Download de presentatie
GepubliceerdSandra Boender Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
De wijnen van de Loire Commanderij Brussel Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw 26 september 2014
2
De Franse wijnregio’s
5
4 Regio’s : 800 km wijnroute 50.000 ha
6
De regio’s en hun wijnen
Pays Nantais : muscadet Anjou-Saumur : Anjou : chenin blanc, wat rosé Saumur : vooral mousserend is bekend, ook veel rode wijn Touraine : vooral cabernet franc, chenin blanc (droog, zoet als mousserend), sauvignon blanc is in opkomst Nivernais (‘Centre’) : sauvignon blanc (Sancerre en Pouilly Fumé als bekendste, maar Quincy, Reuilly en Menetou-Salon ook zeer gewaardeerd). Minder gekend rood en rosé (Pinot noir)
7
Welke regio’s maken de Loirevallei bekend ?
Rode wijnen : Anjou, Saumur-Champigny, Chinon, Bourgeuil, Saint-Nicolas de Bourgeuil (cabernet franc en cabernet sauvignon), Menetou- Salon (pinot noir). Droge witte wijnen : Sancerre en Pouilly Fumé (sauvignon blanc). Cour-Cheverny (romorantin), Menetou-Salon. Zoete witte wijnen : Anjou (chenin), Quart de Chaume en Bonnezeau (Coteaux de Layon), Vouvray en Chaume Mousserende wijnen : Anjou, Touraine, Vouvray, Cheverny en Montlouis (chenin, chardonnay). Rosé wijnen : Anjou wijnen met AOC-statuut
8
Het klimaat in de Loirestreek
Nantes en Anjou : gematigd zeeklimaat. Saumur tot Touraine : continentaal, de invloed van de oceaan neemt progressief af door het reliëf van de hellingen. Vanaf Touraine tot het centrum : nog weinig invloed van de oceaan. De Loire zelf en zijn bijrivieren zorgen voor temperend effect : diverse microklimaten met diverse wijnen als gevolg. Dit effect is ook belangrijk voor het maken van zoete en likoreuse wijnen
9
De ondergrond Pays Nantais : harde gesteenten : gneiss, mica, keien, schist Anjou : kalk, schist, keien Touraine : klei-kalk (argilo-calcaire), keien, zand Centre : klei, kalk; klei-kiezel (argilo-silicieux)
10
Het belang van de ondergrond
Beste : lichte, niet te zware, zuurstofrijke bodem : de wortels van de wijnstok moet dan diep naar beneden gaan om zijn voedsel en water op te halen. ‘hoe meer een wijnstok afziet, hoe beter de wijn’ Lichte grond is goed voor de waterhuishouding : overtollig regenwater wordt afgevoerd, minder kans op schimmel Sterke kleigrond(of leem) houdt teveel water op (alleen goed bij gebieden met weinig neerslag) Kalk en krijt : goed doorgankelijk voor regenwater, laat de wortels diep doorgroeien, weerkaatsing van zonlicht Steen- en kleiondergrond (Châteauneuf-du-Pape) : regenwater gaat vlot weg, druivenwortels groeien diep, de keien bewaren ‘s nachts lang de warmte (stralingswarmte) Lei en granietsteen (mica, gneis) : op hellingen goede afvoer van het regenwater
11
Voedsel voor de druif Stikstof : wordt uit de grond gehaald. Minder stikstof = minder vrucht. Teveel stikstof : grotere opbrengst, lager suikergehalte Fosfor : belangrijk voor vruchtbaarheid en ontwikkeling van de wijnstok Kalium : tekort geeft mindere groei, bevordert de vorming van suikers en versnelt de vorming van wijnsteenzuur Calcium : vele biologische functies, o.a. handhaven van juiste vochtpeil Magnesium : regelt ijzerverwerking in de plant, gunstige invloed op smaak van de wijn (zachter en voller), ook noodzakelijk voor de fotosynthese Metaalsporen : voeding voor de wortels zelf
