Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdSiebe Brabander Laatst gewijzigd meer dan 9 jaar geleden
1
Australian Wines November 2014 Ad Libitum – Zottegem City
2
WijnAAAB CAPEL VALE2203 Grant Burge Riesling1186 Grant Burge Muscat3193 SALITAGE4183 Alkoomi Shiraz1204 Grant Burge Filsell619 Punters Corner8152 JIP JIP Rocks817 Didgeridoo Durif196
3
Feiten – < 20 miljoen mensen – Vglbaar met oppervlakte Europa en VSA – Grote diversiteit in klimaat, grondsamenstelling alsook druiven – Vooral gekend omwille van de genereuze Shiraz & Chardonnay – Bijna alle druiven worden er uitgeprobeerd (> 100). Veel oude wijngronden met grenache & mourvèdre – Jaren ’80 wel vernietiging op vraag van overheid (aanbod > vraag) Pinot noir in de koudere regio’s zoals Tasmanië Recent bijv. grotere aanplanting van sangiovese en merlot (om de cabernets wat zachter te maken). Nu ook Zinfandel en Barbera.
4
Feiten > 1000 wijndomeinen en 10-tal zeer groot (o.a. Lindemans en Penfolds) met letterlijke toepassing van de 80-20% regel inzake volume – Historische focus op commerciële wijn In jaren ’80: 80% productie ‘bag in box’, vooral voor lokale en Aziatische consumptie Sinds jaren ’80 sterke stijging kwaliteit Tot eind 20 ste eeuw was de focus op witte wijn, vooral Chardonnay Jaren ’90 – sterke opkomst Shiraz (bijv. 12000 hectare aangeplant in 3 jaar tijd) Na 2000: – Ong. 25% aangeplante druiven is Shiraz – Cabernet is ong. 19% – Chardonnay is ong. 18% Nu al 15 jaar op rij: double-digit growth
5
Regelgeving Minder regionale/lokale regels dan in bijv. Europa – Herkenbaar voor consument (druivensoort, maker, regio, jaartal) – 1994: handelsovereenkomst met de EU inzake ‘duidelijke etitkettering’ – GI – Geographical Indication 85% van de wijn moet uit vermeld gebied komen 85% van de wijn moet uit vermeld oogstjaar komen 85% van de wijn moet van de vermelde druivensoort zijn BIN (‘bocht’): – duidde vroeger een locatie in de kelder aan. – Typeerde een herkomst of stijl van de wijn (bijv. verschillende vinificatie) – Momenteel enkel nog gebruikt voor marketing doeleinden door de grote huizen
6
Onderscheid multi-district-blends – De herkomstbenaming luidt dan bijv. South-Australia of Western-Australia regionale wijnen – wijn met een regionale identiteit heeft. De druiven ervoor zijn afkomstig uit een bepaald geografisch duidelijk begrensd wijnbouwgebied met een karakteristieke bodem en een veelal uniform klimaat: bijv. Clare Valley of Hunter Valley. Estate-wijn – Domeinen die uitsluitend zelf produceren, zonder contractleveranciers (contract growers) – Estate wijn is geen synoniem van top kwaliteit Single-vineyard wine. – Wijn van één wijngaard is zeldzaam in Australië.
