Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
1
hOOFDSTUK Presentatie
2
Inhoud presentatie - Voorstellen 1. Sportvoeding 2. Brandstoffen
hOOFDSTUK Inhoud presentatie - Voorstellen 1. Sportvoeding 2. Brandstoffen Koolhydraten Eiwitten Vetten Vocht 3. Voeding rondom Alpe d’Huzes 4. Praktische tips - weetjes 5. Vragen
3
hOOFDSTUK Voorstellen
4
Sportprestatie Alpe d’Huez 6x??
hOOFDSTUK Aanleg Mentaal Rust Sportprestatie Alpe d’Huez 6x?? Lichaam samenstelling Al these parts are involved with your goal Training Sport voeding
5
hOOFDSTUK Voorbeelden
6
Goede voeding zorgt voor
hOOFDSTUK Sportvoeding Goede voeding zorgt voor Prestatieverbetering - Voldoende energie voor trainingen en wedstrijden Sneller herstel na training of wedstrijd Verkleining op blessurekans Sneller herstel na blessure Minder schommelingen in energiebalans
7
Sportvoeding Tekorten in je voeding of een verkeerde voeding
hOOFDSTUK Sportvoeding Tekorten in je voeding of een verkeerde voeding Gevolgen daarvan kunnen zijn: Heel vaak honger hebben Hoofdpijn Misselijk Slechte adem Mentale instabiliteit; bijv. snel geïrriteerd raken Ongewenst gewichtsverlies of gewichtstoename Een vertraagde groei bij jonge sporters ‘Op moeten geven’ omdat je geen energie meer hebt Regelmatig blessures, ziek of vermoeid zijn
8
hOOFDSTUK Sportvoeding
Energie-inname & energieverbruik Eten Trainen/ Wedstrijd Rust Werk
9
hOOFDSTUK Sportvoeding Eten direct na een flinke sportieve inspanning is lastig. Je hebt dan vaak geen trek. Terwijl dat wel moet als je straks meerdere keren die berg op wilt. Hoe kan dat dat je geen trek hebt en wat kun je dan het beste eten? EN hoe bezwaarlijk is het om minder of niet te eten en dat pas op een later moment (als je wel trek hebt) in te halen ?
10
Afname energievoorraad Stijging lichaamstemp Afname lichaamsvocht
hOOFDSTUK Sportvoeding Inspanning: Afname energievoorraad Stijging lichaamstemp Afname lichaamsvocht Verandering maagdarmmotoriek Verandering hormoonhuishouding Gevolg: Gebruik lichaamseigen eiwitten Stijging vetverbranding→50%maximaal vermogen→prestatievermindering
11
hOOFDSTUK Sportvoeding
12
Casus Doel: 3x Totale tijd 6 uur Verbruik:5760 Kcal Man 80 kg
hOOFDSTUK Casus Man 80 kg Doel: 3x Totale tijd 6 uur Verbruik:5760 Kcal
13
Sportvoeding Verbruik – Gebruik (inname) – Opname mogelijkheid
hOOFDSTUK Sportvoeding Verbruik – Gebruik (inname) – Opname mogelijkheid
16
1427 kcal 321 kh
17
De brandstof voor je lichaam
hOOFDSTUK Brandstof De brandstof voor je lichaam Koolhydraten Eiwitten Vetten Vocht Stelling: Het maakt niet uit wat ik eet, ik train het er toch wel af!
18
Brandstof Koolhydraten: Snelle – langzame Levert snelle energie
hOOFDSTUK Brandstof Koolhydraten: Snelle – langzame Levert snelle energie Geeft 3 maal sneller energie dan vet! Waar zit het in?
19
Brandstof Koolhydraten Snelle = voeding voor slechte darmflora
hOOFDSTUK Brandstof Koolhydraten Snelle = voeding voor slechte darmflora Hoge insulinespiegel Stopt het gebruik van vetten als brandstof
20
Brandstof Eiwitten: Biologische beschikbaarheid
hOOFDSTUK Brandstof Eiwitten: Biologische beschikbaarheid Bouwstof van je lichaam Voor herstel en opbouw van spieren en weefsels Waar zit het in?
21
Brandstof Eiwitten biologische waarde
hOOFDSTUK Brandstof Eiwitten biologische waarde Whey isolaat Whey concentraat - Heel ei Melk (koe) Ei eiwit Vis Rundvlees - Kip Caseïne (melkeiwit) Soja Rijst Granen Bonen
22
Brandstof Vetten: Essentiële vetzuren Vervoeren van voedingsstoffen
hOOFDSTUK Brandstof Vetten: Essentiële vetzuren Vervoeren van voedingsstoffen Opbouw van cellen Waar zit het in? Verzadigde en onverzadigde vetten?
