De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basisstof 2: Het voortplantingsstelsel van de man

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basisstof 2: Het voortplantingsstelsel van de man"— Transcript van de presentatie:

1 Basisstof 2: Het voortplantingsstelsel van de man

2 Bij verschillende dieren…
De meerkat heeft een blauw met rood zaakje… De allerkleinste fluit is van de bosspitsmuis: 5mm De allergrootste slurf is van de blauw vinvis: 2 tot 3 meter De sergeant-majoor van een mierenegel heeft vier koppen! Maar wij gaan het vooral hebben over… Mierenegels hebben een penis met vier koppen, waarvan er slechts twee worden gebruikt bij het paren. De andere twee koppen werken niet en de grootte neemt niet toe. Welke twee het zijn verschilt elke keer dat het dier seks heeft.

3 Wilco! Het mannelijke voortplantingsstelsel bij de mens…
Aan de buitenkant zie je slechts een deel van het voortplantingsstelsel. De rest ligt in de onderbuik. We gaan alle onderdelen apart behandelen.

4 Balzak, teelbal, bijbal…
Teelballen: produceren spermacellen Bijballen: voor tijdelijke opslag van spermacellen Balzak: een huidplooi waar de ballen in liggen. Rond de 13 jaar beginnen de teelballen te functioneren. Vanaf die leeftijd worden miljoenen zaadcellen dagelijks geproduceerd (mannelijke geslachtscellen). De teelballen liggen in de balzak, deze hangt van het lichaam af zodat de temperatuur wat lager is. De zaadcellen worden tijdelijk opgeslagen in de bijballen. Bij een zaadlozing gaan deze via de zaadleiders richting de urinebuis. Eerst komen ze langs de zaadblaasjes en de prostaat die er vocht met voedingsstoffen aan toevoegen.

5 Zaadleiders, Zaadblaasjes, Prostaat…
Zaadleiders: vervoeren de zaadcellen Zaadblaasjes en Prostaat: voegen vocht met voedingsstoffen toe aan de spermacellen.

6 Sperma… Sperma: het vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat samen met de zaadcellen. Bij een zaadlozing komt het sperma via de urinebuis naar buiten. De urinebuis loopt door de penis en voert ook urine af.

7 De penis De top van de penis heet de eikel, deze is erg gevoelig.
De eikel is bedekt door een huidplooi, de voorhuid. - De voorhuid wordt soms weggesneden. Dit heet ‘besnijden’.

8 Erectie De penis is bedoeld om zaadcellen in het lichaam van een vrouw te brengen. De penis hangt meestal slap. In de penis zitten ‘zwellichamen’ Als deze zich met bloed vullen, dan wordt de penis stijf. Grootte en vorm verschilt in slappe toestand, in stijve toestand is er weinig verschil. Erecties kunnen op de meest vervelende momenten voorkomen.

9 Zaadlozingen Bij een zaadlozing komt het sperma uit de penis.
Dit gebeurt tijdens een ‘orgasme’, ook wel ‘klaarkomen’ genoemd. Een man kan een orgasme krijgen bij geslachtsgemeenschap, zelfbevrediging of bij een ‘natte droom’. Geslachtsgemeenschap = de man brengt de penis in de vagina van de vrouw Per zaadlozing komt er ongeveer een theelepel sperma uit de penis, hierin zitten ongeveer 100- tot 400 miljoen zaadcellen in.

10 Overzicht


Download ppt "Basisstof 2: Het voortplantingsstelsel van de man"

Verwante presentaties


Ads door Google