9
Capel Vale Zuid-westen van West-Australië Leemgrond Pioneer in ‘variety -site matching’ – Chardonnay best in Margeret River – Sauv Blanc in Pemberton, etc. 2007 Pemberton Semillon-Sauvignon Blanc
10
Capel Vale 2007 Pemberton Semillon-Sauvignon Blanc – Koelere regio – Aroma’s: stro, meloen, steenfruit en citrus aangevuld met levendige florale toetsen die veel textuur geven. – Gebalanceerd en rond met een lange ‘crispy finish’ (i.e. frisse zuren) – Na 3 jaar zouden er vijgen terug te vinden zijn in geur en smaak – Koele & lange fermentatie om veel aroma’s te krijgen – Semillon gedeelte ook houtlagering Food pairing: – oesters met zeezout & limoen – White bait - gefrituurde anjovies
11
Grant Burge Riesling 2004 Eden Valey (Barosso) – Barosso is grootste export regio (70%) – Rode teelaarde op kleigrond Koeler & veel regen behalve in zomer 30 jaar oude wijnstokken Manuele oogst ‘s nachts
12
Grant Burge Riesling 2004 Vinificatie: – 50% geperst met minimum contact met schil – 2 gecultiveerde gisten werden toegevoegd – 3 weken temperatuur-gecontroleerde fermentatie Licht strogele kleur met limoen-groene schijn Aroma’s: groene appels, kaneel, florale toetsen, kruidig en limoen Pallet toont frisse zuren (door koelere regio) en een kalk toets met frisse, droge afdronk 10 jaar houdbaar 2004 was uitzonderlijk goed jaar – veel fruit en goede zuren
13
Grant Burge Frontignac 2012 2012 Lily Farm 30 jaar oude stokken Fermentatie op 8° C en kunstmatig gestopt vooraleer een droge wijn werd bekomen – Balans tussen restsuiker en zuurtegeraad is cruciaal Cfr. Muscat de Beaumes-de- Venise Muscat Blanc à Petits Grains
14
Grant Burge Frontignac 2012 2012 Lily Farm Bleek-goudenkleur Aroma’s: muskus, bloesem, citrus, rozenwater Mondvullend, zoete citrusvruchten, frisse zuren Zeer verfrissende aperitief Muscat Blanc à Petits Grains
15
Salitage 2007 Chardonnay Regio: Pemberton – Western Australia 100% Chardonnay 25% geperst met blijvend contact met schil (eerst ontsteeld) Eerst geklaard voor fermentatie 100% houtlagering op Franse eik uit Bourgogne (meer finesse dan Amerikaanse eik) – 10 maanden - 20% nieuwe eik
16
Salitage 2007 Chardonnay Medium strokleur Fruit aroma’s van citrus, steenfruit, meloen, hout en kruidig Zeer genereus pallet, met pompelmoes toetsen alsook zuren Sterke afdronk met hout, fruit en veel diepte Best geserveerd licht gekoeld
17
Pauze
18
Jip Jip Rocks Sparkling Shiraz Regio: G.I. Pathaway, noorden van Coonawarra (Zuid-Australië) Kalk bodems Biologische wijn met laag rendement 3-jaar ouden Shiraz, opgegroeid in oude Franse eiken vaten Beetje jonge Shiraz toegevoegd om meer fruitig karakter te geven
20
Didgeridoo Durif 2010 Regio Riverina New South Wales – boven Victoria Aboriginals gebied – héét en weinig irrigatie Voornaamste stad: Wagga Wagga Durif druif: – Komt van dr. Durik: kruising Syrah met Peloursin maar problemen met verrotting (meeldouw resistent) – Succesvol in USA, California – Is geen Petit(e) Syrah, maar benaming Petit(e) Syrah wordt nu algemeen aanvaard – Druif doet het goed in warme klimaten (waar verrotting minder probleem vormt) – Kleine druif, dus dikwijls tanninerijk alsook pepersmaak – Hoge zuurtegraad Durif is net als Zinfandel beschouwd als een Amerikaanse druif
21
Alkoomi 2006 Shiraz Regio: Frankland River – Western Australia Alkoomi (Aboriginal) betekent: ‘a place we chose’ Blend Shiraz-viognier is van origine uit Côte Rôtie (max.15% - max 20% in Rhone) Viognier toegevoegd omwille van aroma’s
22
Alkoomi 2006 Shiraz Karmijnrood met purperen schijn Geur: pruim, violetjes, zwarte peper en kruiden Pallet: zwarte kersen en pruimen met kruidige ondertoon en tabak ingevolge de Franse eik Zachte tannines
23
Grant Burge Filsell Old vine Shiraz - 2011 Barossa valley Wijnstokken aangeplant in 1920 Beschouwd als één van de beste wijngaarden in Barossa Valley Manuele oogst en 2011 was een koeler jaar 20 maanden op eik – vooral Amerikaanse eik
24
Grant Burge Filsell Shiraz Dieprode kleur Geur: zwarte chocolade, frambozen en een hint van lavendel Pallet: intens rood fruit, rijpe braambessen, rabarber, vanille, melk chocolade toetsen Food: lam, stoverij, rijpe cheddar
26
Punters Corner 2008 Cabernet Sauvignon Regio: Coonawarra Zeer gevierde wijnmaker 2008 was zeer warm jaar 20 maanden op eik
27
Punters Corner 2008 2008 Diep rode kleur Geur: braambessen, moerbei, vanille, leder, en kruidigheid als gevolg van de houtlagering Pallet: rijk en vol, cassis, braambes, toets van zeewier met stevig tannines Eik: 4 soorten Franse eik maar ook Russische eik
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.