Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdJelle Timmermans Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Belang van voeding Voeding bij jongeren Aanbevelingen voor gezonde voeding Obesitas – belang van PAL
5
Enkele belangrijke conceptuele begrippen Adequate voeding Optimale voeding Nutriëntdensiteit van de voeding Variatie in voedingsmiddelen
7
USDA Food Guide Pyramid Harvard School of Public Health CONTROVERSE!!!
9
De Voedingsdriehoek voor kleuters http://www.123aantafel.be/03/03b.html
10
http://www.nal.usda.gov/fnic/
12
De “klassieke” nutriënten
13
De ‘nieuwe’ nutriënten… … glucosinolaten, isothiocyanaten, cyanaten, dithiolthionen, indolen, limonine, nomiline, flavonoiden, flavanonen, flavanolen, anthocyanidinen, quercitine, isoflavonen, genistein, daidzein, coumestrol, saponinen, hydroxybenzoëzuren, kaneelzuurderivaten, naringine, betanidine, betaxanthine, mono- en disulfiden……
14
Onderzoek naar het voedingspatroon van de Vlaamse kleuters Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidkunde Universiteit Gent (Voorzitter : Prof. Dr. G. De Backer) http://www.publichealth.ugent.be
20
Fruit *
21
Groenten *
22
Brood *
23
Frisdranken *
24
Vis *
25
Conclusies Voedingsmiddelen –Teveel frisdranken & snoep –Te weinig fruit en groenten –Teveel vleesproducten & te weinig vis –Te weinig volkoren brood –Te weinig melkproducten (?) Calcium –Globaal scoort populatie goed
26
Voedingsaanbevelingen Waarom ? Wat ? Wat doen we ermee ?
27
Voedingsaanbevelingen : twee niveaus Nutriënt niveau Nutrient referentiewaarden Niveau van VM Food based dietary guidelines
29
Hoe komen de voedingsaanbevelingen tot stand? ‘Aanbevelingen zijn afgeleid van behoeften’ Hoe worden de behoefte bepaald ?
30
Basis = de algemene gezonde bevolking behoefte: Optimaal vanuit oogpunt van biochemische / fysiologische noodzaak ? Optimaal vanuit oogpunt van ziektepreventie ? Verschuiving concept : « adequaat » versus « optimaal »
31
EAR Estimated Average Requirement The EAR is the amount of a nutrient estimated to meet the requirement of half the healthy individuals in a life stage and gender group. 50% of people would have their requirements met at this intake level; 50% would not.
32
Nutrient recommendations
33
RDA Recommended Dietary Allowance RDA: average daily intake sufficient to meet the nutrient requirement of nearly all individuals in a life stage and gender group RDA = EAR + 2 SD(requirement) If the requirement distribution is skewed, the RDA is set at the 97.5th percentile.
34
Dietary Reference Intakes EARRDA AI UL Observed level of intake increases Risk of inadequacy Risk of excess
35
Usual Nutrient Intake The “habitual” or long-run average intake of a nutrient Unobservable in practice Can be estimated as the mean of several observed daily intakes Varies from individual to individual Is the variable of interest
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.