De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Door: Derk Stroeve en Thijs Botman

Verwante presentaties


Presentatie over: "Door: Derk Stroeve en Thijs Botman"— Transcript van de presentatie:

1 Door: Derk Stroeve en Thijs Botman
Sportstroom Door: Derk Stroeve en Thijs Botman

2 Inhoudsopgave Botten Spieren Gewrichten Sportblessure Bronnenlijst
Onze namen

3 Botten 206 botten Bot zonder kalk: buigbaar
Bot zonder kraakbeen: makkelijk breekbaar Kleur: lichtgrijs Stevigheid, bescherming, beweging en vorm Het lichaam heeft 206 botten. Als je de kalk in het bot weglaat is het erg buigbaar. Dat geeft dus aan dat de kalk zorgt voor stevigheid. Als je het kraakbeen in het bot weglaat is het makkelijk te breken. Dat zegt dus als er geen kraakbeen in het bot zit is niet een beetje flexibel. De kleur van het bot is lichtgrijs. Het skelet heeft ook een aantal functies. Het skelet zorgt voor stevigheid. Je lichaam blijft staan door de stevigheid. Het skelet zorgt ook voor bescherming. Je longen en hart zitten bijvoorbeeld achter de ribben en als je valt vangen de ribben de klap op. Ook zorgt het skelet voor beweging. Zonder je skelet kan je niet lopen. De laatste functie is de vorm. De vorm bepaalt hoe je er uit ziet.

4 Gewrichten Overgang tussen twee botten Verbonden met kraakbeen
Beweging Scharniergewricht Rolgewricht Kogelgewricht Een gewricht verbindt 2 botten met elkaar. Ze zijn verbonden met kraakbeen. Je kunt door je gewrichten je botten bewegen. Er zijn drie soorten gewrichten. Het scharniergewricht kan alleen heen en weer. Net zoals een deur. Je hebt een scharnier gewricht bij je arm. Dat gewricht verbindt de onderarm en de bovenarm. Het rolgewricht kan meerdere kanten op draaien. Waarbij het ene bot in zijn lengte draait om het andere bot, bijvoorbeeld tussen spaakbeen en ellepijp. Het kogelgewricht zit bijvoorbeeld bij je arm. Dit gewricht kan meerdere kanten op draaien. In dit geval verbindt het gewricht de schouder en de boven arm.

5 Gewrichten Nummer 1: Gewrichtsholte Nummer 2: Gewrichtskapsel
Nummer 3: Slijmvlies Nummer 4: Gewrichtskraakbeen Gewrichtsholte: Holte binnen het gewrichtskapsel. Gewrichtskapsel: Kapsel dat om een gewricht zit en stevigheid geeft. Slijmvlies: Zorgt voor soepel bewegen. Gewrichtskraakbeen: Maakt nieuw bot aan in de groei.

6 de spier 640-850 spieren in je lichaam
Weefselstructuur van cellen, met de eigenschap te kunnen samentrekken Gebruik je voor alles Trainen, kracht en cardio Antagonisten, biceps en triceps, hamstrings en quadriceps Bij elke actie die je doet gebruik je je spieren, fietsen, eten, lopen, ademen. Door het buigen en het strekken van de spieren kun je bewegen. Spieren kun je trainen, top sporters doen dat om beter te presteren. Je kunt kracht training doen om meer te kunnen tillen of harder te kunnen gooien. Je kunt cardio training doen om een betere conditie krijgen dus om iets langer vol te houden. Vooral marathonlopers doen dit.

7 Verschillende spieren
Gladde spieren: Skelet spieren Hart spieren Gladde spieren, zijn spieren die automatisch bewegen. Daar hoef je niet aan te denken. Deze spieren zorgen ervoor dat je ademt. Zelfs als je slaapt. Deze gladde spieren zitten in de wanden van veel organen. Omdat die altijd zuurstof nodig hebben. Skeletspieren zijn de spieren die vast zitten aan je botten. Die spieren zitten met pezen aan je botten. Zij zorgen dat je kunt bewegen. Hartspieren zitten alleen in je hart. Zij zijn constant aan het werk, want je hart mag natuurlijk niet stoppen met kloppen, dan wordt er geen zuurstof meer naar je organen gepompt en overlijd je.

8 sportblessure Veel soorten Voetbalknie Verzwikking Hamstring blessure
Er zijn veel soorten sportblessures daarom moet je goed oppassen. Een voetbalknie is een scheur in de binnen- of buitenmeniscus. Deze binnen- en buitenmeniscus maken onderdeel uit van de knie. Dit komt vaak voor bij voetballers die met noppen in het gras blijven haken. Bij verzwikking overstrek je je vezelige banden. Je krijgt pijn bij het betreffende gewricht dat erger wordt bij druk. De hamstrings zitten aan de achter kant van je bovenbeen. Een hamstringblessure is een beschadiging van het weefsel van een van de hamstrings. Een hamstringblessure krijg je meestal als je explosief start, sprint of als je plotseling afremt.

9 Voorkomen sport blessures
Warming up Goed materiaal Niet te explosief beginnen Pijntjes niet negeren Om een blessure te voorkomen, is een juiste warming up erg belangrijk. Hakken-billen knie-heffen en zijwaarts zijn veel gebruikte onderdelen. Goed rekken en strekken helpt ook. Kies ook goed materiaal, goeie schoenen en kleding bijvoorbeeld. Je moet niet meteen een te explosieve start maken, bouw het zorgvuldig op. Als je ergens last van krijgt rust dan uit. het is belangrijk dat het goed geneest. Niks forceren dus. Als je vaker ergens last van hebt kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Door bijvoorbeeld tape om je enkel te doen.

10 Bronnenlijst Wikipedia

11 Onze namen Gemaakt door: Derk Stroeve en Thijs Botman Klas: 2D
Onderwerp verdeling: Derk: Spieren, Sportblessures Thijs: Botten, Gewrichten


Download ppt "Door: Derk Stroeve en Thijs Botman"

Verwante presentaties


Ads door Google