De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

Verwante presentaties


Presentatie over: "B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam"— Transcript van de presentatie:

1 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Gezonde voeding B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

2 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Gezonde voeding B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

3 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Maak groepjes van 3 personen en start één computer per groepje op Elke rode pagina is een opdracht. Deze kun je invullen op het uitgedeelde blad. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

4 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
spelregels Het gaat om de goede antwoorden Als je als eerste inlevert krijg je bonuspunten, maar het moet wel foutloos zijn, anders krijg je strafpunten De leraar heeft het laatste woord. Kijk vooral op voedingswijzer.nl om snel te kunnen antwoorden. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

5 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Klaar voor ???? 2 4 3 5 1 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

6 Wat hoort volgens jullie bij gezond eten.
Je krijgt 5 minuten om minstens 5 punten op te schrijven die volgens jouw onderdeel zijn van “gezonde voeding”. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

7 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Wat is dan gezond eten.?? Voldoende groenten en fruit en brood Voldoende beweging Veilig voedsel Minder verzadigd vet En vooral voldoende………. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

8 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
variatie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

9 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

10 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
1. Groente en fruit Belangrijk vanwege: vitamines, zoals vitamine C en foliumzuur, mineralen zoals kalium, vezels en bioactieve stoffen. 2. Brood, (ontbijt)granen, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten Belangrijk vanwege: koolhydraten, eiwit, vezels, B-vitamines en mineralen zoals ijzer. 3. Zuivel, vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers Belangrijk vanwege: eiwit, mineralen zoals ijzer en calcium, B-vitamines en visvetzuren. 4. Vetten en olie Belangrijk vanwege: vitamine A, D en E en essentiële vetzuren. 5. Dranken Belangrijk vanwege: water. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

11 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Zoek via internet, voedingscentrum.nl het antwoord op de volgende vragen. Wat is het doel van vezels in je voeding. Zijn bio-actieve stoffen noodzakelijk Wat is het doel van kalium in je voeding Wat is het doel van foliumzuur bij zwangere vrouwen? Je krijgt 8 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

12 Maar hoe moet je nu omgaan met
Gezonde voeding B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

13 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Eet gevarieerd Er is niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate heeft. Wie gevarieerd eet, krijgt alle stoffen binnen die nodig zijn. Bovendien wordt het risico op het binnenkrijgen van eventueel aanwezige ongezonde stoffen gespreid. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

14 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
2. Niet te veel en beweeg Om op een gezond gewicht te blijven, is het belangrijk gevarieerd en gezond te eten met niet te veel calorieën en veel te bewegen. Een gezond lichaamsgewicht verkleint de kans op chronische ziekten. Iemand met een te hoog gewicht heeft meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Niet te veel eten betekent ook zuinig zijn met zout en matig met alcohol. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

15 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
3. Minder verzadigd vet Door het gebruik van verzadigd vet te beperken vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Vet is wel nodig als bron van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en energie. Kies daarom voor vetten met veel onverzadigd vet. Het eten van twee keer vis per week (waarvan ten minste één keer per week vette vis) is van belang vanwege de gezonde visvetzuren. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

16 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
4. Veel groente, fruit en brood Een gezonde voeding bevat ruime porties groente, fruit en brood. Groente, fruit en brood zijn vezelrijke voedingsmiddelen die in verhouding tot hun volume en gewicht weinig calorieën en veel voedingsstoffen leveren. Er wordt dus niet snel te veel van gegeten. Dit is belangrijk voor mensen die letten op hun gewicht. Bovendien verlaagt een ruime consumptie van groente en fruit het risico op chronische ziekten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

17 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
5. Veilig In voedsel kunnen ongezonde stoffen en bacteriën voorkomen. Ons voedsel is nog nooit zo veilig geweest, maar honderd procent veilig voedsel bestaat niet. Thuis zijn consumenten zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Met het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen kan besmetting en ziekte, bijvoorbeeld het risico van een voedselinfectie of -vergiftiging, worden verkleind of voorkomen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

18 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Je krijgt 5 minuten om minstens 5 maatregelen te noemen die jij kunt nemen om voedsel veilig te houden Maak gebruik van internet als je het niet weet. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

19 En waar zitten ze allemaal
Wat zijn bacteriën En waar zitten ze allemaal B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

20 Je hebt goede bacteriën
Melkzuur-bacterie Deze wordt o.a. gebruikt om kaas te maken Weten jullie nog meer producten die hiermee gemaakt worden? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

21 En om het moeilijk te maken… zijn sommige foute bacteriën toch goed.
Hier zitten b.v. poep-bacteriën in. Ook wel Entero’s genoemd B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

22 Maar er zijn ook foute bacteriën
Met enge ziektes tot gevolg B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

23 Die het gevolg zijn van een besmetting…
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

24 Maar ook weer de oorzaak kunnen zijn
Van een besmetting verkouden Hoofdpijn Griep Diaree Hart valen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

25 Om verspreiding te voorkomen Was je je handen
Na het niezen Na het toilet bezoek Tussen diverse werkzaamheden door Draag geen ringen tijdens je werk B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

26 Maar hoe was je je handen eigenlijk ?
Met lauw water Met zeep Goed tussen je vingers en ook je polsen Gedurende 30 seconden Goed afspoelen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

27 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Hoe droog je je handen Droog je handen met een wegwerpdoek Doe hier ook de kraan mee dicht Gooi je papier weg in een prullenbak zonder de deksel aan te raken Op je werkplek wederom je handen wassen. Omdat de wc deurkruk ook vies is. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

