De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Democratie in Nederland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Democratie in Nederland"— Transcript van de presentatie:

1 Democratie in Nederland
5.3

2 A. Het parlementaire stelsel
De ommekeer van Willem II 1848 onrust in Nederland Koning Willem II geeft zijn macht af als hij maar koning mag blijven.

3 Koning Willem I In 1815 worden Nederland en Belgie samengevoegd tot het koninkrijk der Nederlanden. Prins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder werd Willem II Nederland werd een constitutionele monarchie. Koning had de macht, was staatshoofd en regeringsleider.

4 Bepaalde wie de ministers werden
Besliste over het leger, buitenlandse politiek, de koloniën en de schatkist. In 1830 kwamen de Belgen in opstand.

5 De grondwet van 1848 1840 Koning Willem II opvolger
Koning Willem I had stiekem veel geld uitgegeven Liberalen eisten een sterk parlement Willem II wilde er niets van weten Vanaf 1845 grote onrust, hongersnood. Vanaf 1848 ook onrust in de rest van Europa Willem II werd bang

6 In een nacht werd Willem II liberaal
Hij liet de liberale leider Thorbecke een nieuwe grondwet maken Zo kwam er een parlementair stelsel Het parlement kreeg de macht De koning zelf had geen macht meer.

7 En onze Willem? Prins Pils Studeerde geschiedenis
Reed de elfstedentocht uit En ook de marathon van New York Getrouwd met Maxima Gedroeg zich in Atlanta 1996 niet zo “netjes” Zal akkoord gaan met ceremonieel koningschap.

8 B. Toenemende volksinvloed
Kiesrechtuitbreiding Censuskiesrecht, alleen voor mannen die genoeg belasting betaalden. 1917 algemeen mannekiesrecht 1919 ook voor vrouwen. Nederland is dan een democratie.


Download ppt "Democratie in Nederland"

Verwante presentaties


Ads door Google