De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde"— Transcript van de presentatie:

1 Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde
Commanderij Brussel 16 februari 2006 Willy De Pauw-Erik De Knop-Eric Merny

2 Indeling Vin Moelleux Vin Liquoreux Vin de Liqueur Vin Doux Naturel

3 Vin Moelleux Bevat natuurlijke residuele suikers
Suikergehalte 45gr/liter maximaal Heeft geen Botrytis of Passerillage ondergaan Gisting gestopt door toevoeging van sulfiet, koude-kuur en filtering Dikwijls lichtjes gepasteuriseerd om hergisting te voorkomen

4 Voorbeelden Vin Moelleux
Vendanges tardives en Auslese Coteaux-du-Layon, Vouvray, Montlouis Jurançon Pacherenc-du-vic-bilh Gaillac

5 Likoreuze wijn Bevat natuurlijke residuele suikers hoger dan 45 gram/liter Botrytis Passerillage Eiswein : natuurlijk of invriezing

6 Botrytis Schimmel : Botrytis cinerea = smaak !
Nevel in de ochtend noodzakelijk Warme temperaturen in de namiddag Op de schil van de druif en penetreert erin Water sijpelt uit de druif

7 Sélection de Grains Nobles-Beerenausle
SGN : voorbehouden aan de Elzas Minimaal 279 gr/liter suiker voor gewurztraminer en pinot gris 256 gr/liter voor muscat en riesling Chaptalisatie niet toegestaan

8 Passerillage Druiven laten uitdrogen
In droog klimaat aan stok : Jurançon, Wallis (CH) Föhn-effect van de wind is belangrijk Oorspronkelijk droging op strooizolders

9 Eiswein Vooral in Oostenrijk, Duitsland en Canada maar ook in Luxemburg en heel uitzonderlijk Elzas Bevroren druiven op -5° C oogsten en onmiddellijk persen Oogst heel dikwijls in de nacht Watercomponent verdwijnt en suikers concentreren

10 Tokaj Gebotrytiseerde druiven Indrogen van druiven tot pasta
Pasta heet Aszu Toevoeging aan droge witte wijn Hergisting Hoeveelheid emmertjes pasta Aszu uitgedrukt in puttonyos (van 2 tot 6)

11 Likeurwijnen Gisting wordt gestopt door toevoeging van alcohol aan het most (al dan niet deels vergist) Hoofzakelijk aperitiefwijnen Vin de liqueur français Mistelle Vin Cuit

12 Mistelle-Vin Cuit-Vin de Liqueur
Mistelle = toevoeging van wijnalcohol aan niet vergist sap : ratafia de Champagne, Carthagène du Languedoc Vin Cuit = Gestabiliseerd en geconcentreerd door warmte, soms gearomatiseerd Vins de Liqueur Français = Gemuteerd met eau-de-vie uit dezelfde geografische regio: cognac voor pineau-de-charentes, armagnac voor floc-de-gascogne, marc de Franche-Comté voor macvin de Jura

13 Andere likeurwijnen Xéres : zeer veel interne verschillen Malaga Porto
Madeira

14 Vin Doux Naturel Ook gemuteerde wijn maar voorbehouden als benaming voor Frankrijk Gemaakt in het zuiden van Frankrijk : Roussillon, Languedoc, Vallée du Rhône, Corsica Neutrale alcohol afkomstig van gedestilleerd druivenmost (dus natuurlijk) Eau-de-vie niet toegestaan Wettelijke bepalingen voor regio, terroir, druiven…

15 Vin Doux Naturels Roussillon : Muscat-de-Rivesaltes, Maury en Banyuls (rood op basis van Grenache Noir) Languedoc : Muscat-de-Lunel, Muscat-de-Frontignan… Vallée du Rhône : Rasteau, Muscat-de-Beaumes-de-Venise Corsica : Muscat-du-Cap-Corse

16 Pelee Island, Late Harvest, Vidal, VQA, Ontaria, Canada, 2005
Ontaria : grootste wijngebied van Canada met hectare Domein ligt in Kingsville op Pelee Island Meest zuidelijke bewoonde punt in Canada Overdekt met wijngaarden, boerderijen, stranden en wouden Zelfde lengte als Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland

