Download de presentatie
GepubliceerdGijs ten Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
0
Screenen op ondervoeding in het revalidatiecentrum Verpleging
Afdeling Diëtetiek Naam diëtist
1
Inhoud Ondervoeding SNAQ65+ Tussentijdse verstrekkingen Meet en weet methode Afronding
2
Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht
Wat is ondervoeding? Onbedoeld gewichtsverlies en/of een te laag gewicht bij ziekte
3
Definitie ondervoeding
Slechte voedingstoestand: BMI ≤ 18.5 (≤ 20 bij 65+) en / of > 10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en / of > 5% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste maand Matige voedingstoestand: BMI > 18.5 (20-22 bij 65+) en / of 5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden
4
Ondervoeding in (naam instelling)
In (naam instelling) blijkt …% van de opgenomen patiënten ondervoed te zijn Daarnaast blijkt …% risico op ondervoeding te lopen Dit blijkt uit recent onderzoek dat uitgevoerd is in 2010
5
Gevolgen van ondervoeding
Verminderde wond-genezing / toename kans decubitus Afname gewicht en spiermassa Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Hogere mortaliteit Ondervoeding Langere opnameduur Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Hogere kosten behandeling
6
Neerwaartse spiraal bij ongewenst gewichtsverlies
Ziekte / herstel Verminderde inname Verhoogde behoefte Daarom is het belangrijk om snel te starten met een adequate behandeling Gewichtsverlies (verlies spiermassa)
7
Screeningsinstrument
SNAQ65+ (geschikt voor revalidatie)
8
SNAQ65+ beslisboom onbedoeld gewichtsverlies afgelopen 6 maanden
Stap 1 < 4kg ≥ 4kg Stap 2 bovenarmomtrek ≥ 25 cm < 25 cm Stap 3 verminderde eetlust afgelopen week nee ja 15 treden trap op en aflopen zonder te rusten ja nee Stap 4 niet ondervoed risico op ondervoeding ondervoed
9
Ondervoeding in revalidatiecentra
14
Ondervoeding in revalidatiecentra
15
Wie zijn betrokken bij de uitvoering?
Verpleging Voedingsassistent Diëtist Arts Keuken
16
Rol verpleging Screenen bij opname Gewichtsverloop navragen
Bovenarmomtrek meten Vragen stellen over functionaliteit Juiste actie ondernemen aan de hand van screeningsuitslag (groen, oranje, rood) Verstrekken tussendoortjes (in samenwerking met voedingsassistent)
17
Instructies meten bovenarmomtrek
Instructies kunnen worden gegeven aan de hand van voordoen voor de groep
18
Bovenarmomtrek Oefening: meten van de bovenarmomtrek bij elkaar
19
Behandelbeleid – actie verpleging
Wat te doen bij: score groen Geen voedingsinterventie Patiënt 1x per week wegen
20
Behandelbeleid – actie verpleging
Wat te doen bij: score oranje Informatiefolder meegeven Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke extra verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) Patiënt 1x per week wegen Na 3 weken consult diëtist (doorgeven aan planning) Laatste cursieve puntje: kan per instelling verschillen
21
Behandelbeleid – actie verpleging
Wat te doen bij: score rood Schakel diëtist in binnen 1 werkdag na screenen Informatiefolder meegeven Starten met 3x per dag een tussentijdse energie- en eiwitrijke extra verstrekking (in samenwerking met voedingsassistent) Patiënt 1x per week wegen
22
Tussentijdse verstrekkingen
Start 3x per dag met een energie- en eiwitrijke tussentijdse verstrekking Energie: om eiwit te benutten Eiwit: voorkomen spierafbraak Overzicht van assortiment dat in de instelling kan worden aangeboden; voorbeeld: Volle (chocolade)melk Volle kwark Blokjes kaas, plakjes worst Bouwsteentje
23
Meet en weet methode Manier om eenvoudig de intake te beoordelen
Aan de hand van een puntensysteem is zichtbaar of de patiënt voldoende binnenkrijgt Elk eetmoment
24
Meet en weet methode
25
Meet en weet methode
26
Afronding Vragen?
27
Literatuur Intranet instelling
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.