Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdAdriaan Sasbrink Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
SNAQRC ! DVenV, Roermond 14-11-2008
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen SNAQRC ! DVenV, Roermond Jolanda Horman - projectleider
2
Inhoud Aanleiding Kruisvalidatie en pilot Resultaten Conclusies
Vragen en discussie 2
3
Stuurgroep Ondervoeding en V&VN Financier: ZonMw (V&VN leidt project)
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Subsidieaanvrager: Stuurgroep Ondervoeding en V&VN Financier: ZonMw (V&VN leidt project) Maximale aansluiting bij Zorg voor Beter! Projectleiders: Hinke Kruizenga (4 uur per week) Jolanda Horman (12 uur per week)
4
Ontwikkelen en uittesten toolkit
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Doelen: Ontwikkelen en kruisvalidatie van de SNAQ voor verpleeg- en verzorgingshuizen Ontwikkelen en uittesten toolkit Inbedding Zorg voor Beter en Normen Verantwoorde Zorg
5
(Onder)voeding op agenda van verpleeg- en verzorgingshuis
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen KANSEN: (Onder)voeding op agenda van verpleeg- en verzorgingshuis Voedingstoestand in zorg(leef)plan Cliënten met ondervoeding worden optimaal behandeld
6
Definitie ondervoeding
Slechte voedingstoestand BMI ≤ 20 en / of > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand BMI en / of 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden 6 6
7
Gevolgen ondervoeding
Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Afname gewicht en spiermassa Ondervoeding Langere opnameduur Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere behandelingskosten
8
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen
% Percentage ondervoeding in NL (LPZ 2008) VP VZ TZ AlgZ 8
9
9 Verpleeg- en/of verzorgingshuizen nemen deel aan de pilot:
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen 9 Verpleeg- en/of verzorgingshuizen nemen deel aan de pilot: Verschillende afdelingen in verpleeg- en verzorgingshuizen: Psychogeriatrie Kleinschalig wonen Somatiek Revalidatie
10
Deelnemers kruisvalidatie
Heeft ook deelgenomen aan de ontwikkelingsstudie studie van de SNAQNH. 10
11
11 11
12
Metingen kruisvalidatie
vragen SNAQNH meten lichaamsgewicht meten lichaamslengte (kniehoogte) navraag gewichtsbeloop in laatste maand en 6 maanden (60-70% gemeten) 12
13
Conclusie Diagnostische waarde SNAQNH onvoldoende
Ondervoeding vnl. veroorzaakt door lage BMI Screenen met alleen de SNAQNH draagt onvoldoende bij aan de optimale en vroege herkenning van ondervoede cliënten Overgewicht ook een hoge prevalentie
14
Oplossing Combinatie van SNAQNH en BMI
Duidelijke koppeling met weegbeleid 14
15
+ 15
16
BMI = kg/m2 BMI bij 60+ BMI ≤ 20 = ondervoed
BMI = matig ondervoed BMI = goed gewicht BMI ≥28 = overgewicht
17
SNAQRC screening & behandeling
Screenen (incl. wegen*) bij opname en vóór ieder MDO Noteren in zorg(leef)plan 2 - 3 x per dag tussentijdse verstrekking Motiveren, evt. brochure Globale monitoring van de inname 2 - 3 x per dag tussentijdse verstrekking + verrijken hoofdmaaltijden + globale monitoring van de inname Melden bij arts voor inschakelen diëtetiek ≤ 3 werkdagen na screening diëtist in consult ≤ 8 werkdagen na screening start behandeling 5 werkdagen na start van de behandeling evaluatie Geen actie * Wegen 1 x per 1-3 maanden 1 x per maand 17 17
18
Behandelplan cliënten met een slechte voedingstoestand
Start behandelplan ≤ 3 werkdagen diëtist in consult ≤ 8 werkdagen start behandelplan Behandelplan Eiwit: 1,2 – 1.5 g kg lichaamsgewicht (bij overgewicht gewicht BMI 27,5) Energie: minimaal H&B (1984) + toeslag van 30% voor activiteit Monitoring gewicht en inname Evaluatie ≤ 5 werkdagen na start behandeling Vervolg: afhankelijk van inname van de cliënt 18 18
19
Behandelplan ondervoede cliënten (onder behandeling van diëtist)
Inname versus behoefte Advies Vervolg (incl termijnen) 100% van de behoefte Energie- en eiwitrijke voeding (verrijkte hoofdmaaltijden, tussentijdse verstrekkingen en evt. drinkvoeding) Globale monitoring inname door voedingsassistent / verzorging 75-100% van de behoefte ≤ 10 werkdagen: evaluatie of de behoefte met inname wordt gedekt Continueren of aanvullen met drinkvoeding % van de behoefte Drinkvoeding of sondevoeding, mits passend binnen behandelbeleid ≤ 5 werkdagen: evaluatie of de behoefte met inname wordt gedekt Continueren of overgaan op sondevoeding < 50% van de behoefte Volledige of aanvullende sondevoeding, indien mogelijk drinkvoeding, mits passend binnen behandelbeleid ≤ 2 werkdagen: evaluatie of de behoefte met inname wordt gedekt Continueren of orale voeding (drinkvoeding) indien mogelijk 19 19
22
Screeningsuitslag en dan????
Multidisciplinaire taakverdeling Diagnostiek door arts en diëtist Behandelplan Monitoring van de ondervoede cliënt gedurende de opname & weegbeleid Tussentijdse verstrekkingen en verrijkte hoofdmaaltijden
23
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Afspraken ter bevordering van optimale behandeling van ondervoede cliënten: SNAQRC behandelplan en voorlichting aan de cliënt en/of contactpersoon Ondervoeding vast onderdeel in visite / overdracht / transmurale overdracht Onderdeel van kwaliteit 23
24
Voedingsbehandelplan:
‘de cliënt krijgt op het ‘juiste’ moment de ‘juiste’ voedingszorg door de ‘juiste’ persoon’ Voedingsbehandelplan: Wat is de behoefte? Tussentijdse verstrekkingen 24
25
0,8 – 1,2 g / kg lichaamsgewicht
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Energiebehoefte: Harris & Benedict + 30 % Eiwitbehoefte: 0,8 – 1,2 g / kg lichaamsgewicht 1,2 – 1,5 g / kg lichaamsgewicht bij ondervoeding Bron: Gezondheidsraad-2001
26
Energie en eiwitverrijking
2 - 3 tussentijdse verstrekkingen: Streven naar 200 kcal en 5-10 gram eiwit per tussentijdse verstrekking 26
27
Monitoren van de voedingstoestand van de cliënt
Monitoring op de korte termijn door de voedingsintake versus de behoefte te bepalen Meten en volgen van gewicht belangrijk voor de monitoring op de lange termijn 27
32
Instellingsbrede projectgroep
Projectstructuur Instellingsbrede projectgroep Afdelingswerkgroep Afdelingswerkgroep Locatiewerkgroep
33
Voorwaarden voor een geslaagde implementatie
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Voorwaarden voor een geslaagde implementatie Multidisciplinaire aanpak! Draagvlak bij management Weegbeleid
34
Website: www.stuurgroepondervoeding.nl Projectplan Draaiboek
Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in verpleeg- en verzorgingshuizen Website: Verschillende rubrieken voor de werkvelden Onderdeel verpleeg- en verzorgingshuizen: o.a.: Achtergrondinformatie Projectplan Draaiboek Tussentijdse verstrekkingen
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.