17 Pelee Island

18 Pelee Island 550 hectares Enkel natuurlijke mest
Pesticiden streng beperkt Ondergrond : Klei met leisteen Sterke wind : voorkomt rot Wit: Chardonnay, Gewurztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Vidal, Pinot Gris, Seyval Blanc Rood: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Baco Noir, Shiraz, Tempranillo, Chambercin, Gamay, Zweigelt

19 Pelee Island

20 Wijnmaker Walter Schmoranz
Eigenaar en wijnmaker Geboren in Rüdesheim In 1985 naar Canada Eén van de pioniers van de Canadese wijnbouw

21 Vidal 100 % samengestel uit Vidal
Frans-Amerikaanse hybride met relatief hoog suikergehalte Groeit in koudere klimaten Zuren mooi hoog en fruitige smaak

22 Vitners Quality Alliance (VQA)
Symbool voor Canadese kwaliteitswijnen Garantie voor goede productiemethode, goede druivensoorten en jaar juiste verhouding, herkomst uit het juiste gebied en controle op jaargang Twee indelingen : -volgens provincie = Ontaria -volgens geografisch gebied : o.a. Pelee Island

23 Château de Viella, Pacherenc du Vic Bilh, Frankrijk, 2005
Streek van Gers in het Franse zuiden en begrensd door de Pyreneën. Afkomstig van een kleine wijngaard van ongeveer 5 hectares waarvan de druiven geplukt worden in november en december Oogst is volledig manueel want hij gebeurt in diverse malen (tris succéssifs). Men zoekt gewild naar smaken van honing en geconfijte abrikozen. Viella is een dorpje gelegen in het hart van de Madiran familie Bortolussi staat voor stabiliteit in kwaliteit

24

25 Appellatie Vic Bilh 220 hectares en uitsluitend witte wijn
Druivensoorten : Arrufiat, Courbu Blanc, Petit Manseng, Gros Manseng, Sauvignon blanc en Sémillon Max 40 hl per hectare Naam komt van het Gascon : Bi de Bits Pacherads = Vin de vignes en échalas (ondersteunde stok voor planten) Kalkrijke kleigrond met zand en maritiem klimaat

26 Samenstelling Gros Manseng : productiever maar minder aromatisch dan Petit Manseng : citrus, vijg en perzik Petit Manseng : kleine druifje met mooie zuren en toch honingzoet. Kaneel, kruidnagel en perzik Arrufiac of Raffiat : zeldzaam, gedroogd fruit, citrus en abrikozen Enkel in het Zuid-Westen van Frankrijk

27 Gros Manseng Petit Manseng Arrufiac

28 Pinot Gris, Vendanges Tardives, Domaine Schlumberger, Elzas, Frankrijk, 2005
Microklimaat met grote temperatuursverschillen tussen zomer en winter Lente en herfst zacht en weinig regen : invloed van de Vogezen Zomer veel zon en relatief droog Winter veel neerslag en relatief koud

29 Vechtwijn Arme grond dus moeten de wortels diep gaan zoeken naar voedingsstoffen Opname van veel terroirelementen

30 Pinot Gris Mutatie van Pinot Noir
Zoet, floraal, rijk en bijna olieachtig in de Elzas Combinatie met kruidige gerechten Tokay als voorvoegsel mag niet meer gebruikt worden

31 Vendanges Tardives Voorbehouden voor de Elzas
Enkel Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer en Muscat Aroma’s en kracht versterkt door uitdroging Hoeft geen Botrytis te hebben want zodra de schimmel verschijnt noemt men het een Sélection de Grains Nobles

32 Schlumberger Prestigieus en groot domein
Op de hellingen van Guebwiller Nicolas Schlumberger stichter in 1810 Oorspronkelijk domeinen van de prins-abten van Murbach Op terrassen gebouw Nog steeds eigen tonnelier 4 paarden die meehelpen aan bewerken wijngaard

