Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdDirk Bosman Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Voeding bij dementie S. van Genuchten
2
context Informatorium voor Voeding en Diëtiek
3
Auteur S. van Genuchten Verpleeghuisdiëtist SintAnnaZorggroep Geldrop
Auteur compendium dieetpro- ducten en voedingssuplementen ( meerdere edities)
4
Opbouw van het artikel Inleiding Prevalentie Klinische verschijnselen
Diagnostiek Oorzaak Risicofactoren en preventie Behandeling Voedingsproblemen Voedingsadviezen & -interventie
5
Opbouw artikel(2) Multidisciplinaire benadering Rol van de diëtist
conclusie
6
Inleiding Inleiding op het artikel Verband tussen dementie en voeding
7
Prevalentie Prevalentie = aantal 90% ouder dan 65
1% +65 heeft dementie Door toenemen de vergrijzing zal er meer dementie voorkomen!!!
8
Dementie Klinische verschijnselen:
Diverse symptonen: cognitief, psychisch,... Diagnostiek: Moeilijk om diagnose te stellen Snelle diagnose bevorderd behandeling Oorzaak: Cerebrale schade,…
9
Dementie(2) Risicofactoren & preventie:
Erfelijkheid, niet- erfelijke factoren Behandeling: Medicamenteuze therapie Basiszorg patiënt Heel belangrijk voor patiënt
10
Voeding bij dementie Voedingsproblemen
o.a. verminderde voedselinneming Gevolgen voedingsprpblemen o.a dehydratatie, gewichtsverlies
11
Voeding bij dementie(2)
Voedingsadviezen & -interventies o.a. maaltijdvoorziening specifieke maaltijdadviezen sondevoeding Bijvoeding Heel belangrijk is een goede (zit)houding tijdens het eten.
13
Conclusie Verschillende voedingsaspecten spelen rol bij ontstaan dementie Dementie heeft grote gevolgen op de voeding
14
Bronnen-Referenties Geraadpleegt op Geraadpleegd op
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.