12
Magnesium- en kaliumtekort
13
Druivenrassen Gemeenschappelijk kenmerk : frisheid, levendigheid en elegantie Chenin blanc (pineau de la Loire), sauvignon blanc, pinot noir, gamay, cabernet franc, muscadet (melon de Bourgogne), romorantin (uniek : Cour-Cheverny), cabernet sauvignon
15
Crémant de Loire Domaine des 2 Vallées
Afkomstig van een wijngaard met een oppervlakte van 2 ha 60 % Chenin, 40 % Chardonnay Ondergrond leisteen en kalk Manuele oogst Traditionele methode
17
Daniel Reverdy et fils Sancerre blanc 2012 9,30 ha : lutte raisonnée
AOC Sancerre blanc. Cépage : Sauvignon blanc AOC Sancerre rood en rosé : Cépage : pinot noir Grond : ‘Terres Blanches’ : argilo-calcaire (kalk en krijt) 25 % van deze cuvée is afkomstig van wijngaarden met grasbeplanting tussen de wijnstokken. Deze zijn gemiddeld 25 jaar oud. De vergisting gebeurt op lage T° : C° Traditionele vinificatie met rijping sur lies gedurende 6 md Aroma’s : floraal, fruitig gemengd met vegetaal Sancerre blanc 2012
18
Lutte raisonnée Lutte raisonnée: Geintegreerde landbouw. Hier wordt prioriteit gegeven aan natuurvriendelijke methoden met als doel de milieubelastende praktijken van de landbouw te verminderen met in achtneming van het economisch belang van het landbouwbedrijf. In de wijnbouw is deze beweging in de Beaujolais ontstaan en noemt men het ‘la lutte raisonnée’.
20
Cour-Cheverny – Delaille - Domaine du Salvard – 2010 – Romorantin
Dorp : Cour-Cheverny Droge witte wijnen, unieke druivensoort Wijn : gouden kleur, rustiek fruit en duidelijk aanwezig bloemengeur Gebied ligt op noorden georiënteerd en geeft hierdoor frisse wijnen Oppervlakte wijngaard : 48 ha Steeds monocépage : Romorantin Productie : max 60 hl/ha Grond : kalkrijk, klei en zand Klimaat : semi-continentaal : korte, relatief hete zomer, lange koude winter. Vorst in de lente : probleem
21
Romorantin Zeldzaam, sinds 16e eeuw bekend in deze regio
Pinot-variëteit en Gouais blanc Alleen te vinden in Cour-Cheverny François 1er bracht deze druif mee uit Italië in 1519 en liet het aanplanten rond zijn ‘Château de Romorantin’
22
Gouais blanc Deze druif is een van de oudste én belangrijkste rassen in West-Europa en kwam daar vanaf de 13e eeuw op grote schaal voor. De streek waar dit ras ontstaan is, ligt in het oostelijk gedeelte van Frankrijk tegen de Duits-Zwitserse grens. Jarenlang DNA-onderzoek heeft onder meer uitgewezen dat deze variëteit wel meer dan 80 nakomelingen heeft, vandaar de bijnaam Casanova onder de druiven. Hier zijn een paar voorbeelden op zijn plaats: de Chardonnay maar ook de Gamay Noir zijn kruisingen van deze druif met de Pinot. de Aubin Blanc en de Petit Meslier zijn kruisingen van deze druif met de Chenin Blanc. de Furmint, de Riesling, de Elbling en de Blaufränkisch hebben deze druif als een van de voorouders. Sterke groeier, zeer productief met een opbrengst tegen de 100 hectoliter per hectare. Bloeit wat later in het voorjaar en is relatief vroeg rijp, waardoor de kans op nachtvorst in beide gevallen laag is. Grote trossen met grote druiven, die een dunne schil hebben. Deze druif is gevoelig voor botrytis, maar heeft weinig last van andere ziektes. De aroma's die vrijkomen zijn die van citrusvruchten, groene appel en peer. De zuurgraad is aantrekkelijk hoog.
