De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Chardonnay.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Chardonnay."— Transcript van de presentatie:

1 Chardonnay

2 Geschiedenis in Bourgogne is een gehucht dat Chardonnay heet in 13° eeuw reeds werd de chardonnay beschreven ?? Libanon? / 1° eeuw na X is er een tekst verwijzend naar chardonnay druif in Champagne? Chardonnay = pinot noir x gouais blanc volgens DNA onderzoek

3 Andere namen Morillon ------------- Feinburgunder ---------
Gelber Weissburgunder – Pinot Chardonnay ----- Beaunois Steiermark (AU) Wenen, Burgenland Alto Adige (I) Champagne Chablis

4 Smaak en geur Heeft in principe geen specifieke smaak of geur, is een neutrale druif:  wordt wel door de wijnmaker gemodelleerd vlezig, (half) mollig zuren niet duidelijk aanwezig smaak neemt toe in de mond  lange afdronk chardonnay op eik  geeft geen tertiaire geuren  wel zachte textuur  kleur verminderd (Robert Mondavi: “chardonnay moet een kus van eik hebben”

5 Smaak en geur Neutraliteit en Toegankelijkheid Fruitig: perzik, appel
Romig (boter): indien lang contact met de droesem Nootachtig (vanille, brioche, amandel): bij opvoeden op eiken vaten (maximum 3 maand) Exotisch fruit: uit warmere gebieden Mooi volle, vettige, ronde mondvulling

6 Stijlen Chablis stijl: zurig (appel, …)
Côte d’Or stijl: fruit, floraal, gestructureerd boter, noten, .. Mâcon stijl: honing, zacht (exotisch fruit) Zuidelijker: zwakker (mist zuren) exotisch fruit -- beste bodems: kalksteen, krijt, klei -- -- alle typen wijn kunnen ervan gemaakt worden --

7 Stijlen II Cool climate viticulture:
- langzame rijping  meer aroma - verschilt duidelijk per bodem, ligging, … - kwaliteitsverschillen per jaar (weer, …) - in FR, Noord Spanje, Noord Italië, Oregon, Washinton State, Nieuw Zeeland, … Warm climate viticulture: - veel suikers, weinig zuren  vlakkere wijn - wijntechnieken zijn belangrijk  exotische aroma’s

8 technieken Chardonnay plant past zich aan aan het klimaat  wereldwijd aangeplant Bourgondische technieken: - vergisten in eiken vat - malolactische gisting - bâtonnage (opwoelen droesem romig) - (een beetje) rijpen op Franse eik Nieuw Wijnlanden : - schillen laten weken - koude gisting - ultrahygiëne - rijpen op Amerikaanse eik (oak chips) (vanille)  tropische fruit aroma’s

9 aanplant USA 50.000 ha Frankrijk 35.000 ha Australië 17.000 ha
Italië ha Chili ha Moldavië, Zuid-Afrika, Argentinië, Spanje, ……..België

10 Frankrijk Champagne : 30% aanplant
Bourgogne: - Chablis : petit chablis chablis chablis 1° cru chablis grand cru - Côte de Beaune: Montrachet (rokerig) Meursault (boter, havermout) Puligny-Montrachet (pikant, strak) Chassagne-Montrachet (notig) Corton-Charlemange (mineralig) *minstens 5 jaar rijpen

11 Frankrijk II Jura, Savoie, Ardèche, Loire, ..
Bourgogne: - Côtes Chalonnais: Crémant de Bourgogne … - Mâconnais: Poully-fuissé … Jura, Savoie, Ardèche, Loire, ..

12 USA: - Chardonnay is de top druif - groot verschil tussen warme en koude gebieden - zeer veel gebruik van hout Chili: - verschil dag en nacht temperatuur zeer groot  zuren - mango, passievrucht, ananas, … - dikwijls op hout gelagerd Australië: - rijk, exotisch, oaky - diepgeel, ananas, … - na 2 jaar reeds oud (plantaardig, gerijpte smaken, vlak, …)

13 Zuid-Afrika: - pas sinds 1980 (Dijon kloon) - veel belovend - rokerig
Nieuw-Zeeland: - hoge zuren (groene zuurheid) - groen appel, limoen, steenvruchten, perzik, abrikoos,… - missen exotische toetsen


Download ppt "Chardonnay."

Verwante presentaties


Ads door Google