De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Breking van licht door een lens

Verwante presentaties


Presentatie over: "Breking van licht door een lens"— Transcript van de presentatie:

1 Breking van licht door een lens

2 Constructiestraal: (1) Een lichtstraal die door het optisch middelpunt (O) van de lens gaat, zal rechtdoor gaan. F + (1)

3 (2a) Een lichtstraal die parallel aan de hoofdas op de lens valt, zal na breking (door de lens) door het brandpunt (F) gaan. (2b) Een lichtstraal die door het brandpunt gaat, zal na breking (door de lens) parallel aan de hoofdas verder gaan. F + (2b) (2a)

4 (3) Alle andere lichtstralen die op de lens vallen, zullen na breking door de lens door het snijpunt van de hier voor genoemde constructie-stralen gaan. F + (2b) (1) (2a) (3) (3) (3)

5 (4) Alle lichtstralen die parallel aan de bij-as op de lens vallen, zullen na breking elkaar snijden in het brandvlak. I.h.b. constructiestraal (1). Brandvlak F + (1)

6 Lichtstralen door een lens
Constructiestralen vanuit een voorwerp (V): (1) Een lichtstraal die door het optisch middelpunt (O) van de lens gaat, zal rechtdoor gaan. (2a) Een lichtstraal die parallel aan de hoofdas op de lens valt, zal na breking (door de lens) door het brandpunt (F) gaan. (2b) Een lichtstraal die door het brandpunt gaat, zal na breking (door de lens) parallel aan de hoofdas verder gaan. (3) Alle andere lichtstralen die op de lens vallen, zullen na breking door de lens door het snijpunt van de bovengenoemde constructie stralen gaan. Parallelle bundel: (4) Alle lichtstralen die parallel aan de bij-as op de lens vallen, zullen na breking elkaar snijden in het brandvlak. I.h.b. constructiestraal (1).

7 Voorbeeld 1: + lens v > f F +

8 Voorbeeld 2: + lens v < f F +

9 (3) Alle andere lichtstralen die op de lens vallen, zullen na breking door de lens door het snijpunt van de bovengenoemde constructie stralen gaan.


Download ppt "Breking van licht door een lens"

Verwante presentaties


Ads door Google