33 Séverine Schlumberger

34 Kessler De wijn is afkomstig van de Grand Cru Kessler 250-380 meter
Manuele oogst in kleine kistjes, laag rendement Zachte persing Gisting gedurende 1 tot 3 maanden

35 Hochstadter Roter Berg, Beerenauslese, Pfalz, Ortega, Duitsland, 2001
Pfalz: belangrijke wijnregio met hectares 20 % van de totale oppervlakte wijngaard in Duitsland Veel overeenkomsten met Elzas Smalle strook van 10 km breed en 80 km lang Beschermd door Haardtgebergte

36

37 Het domein Hochtstadt : 2500 inwoners
Sinds meer dan 1000 jaar wijnbouw Wijnboer Heinz Weib met familie 7 hectares wijngaard en 14 druivensoorten Oogst is manueel met de ganse familie en vaste plukkers-vrienden

38 Familie Weib Ortega

39 Duitse Kwalificatie Klasse 1: tafelwijnen -Deutcher Tafelwein is de laagste categorie, geen controle, min. 8° alcohol -Deutcher Landwein is afkomstig uit 15 afgebakende gebieden, min 8,5 ° alcohol Klasse 2 : kwaliteitswijnen -Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete (QBA) : min 9° alcohol en 13 afgebakende gebieden

40 Qualitätswein mit Prädikat
Kabinett Spätlese Auslese Beerenauslese : speciaal geselecteerde overrijpe druiven die likoreuze wijn geeft, druif voor druif geplukt Trockenbeerenauslese Eiswein

41 Ortega Kwaliteitsdruif van Hans Breider genoemd naar Spaanse filosoof Ortega Kruising tussen Müller Thurgau en Siegerrebe Heel aromatisch : honing, perencompote, kweepeer, rijpe bananen, gedroogde abrikozen Wespen lusten ze ook heel graag

42 Loire Zoete wijnen worden exclusief van de Chenin-druif gemaakt
Vooral in Anjou en Touraine Andere naam : Pineau de la Loire (geen verband met Pinot familie) Kan ook droge witte wijnen opleveren of demi-sec Kan bijzonder lang bewaren door zuurtegraad Rabelais : Gargantua begin 16de eeuw

43

44 Château Bellerive, Quart de Chaume, Quintessence, Loire, 1997, Frankrijk
Mini-appellatie van 50 hectares (slechts 30 hectares in gebruik) Uitsluitend zoete witte wijn Gemeente Rochefort-sur-Loire Totaal 700 hectoliter productie 22 hectoliter per hectare maximaal Naam : 4de deel van de oogst afstaan

45 Het Domein Ligt in het hart van de kleine appellatie
Microklimaat rond het dorp Chaume Perfecte drainage en veel expositie aan de zon Familie Malinge eigenaar, Jacques Lalanne vroegere eigenaar is wijnmaker Manuele oogst met 5 tries Cuvée Quintessence enkel gemaakt in topjaren Vakpers gaf punten tot 19,5/20

46

47 Champalou, Trie de Vendange, Vouvray, Loire, 1997, Frankrijk
AOC sinds 1936 Ten oosten van de stad Tours Rechteroever van de Loire en zijrivier Brenne 2000 hectares hectoliter waarvan 55 % mousserende wijnen Enkel wit 6600 stokken per hectare

48 Chenin Blanc

49 Vouvray Drie soorten hellingen : stenen op krijtsteen, lei-met vuursteen en klei met kalk Opwarming van wijngaarden snel onder invloed van Atlantische Oceaan Aroma’s van accacia, roos en citrusfruit in de jeugd, bij oudere vooral gekonfijt fruit, kweepeer, bloemenhoning en abrikoos Zachte en frisse smaak ondanks zoetheid

50 Het Domein Champalou Catherine en Didier Champalou zijn kinderen van wijnbouwers 18 jaar aktief op 20 hectares wijngaard Uitsluitend Chenin Blanc Troglodytenkelder van 400 jaar oud Wijnen gisten en rijpen hier traag aan een temperatuur van 12° C Cuvée Tries de Vendanges uitsluitend in zeer grote jaren : manuele oogst druif per druif

