De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten

Verwante presentaties


Presentatie over: "De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten"— Transcript van de presentatie:

1

2 De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten
Koolhydraten

3 Meisjes Ontbijt: 2 sneetjes bruin brood met boter
Jongens Ontbijt: 2 sneetjes bruin brood met boter beleg, vlees en of kaas 2 glazen volle/halfvolle melk Tussendoortje: portie fruit 2 sneetjes brood melk en of frisdrank Lunch: 3 a 5 sneetjes brood 2 glazen volle/halfvolle melk Tussendoortje: cracker en of biscuittjes fruitdrankje Avondmaal: 4 lepels groenten 5 a 7 aardappels of 6 a 7 lepels rijst 100 gram vlees toetje: yoghurt, vla, kwark of fruit Meisjes Ontbijt: 2 sneetjes bruin brood met boter beleg, vlees en of kaas 2 glazen volle/halfvolle melk Tussendoortje: portie fruit 2 sneetjes brood melk en of frisdrank Lunch: 2 a 3 sneetjes brood 2 glazen volle/halfvolle melk Tussendoortje: cracker en of biscuittjes vruchtensapje Avondmaal: 4 lepels groenten 4/6 aardappels of 5/7 lepels rijst 100 gram vlees toetje: yoghurt, vla, kwark of fruit

4 “Alle schoolkantines gezond in 2015, maar hoe?”

5 Kantine biedt gevulde koeken, candybars en zakjes snoep aan.
De gemiddelde schoolkantine: Automaten met calorierijke snacks en frisdrank. Kantine biedt gevulde koeken, candybars en zakjes snoep aan. Het assortiment bestaat uit onder andere saucijzenbroodjes (43%), chips en gesuikerde frisdranken (35%) Op 1 op de 5 scholen worden gefrituurde snacks verkocht (bron: RIVM 2007)

6

7

8 11% van de 2 tot en met 19-jarigen kampt in Nederland met overgewicht
11% van de 2 tot en met 19-jarigen kampt in Nederland met overgewicht. Bij 3% van de jongeren is sprake van ernstig overgewicht. Vanaf begin jaren tachtig is het aandeel jongeren met overgewicht gestegen van 9% tot 11%. Ernstig overgewicht is in dezelfde periode gestegen van 2 naar 3%.

9 De meest voorkomende aandoeningen zijn: Astma 9%
Migraine 8% Eczeem 6%

10 Een paar basis principes om gezond te blijven: Gezond eten
Goed slapen Diep ademhalen Harmonieus bewegen

11 Wat zit er in uw eten?, Corinne Gouget
Boeken: Signalen van je lichaam, Jean-Pierre Barral - De hoorn des overvloeds, Christiane Beerlandt - Wat zit er in uw eten?, Corinne Gouget

12 Qoute Jean-Pierre Barral: “Een mens is gemaakt om te bewegen”

13 Alcohol en jongeren Wanneer? Waarom? Hoeveel? Directe gevolgen
Hersenbeschadiging Wat kan ik als leraar hier aan doen

14 Wanneer? Voor het eerst alcohol gedronken:

15 Voor het eerst wekelijks drinken.
Waarom? Voor het eerst wekelijks drinken.

16 Waarom? ● Media ● Erfelijkheid ● Groepsgedrag ● Onzekerheid
●Afkomst/religie

17 Hoeveel procent is dronken?

18 Binge drinkers

19 Directe gevolgen ● Ongezond tijdens de groei.
● Minder goede prestaties. ● Meer kans op onveilig vrijen. ● Toename van ongelukken en agressie. ● Alcoholvergiftiging.

20 Meer jongeren in het ziekenhuis met alcoholvergiftiging

21 Hersenbeschadiging

22 Wat kan ik als leraar doen?
● Inlichten en informatie geven. ● Stel op tijd regels. ● Informeer bij het kind. ● Sta als ouders samen sterk. ● Bespreek consequenties. ● Thuis alvast leren wennen aan alcohol? Beter van niet. ● Praat met andere ouders.

23 Seksualiteit ● Seksuele ontwikkelingen ● Seksuele voorlichting
● Homoseksualiteit ● Sense

24 Seksuele ontwikkelingen
● Steeds jonger ● De ontwikkeling hangt af van een aantal factoren

25 Seksuele voorlichting

26 Homoseksualiteit

27

28 Tijd om te discussiëren!


Download ppt "De drie basis voedingsstoffen: Eiwitten Vetten"

Verwante presentaties


Ads door Google