De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MIDDELEEUWEN DOOR ELISA EN XAVIER Dag juf en klasgenootjes

Verwante presentaties


Presentatie over: "MIDDELEEUWEN DOOR ELISA EN XAVIER Dag juf en klasgenootjes"— Transcript van de presentatie:

1 MIDDELEEUWEN DOOR ELISA EN XAVIER Dag juf en klasgenootjes
Wij gaan jullie vertellen over de middeleeuwen. DOOR ELISA EN XAVIER

2 guldensporenslag De guldensporenslag:
Gevecht tussen de Vlaamse graaf en de Franse koning. in Kortrijk omstreeks 11 juli 1302. Een grote ruzie die tot oorlog uitbrak. Er waren 2 partijen, vlaamse steden tegen franse koning graafschap namen. Er is ook een verfilmde versie genaamd “ De leeuw van vlaamderen”

3 Beroepen Beroepen in de middeleeuwen: Werktuigen: vrachtvoerders
kraanman smid brouwers boeren slee kraan aambeeld tonnen ploeg Er waren verschillende beroepen in de middeleeuwen: vrachtvoerder is iemand die ladingen vervoerd je kunt het nu een beetje vergelijken met een vrachtwagenchaufeur ,kraanman was iemand die de kraan bestuurde maar het was niet een kraan zoals wij hem nu kennen, smid ,brouwers ,boeren. Er waren ook werktuigen:slee,kraan,aambeeld,tonnen,ploeg

4 mensen Er waren 5 soorten mensen in de middeleeuwen. 1) koning
2) ridder 3) geestelijke 4) stadsbewoners 5) boeren De koning was de baas van het land. Een ridder vocht voor de koning. Een geestelijke was iemand die heel gelovig was. Een stadsbewoner was een normaal persoon dat in een stad leefde. Boeren waren mensen die van landbouw leefden.

5 Adel Afstammelingen Als je van adel bent, stam je af van een koning, prinses, prins, of koningin. Afstammelingen zijn mensen die afstammen van adel bv koningen ,koninginen ,prinsen ,prinsessen.

6 kastelen Een kasteel is een versterkte woning van een gezin of kleine groep. Een sterk kasteel wordt ook wel aangeduid als burcht of slot. Een kasteel is een versterkte woning waar gezinnen of kleine groep mensen woonden. Eerst bestond de versterking slechts uit hout,later werden stenen muren gebruikt. Meestal woonden mensen van adel in kastelen.

7 Handelaars en ambachtslui
ambachtslui = grondstoffen verwerken handelaars = kopen en verkopen Ambachtslui doen handwerk zoals grondstoffen verwerken en metselen. Handelaars kopen verschillende artikelen in en verkopen ze op de markt of andere verkoopplaatsen.

8 Geestelijken Een geestelijke is iemand die heel gelovig is.
Geestelijken zijn mensen die gelovig zijn “bisschoppen, priesters, monniken.bv Paus Benedictus de XVIde. Bv. Paus Benedictus is een geestelijke.

9 einde Danku voor het luisteren.


Download ppt "MIDDELEEUWEN DOOR ELISA EN XAVIER Dag juf en klasgenootjes"

Verwante presentaties


Ads door Google