23
Familie Delaille
24
Het domein Gekocht door overgrootvader Maurice Delaille in Dorpje : Fougères sur Bièvre. Nu in handen van Emmanuel en Thiery (5e generatie) 40 ha 90 % export over gans de wereld Moderne wijnkelders en lutte raisonnée Oogst : pas begin oktober, vergisting in inoxvaten (ged. 20 dagen op °C) Rijping : sur lies op 12 °C
26
Vouvray demi-sec, Valentin Fleur, Les Celliers du Prieuré, Sint Georges-sur-Loire 2012, Chenin blanc
De Loirestreek is één van de weinige regio’s waar men nog demi-sec stille wijnen maakt. Restsuiker nooit dominant Demi-sec volgens principe van ‘passerillage’ (indrogen van druiven op stok door wind, op matten of draden) Op stok : Loire, Jurançon Op matten of draden : vin de Paille (Jura), Amarone (Veneto), Vin Santo (Toscane), Strohwein (Oostenrijk)
27
De familie Fleur Opgericht in 1965 in centrum van Angers
Jean Fleur richt ‘les Celliers du Prieuré’ op
28
Boutet Saulnier
30
Vouvray sec 2012 – Boutet-Saulnier- Chenin blanc
Domein : in Vouvray, familiaal bedrijf sinds generaties. Zowel stil als mousseux (méthode traditionelle) Druif : alléén Chenin Blanc Wijnstokken : 20 jaar oud Wijnproduktie : wijngaard bewerkt met paarden, uitsluitend organisch mest. Indigene gisten
31
De tien punten waaraan een natuurlijke wijn moet voldoen (Eric Merny)
1. Biologische of biodynamische druiventeelt. 2. Natuurlijke vergisting (indigene gisten) 3. Geen kunstmatige interventies (minimum aan sulfiet, geen chemische bestrijdingsmiddelen) 4. Lage rendementen per hl/ha (betere concentratie van de smaakstoffen) 5. Geen of minimale filtering (helpt de natuurlijke smaak intact te houden) 6. Manuele oogst (alleen optimaal rijpe druiven in gezonde toestand worden geplukt) 7. Geen of weinig toevoeging van sulfiet (enkel zeer lage dosis bij de botteling indien nodig) 8. Chaptaliseren is niet toegestaan (er wordt geen suiker toegevoegd) 9. Op het domein gebotteld 10. De wijn, met mate(n) gedronken is gezond, maar moet ook lekker zijn
32
de familie Dagueneau Didier : Benjamin en Charlotte :
33
Het domein Sinds 1983 Uitgegroeid tot referentie voor de wijnfreaks
Respect voor de ervaring van ‘de ouden’, gecombineerd met de moderne oenologie Okshoofden of ‘demi-muid’ van 620 l, wanddikte van 50 mm (goede verhouding tussen volume en zuurstof) Quasi volledig nieuwe vaten, maar ook roestvrije inoxvaten. Verhouding inox/hout hangt af van oogstjaar In 1991 : opbrengst 8 hl/ha, in 1992 : 38 hl/ha Houten vaten gegraveerd ‘D.S.L.S.’
35
Buisson-Renard – 2010- Pouilly-Fumé-Sauvignon blanc
Het huis Dagueneau : Stichter : Didier overleden op 17 sept 2008 bij vliegtuigongeval, regio Cognac, op 52-jarige leeftijd. Zoon Benjamin en dochter Charlotte : . Domein van 10 ha . Heuvel in Saint-Andelain (Pouilly-Fumé) . Merendeel : kleibodem met vuursteen . Rest : mergelaarde (kimmeredigiaan – cfr Chablis) * % SB, biodynamisch, ondergrond klei, kalk en silex Alcoholische gisting en veroudering op grote vaten van 450 en 620 liter
37
Château de La Grille 2005-Chinon- Cabernet franc
100 % CF Vorm van de flessen : Champagne Gosset 1748 : aankoop wijnhuis door Antoine-Jean de Cougny In 19e eeuw : gerenoveerd door Marquis Gustave de Cougny 1951 : overname Gosset (Albert) 1995 : Sylvie en Laurent Gosset eigenaars Nu : eigendom van Baudry-Dutour Uitsluitend manuele oogst Zorgvuldige selectie op wijngaard Onmiddellijk vervoer in kleine kisten naar wijnhuis (tegen oxidatie). Combinatie van traditionele methodes met moderne technieken. Kalk-kleigrond
39
Domaine des 2 vallées- Chaume- Chenin blanc moelleux 2008
Chenin-druif sinds 9e eeuw in de Loirestreek Onderhevig aan botrytis cinerea Domein ligt tegen Angers, microklimaat (Layon) Eigenaars : Philippe en René Socheleau Wijngaard : 4 ha Gisting voor 50 % op houten vaten en ander 50 % op inox (frisheid) Bewaarkracht : meer dan 20 jaar Ondergrond : conglomeraten
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.