "T4 – Voeding en Vertering"

Verwante presentaties


Ads door Google