Download de presentatie
GepubliceerdHugo Abbink Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Met smaak ouder worden Dr. Stefanie Kremer & Dr. Jos Mojet
05/04/2017 Met smaak ouder worden Dr. Stefanie Kremer & Dr. Jos Mojet Centre for Innovative Consumer Studies, Wageningen UR
2
Overzicht presentatie
05/04/2017 Inleiding Smaak en overige zintuigen Waarneming van voedingsmiddelen Waardering van voedingsmiddelen Conclusies
3
Inleiding Aantal ouderen neemt toe
05/04/2017 Aantal ouderen neemt toe Ouderen klagen vaak over de ‘smaak’ van hun eten Proeven de ouderen nog wel hetzelfde als de jongeren? Zo niet, wat is dan de invloed hiervan op hun voedselvoorkeuren? Moeten we speciale ‘smakelijke’ producten voor ouderen maken?
4
Wat is smaak voor de consument?
05/04/2017 Samenspel van de verschillende zintuigen bij de waarneming van het eten Ook gebruikt door consumenten om aan te geven of het eten wel of niet lekker gevonden wordt
5
Achteruitgang zintuigen bij ouderen
05/04/2017 Zien Horen Smaak (mannen) Geur Voelen
6
Voorbeeld: Onderzoek Geurgevoeligheid
05/04/2017 young elderly De ouderen konden minder vaak geuren waarnemen & benoemen Toch is de achteruitgang per persoon heel verschillend! Verschilt ook per zintuig! Detection Identification
7
Waarneming van voedsel (Voorbeeld vla)
05/04/2017 De ouderen (grijs) verschillen van de jongeren (wit) in hun waarneming Zij nemen vooral de geuraspecten minder sterk waar Vanilla Vla
8
Wat zijn mogelijke oorzaken van smaakverlies?
05/04/2017 Anatomische verandering in het reuksysteem Verminderde kauwefficientie door kunstgebit Het aantal sensorische receptoren is verminderd De speekselproductie is afgenomen
9
Waardeert men het eten anders bij verlies van smaak?
05/04/2017 Aannames: Achteruitgang zintuigen √ Verlaagde smaakwaarneming √ Eten minder lekker ? Verlaagde eetlust en inname ? Afname gewicht, vatbaar voor ziektes
10
Product waardering bij ouderen
05/04/2017 Ouderen vinden de producten over het algemeen nit minder lekker dan jongeren De optimale smaak van een product ligt voor ouderen én jongeren bij dezelfde concentratie smaak en geurstoffen
11
05/04/2017 Hoe is dat mogelijk? Sensorische en hedonische (lekker) informatie wordt in verschillende delen van de hersenen verwerkt Ouderen passen zich geleidelijk aan aan hun veranderde voedselwaarneming waardoor zij geen waarneembare afname in waardering ervaren
12
Algemene conclusies De smaakgevoeligheid neemt af met leeftijd
05/04/2017 De smaakgevoeligheid neemt af met leeftijd Dit verlies lijkt algemeen en hangt in sterke mate samen met een verminderd reukvermogen Het smaakverlies leidt niet tot een voorkeur voor sterker smakende producten
13
Consequenties voor industrie en onderzoek
05/04/2017 Geen behoefte aan smaak- of geurversterkte producten voor ouderen Meer onderzoek nodig naar de interactie tussen herinnering en sensorische waarneming
14
05/04/2017 Dank u voor uw aandacht! © Wageningen UR
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.