De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SYSTEEM AARDE VWO.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SYSTEEM AARDE VWO."— Transcript van de presentatie:

1 SYSTEEM AARDE VWO

2 Algemene veranderingen
Meer voorbeelden. Teksten en figuren aangepast. Extra regio’s toegevoegd:toepassing en verdieping. Soms gekozen voor een andere volgorde van de behandelde thema’s. Nieuwe opdrachten. En de algemene veranderingen in opzet en uitwerking, zoals eerder beschreven, verwerkt.

3 Veranderingen bij hoofdstuk 1:
De actieve aarde

4 Recente gebeurtenissen zijn als voorbeelden in het studieboek of bij opdrachten in het werkboek gebruikt voor beter begrip. Voorbeelden: - Tsunami en aardbeving bij Chili - Vulkaan Merapi in Indonesië Aardbeving Haïti Eyjafjellajökull, IJsland

5 Verplaatsen van thema’s:
- Thema aardbevingen en tsunami’s verplaatst van paragraaf 6 naar paragraaf 4: Platentektoniek. - Thema: motor bij de plaatbewegingen: verplaatst naar paragraaf 3:Schuivende continenten. Zo kwam ruimte vrij voor toepassing en verdieping.

6 In paragraaf 6 worden 2 gebieden nader bekeken als toepassing van de inhoud van hoofdstuk 1:
IJsland en Chili

7 Andere casus: aardbeving en tsunami bij Japan

8 Veranderingen bij hoofdstuk 2:
Afbraak en vorming van de landschappen.

9 Veranderingen: Meer concrete voorbeelden gebruikt bij de uitleg van de begrippen in het studieboek. Paragraaf 2: klimaatfactoren: nieuwe rangschikking gemaakt t.a.v. temperatuursfactoren en de neerslagfactoren.

10 Veranderingen in hoofdstuk 3:
Landschappen en hun gebruikers

11 Veranderingen: In de Grote Bosatlas 53e druk is de wereld-landbouwkaart niet meer opgenomen. Om die reden is paragraaf 2 herschreven. Er is een landbouwkaart met productiewijzen in het studieboek opgenomen. Deze kaart vormt de basis voor de beschrijving van de landbouwmogelijkheden in de wereld.

12 De paragrafen 3 en 4 over natuurrampen en het inschatten van gevaren zijn geactualiseerd.

13 Veranderingen bij hoofdstuk 4: Verder kijken dan de Costa’s

14 Veranderingen in volgorde van de thema’s
Paragraaf 1: Endogene krachten zoals platentektoniek, gebergtevorming en vulkanisme in het Middellandse Zeegebied. Paragraaf 2: Klimaat in het gebied (naar voren gehaald: omdat de landbouwproblematiek in paragraaf 3 deels afhangt van het klimaat) én het zoutgehalte van de Middellandse Zee (past beter bij deze paragraaf over klimaat dan bij die van de endogene krachten). Paragraaf 3: Wonen en werken Paragraaf 4: Landdegradatie

15 Tekst en figuren De tekst en figuren over de platentektoniek zijn aangepast zodat de moeilijke stof beter te begrijpen is. In het werkboek zijn opdrachten en figuren toegevoegd om met deze lastige stof te kunnen oefenen. In het werkboek zijn opdrachten, figuren en tabellen aangepast aan de actualiteit.

16 Zuidoost-Azië in beeld

17 Zuidoost-Azië in beeld, Aanpassingen
De volgorde van de thema’s is aangepast. Dit heeft geleid tot een logische, betere indeling en het vermijden van teksten die meerdere keren terug kwamen. Hoofdstuk 1: natuur (platentektoniek, natuurlijke hulpbronnen en klimaat) en landbouw Hoofdstuk 2: economische ontwikkelingen vanaf de koloniale tijd Hoofdstuk 3: internationale contacten en vergelijking met Zuid-Azië.

18 Zuidoost-Azië aanpassingen:
Alle tabellen over de economie zijn geactualiseerd. Dit was nodig i.v.m. de snelle ontwikkelingen in dit gebied. Er zijn nieuwe kaarten toegevoegd en nieuwe opdrachten gemaakt.

19 Zuidoost-Azië actueel
Overstroming in Bangkok oktober en november 2011

20 Enkele voorbeelden van aanpassingen
Het taalgebruik is aangepast, omdat deze katern veel in het vierde leerjaar wordt gebruikt. Ook wordt er nu van uit gegaan dat Azië in beeld (CE-onderwerp) nog niet is behandeld. Er zijn nieuwe kaarten toegevoegd en tabellen zijn geactualiseerd.

21 3. Er is een nieuwe casus over de zware overstromingen in Thailand toegevoegd bij hfd 2 (Azië actueel). 4. Er zijn nieuwe opdrachten toegevoegd, soms in de stijl van het eindexamen


Download ppt "SYSTEEM AARDE VWO."

Verwante presentaties


Ads door Google