51

52 Château Broustet, Grand Cru, Sauternes, 1997, Bordeaux
Appellatie Sauternes ligt ten zuidenoosten van de stad Bordeaux met de gebieden Cérons, Sauternes en Barsac Semillon, Sauvignon en kleinere hoeveelheid Muscadelle Maximaal 25 hectoliter per hectare maar sommigen halen amper 9 hectoliter per hectare (1 fles per 10 vierkante meter wijngaard) Bij 7000 stokken per hectare : één klein glas wijn per wijnstok

53 Sauternes en de Ciron Ciron is riviertje dat door de Sauternes loopt
Riviertje is vrij koud en bij het uitmonden in de warmere Garonne ontstaat er in het najaar mist Ideale situatie voor ontstaan van Botrytis Druppeltjes die op de druiven blijven gaan fungeren als vergrootglas voor de zon Ideale situatie slechts om de 4 à 5 jaar

54 Ciron

55 Het domein Oppervlakte van 16 hectares
In bezit van Didier Laulan (sinds vele generaties zelfde familie) Grond met kiezels en rijk aan silicium Klei en leisteen in ondergrond met grote hoeveelheid ijzer 80 % semillon, 10 % sauvignon en 10 % muscadelle

56 Het domein (2) In 1997 werd er 6 maal rondgegaan in de wijngaard voor de pluk Gisting op inoxvaten Rijping gedurende 24 maanden op vat waarvan 33% nieuw Rendement van 12 hectoliter per hectare 2000 kistjes van 12 flessen gemiddeld per jaargang

57 Cape Muscatel, Danie de Wet, Robertson, Zuid-Afrika
Robertson is een subregio van Breede River Valley Grootste wijnproducerende regio van Zuid-Afrika Kalkgrond Koele nachten

58 Cape Muscatel : likeurwijn
Gemuteerde wijn Gebotteld op het domein zelf Gebruikte druivensoort is Muscadel Danie de Wet : één van de meest spraakmakende wijnmakers uit Zuid-Afrika Domein heet de Wetshof Studeerde in Duitsland wijntechnieken Oogst in de ochtenduren Computergestuurd irrigatiesysteem

59

60 Château Megyer, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, 1996, Hongarije
Sinds 2002 regio op de werelderfgoedlijst 27 dorpjes tussen de rivieren Bodrog en Tisza Vulkanische bodem Gekend sinds de 17de eeuw voor topwijnen Lievelingswijn van Lodewijk de 14de, Tsaar Peter de Grote en keizering Maria Theresia Druiven met de hand geplukt Invloed van edelschimmel in de kelders speelt ook nog mee in smaak van de wijnen

61 Puttonyos Verschrompelde door Botrytis aangetaste druiven geoogst in oktober en november Bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes (puttonyos) gedaan – wordt pasta Vaatjes wegen 25 kilogram Vermenging met 136 liter jong droog vergiste wijn van dezelfde jaargang Vergisting op een Gönci houten vat gedurende 24 tot 48 uren

62 Puttonyos (2) Volgens het aantal vaatjes dat ze toevoegen zal men dit vermelden op het etiket, een 5 Puttonyos staat dus voor 5 vaatjes van de Aszu-pasta Na gistingsproces gaat de blend rusten op eikenhouten vaten (aantal Puttonyos x 2) Vaten rusten in historische grotten met de zuiverende schimmel Cladosporium Cellare

63

64 Het domein Eén van de oudste maar ook meest dynamische domeinen
Sarospatak ten noorden van de stad Tokaj aan de oevers van de rivier Bodrog Permanente temperatuur van 12° C en vochtigheidsgraad van 98 % Gekocht in 1996 door Jean-Louis Laborde van Château Clinet in Pomerol

65 Het domein (2) 83 hectares groot
Wijn is hoofdzakelijke samengesteld uit Furmint met een beetje Harslevelü en Sarga Muskotaly

66 Bodrog Rivier


Download ppt "Zoete wijnen Vlaamse Wijngilde"

Verwante presentaties


Ads door Google