De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De lens: Bekijk het vooral positief

Verwante presentaties


Presentatie over: "De lens: Bekijk het vooral positief"— Transcript van de presentatie:

1 De lens: Bekijk het vooral positief
4.4 Rosanne Drijver Jesper v. Oorschot

2 Lichtbreking Op het grensvlak van twee stoffen kunnen lichtstralen een andere richting krijgen. Lichtbreking treedt op bij het grensvlak van twee stoffen.

3 Lenzen Er zijn twee soorten lenzen. De bolle en de holle lens.
De denkbeeldige lijn die door het midden van een lens gaat en loodrecht op die lens staat, noemt men een hoofdas. Bolle lenzen zijn positief Holle lenzen zijn negatief

4 Uitleg. Een bolle lens breekt evenwijdige lichtstralen naar elkaar toe. De lens heeft dus een convergerende werking. Alle lichtstralen die evenwijdig aan de hoofdas lopen, gaan na breking door één punt. Dit is het brandpunt F ( F van Focus ) van de lens. Bij lenzen spreekt men van sterkte. Op beide lenzen valt een evenwijdige bundel licht. Alle lichtstralen uit de bundel lopen na breking door het brandpunt F. De sterkte S en het brandpunt f zijn het omgekeerde van elkaar. In de formule: S = 1:f. Hierbij wordt f uitgedrukt in meter, zodat de eenheid van sterkte 1:m wordt. Deze eenheid noemt men de dioptrie. Eén dioptrie is dus de sterkte van een lens met een brandpuntafstand van 1 m.

5 Beeldvorming door een positieve lens
Een bolle lens vormt een reëel beeld van een voorwerp als je dit beeld op een scherm kunt opvangen. Zo’n reëel beeld is altijd omgekeerd: boven en onder én links en rechts zijn verwisseld. Vergroting = lengte van het beeld : lengte van het voorwerp.

6 Beeldvorming door lenzen construeren
Het is niet nodig de beeldvorming door een positieve lens met een proef te bestuderen. Als de brandpuntafstand van de lens bekend is, kun je het beeld ook construeren, dus nauwkeurig tekenen.


Download ppt "De lens: Bekijk het vooral positief"

Verwante presentaties


Ads door Google