23
Brandstof Vocht: Snelst beperkende prestatie factor!
hOOFDSTUK Brandstof Vocht: Snelst beperkende prestatie factor! Dehydratie= prestatievermindering 2% dorstgevoel→ te laat
24
Regelen van lichaamstemperatuur Transportmiddel
hOOFDSTUK Brandstof Vochtbalans: Regelen van lichaamstemperatuur Transportmiddel Bestanddeel van bloed, urine en zweet In 90% van de gevallen is fysieke inzinking te wijten aan te weinig vocht in het lichaam
25
hOOFDSTUK Brandstof
26
hOOFDSTUK Brandstof
27
hOOFDSTUK Brandstof Soorten dranken
28
hOOFDSTUK Brandstof
29
Probeer alles tijdens training uit!
hOOFDSTUK Casus Probeer alles tijdens training uit!
30
1427 kcal 321 kh
31
Voorafgaand aan inspanning
hOOFDSTUK Casus Voorafgaand aan inspanning Gebruik 3 uur voor de inspanning de laatste grote (koolhydraatrijke) maaltijd gram koolhydraten Gebruik het laatste uur voor inspanning geen energierepen, energiedranken of vruchtensappen!
32
Gebruik 6-8 ml dorstlesser/ kg lichaamsgewicht 5 minuten voor de start
hOOFDSTUK Brandstof Voor de start Gebruik 6-8 ml dorstlesser/ kg lichaamsgewicht 5 minuten voor de start
33
Verdeling* Koolhydraten
Voor de start 1e uur 2e uur 3e uur 4e uur 5e uur 6e uur * Bij langere/intensievere inspanning vocht/Kh opvoeren tot max 90 Kh
34
hOOFDSTUK
35
Begin meteen met aanvullen! 60 gram koolhydraten per uur
hOOFDSTUK Brandstof Tijdens inspanning Begin meteen met aanvullen! 60 gram koolhydraten per uur + vocht 2-3 ml/kg lichaamsgewicht elke 20 minuten = 720 ml grote slokken! Let op indien je eetmomenten overslaat
36
20 gram eiwitten en 60 gram koolhydraten
hOOFDSTUK 200 gram 500 ml 20 gram eiwitten en 60 gram koolhydraten
37
Eten en drinken tijdens inspanning moet je ook trainen
hOOFDSTUK Eten en drinken tijdens inspanning moet je ook trainen Weeg jezelf eens voor en na een inspanning
38
Doe geen ongewone dingen
hOOFDSTUK Praktische tips Tijdens Doe geen ongewone dingen Zenuwen? Een lichte maaltijd Niet te ‘bruin’ Niet te vet en eiwitrijk voorafgaand Voldoende vocht Let op glycemische index, mits gevoelig daarvoor Gebruik je eigen (schone) bidons (Weet wat de organisatie aanbied)
39
Kies volwaardige, onbewerkte voeding en varieer
hOOFDSTUK Praktische tips Organiseer je voeding; trainings- en (wedstrijd)tijden vormen het uitgangspunt Kies volwaardige, onbewerkte voeding en varieer Plan je Kh, Eiwitten en Vetten Drink voldoende vocht. Gebruik sportvoeding op de juiste manier, probeer alles tijdens trainingen uit Vul voor herstel direct je vocht en voeding aan
40
Oud bruin met grenadine dehydrateerd! 13 gram kh/100g gram
hOOFDSTUK Wist je dat… Na de inspanning Oud bruin met grenadine dehydrateerd! 13 gram kh/100g gram
41
koude dranken smaken anders dan warme en de opname is anders
hOOFDSTUK koude dranken smaken anders dan warme en de opname is anders tijdens inspanning smaken dranken anders dan in rust goede smaak > drinkgedrag (> eetgedrag) lichaam (maag- en darmstelsel gevoeliger bij inspanning)
42
voedsel sneller de maag verlaten Vloeibare producten worden eerder
hOOFDSTUK Kauw je eten goed. Zo kan het voedsel sneller de maag verlaten Vloeibare producten worden eerder opgenomen. Echter korter verzadigingsgevoel
43
kcal brood Worstenbroodje 290 3,5 Pizza met kaas/tomaat 740 8,5
hOOFDSTUK kcal brood Worstenbroodje ,5 Pizza met kaas/tomaat ,5 Zak chips 200 g ,5 Appelflap Schaaltje pinda’s Na de wedstrijd
44
hOOFDSTUK
45
hOOFDSTUK
46
hOOFDSTUK 200 gram
47
hOOFDSTUK 200 gram 1000 Kcal Kcal Kcal
48
hOOFDSTUK
49
hOOFDSTUK Heel veel succes 6 juni 2013
50
hOOFDSTUK Ga voor de beste prestatie. Voed je sport! Voor meer informatie: Diëtistenpraktijk Van der Zee Fabriekstraat AH Deurne 06 –
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.