28 Maar hoe groeit een bacterie ?
In gunstige omstandigheden, Dwz. Niet te koud, vochtig en licht Deelt een bacterie zich in 20 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

29 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

30 We onderscheidden 3 soorten bacteriën
Stafylokokken Salmonella botulinebacterie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

31 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
1e soort Stafylokokken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

32 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Zoek eens op..( 5 minuten) Stafylokokken Waar komen deze voor? Salmonella Botulinebacterie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

33 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Stafylokokken Deze komt voor in: neus en keelholte open wonden Puisten Deze verspreid zich door niezen, hoesten en aanraken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

34 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
2e soort salmonella B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

35 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Salmonella Deze komt voor in: kip eier-producten Varkensvlees B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

36 Salmonella is heel gevaarlijk voor:
Kleine kinderen Zieke mensen Oude mensen met weinig weerstand B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

37 Zorg dus voor het volgende:
Kip moet gaar zijn Geen rauwe eieren !!!! Alleen gaar varkensvlees B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

38 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
3e soort Botulinebacterie Deze kan verlammingen veroorzaken Komt voor in oppervlakte water.. (botulisme) B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

39 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Botuline Kan groeien zonder zuurstof Is te herkennen aan blikken en pakken die bol staan B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

40 Wat kunnen we doen om dit allemaal te voorkomen ????
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

41 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
ALLE MAATREGELEN OM BESMETTING TE VOORKOMEN HOREN THUIS IN EEN H.A.C.C.P. PLAN B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

42 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Wel eens gehoord van H.A.C.C.P. ?? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

43 Waar staan de letters H.A.C.C.P. voor.
Je krijgt 2 minuten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

44 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
H.A.C.C.P. Is een richtlijn voor hygiënisch werken Is verplicht om mee te werken in voedingsindustrie Is uitgevonden door de N.A.S.A. Geeft werkinstructies vanaf ontvangst van producten, Geeft werkinstructies over bereiding Geeft werkinstructies over uitgifte Geeft werkinstructies over afruimen Geeft werkinstructies over afwassen Kortom, is veelomvattend. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

45 ontvangst temperaturen van koude producten
Koude producten mogen niet warmer zijn als: 7°C Kip moet onder de 4 °C Diepvries mag niet warmer zijn als - 15° C B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

46 Temperatuur uitgifte:
Soep, hoofdgerecht, pap, Alles wat warm is moet boven de 65° C zijn Uitzonderingen is: Mixvoeding voor heel zieke patiënten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

47 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

48 Wist je dat een vlieg eerst op de poep kan zitten…..
En daarna op je broodje ???? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

49 ONGEDIERTE BESTRIJDING
Muizengif Vliegenvangers Allerlei methoden om ongedierte te bestrijden d.m.v. gif en verspreiding methoden. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

50 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
SCHOONMAAKPLAN Hierin is in een schema aangegeven hoe vaak iets schoon gemaakt dient te worden. Afzuigkap: 1 x per maand Vloer : dagelijks Werkbank: dagelijks B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

51 De V.W.A. controleert vooral je papieren administratie
Betreffende: Temperatuur-registratie Schoonmaakplan En elk jaar een ander hoofd item… B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

52 Wat betekenen de letters V.W.A. en hoe heette deze vroeger
Je krijgt 2 minuten de tijd om dat op te zoeken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

53 Werk netjes, schoon en opgeruimd
Maak eerst af waar je mee bezig bent voor je aan wat anders begint. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

54 Genoeg over schoonmaken we gaan weer verder met gezonde voeding.
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

55 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Hoe wordt je dan dik ??? B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

56 Wat calorieën zijn Dan moet je eerst weten
Je krijgt 5 minuten om een omschrijving te zoeken voor calorieën en om Op te zoeken hoeveel calorieën er in een glas bier zit. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

57 o.k. Wat zijn calorieën ??? Calorie is een maat voor de hoeveelheid energie. De hoeveelheid energie in eten wordt berekend in kilocalorieën (afkorting kcal). Net zoals we kilometers gebruiken voor het meten van de afstand, en liters voor… B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

58 En hoeveel calorieën levert dan een glas bier ???
Een glas bier levert 100 calorieën ! oftewel 420 kilojoules B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

59 Wat is dan weer een kilojoule ??
Dat is de nieuwe naam voor calorie De hoeveelheid kilojoules kan worden omgerekend door een kilocalorie te vermenigvuldigen met 4,2: dus 1 kcal = 4,2 kJ. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

60 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Maar hoe wordt je dan dik ?? Te veel eten slaat je lichaam op voor als je eens een keer te weinig binnen krijgt.(in de vorm van vet.) Je wordt dikker als je vaak te veel eet en je wordt juist mager als je vaak te weinig energie binnen krijgt. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

61 Als je dus niet meer calorieën eet, dan je verbruikt….
Is dit het resultaat. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

62 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Ben jij te dik ?? Ga naar: En zoek naar BMI (body mass index) Om te kijken of jij te zwaar bent. 5 minuten om het uit te zoeken B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

63 Probeer je gewicht eens te verklaren!
Discusieer met de klas over jullie voedingspatroon.

64 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Soorten Vet Verzadigd vet Onverzadigd vet Verborgen vet. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

65 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Verzadigd vet Producten waar veel verzadigd vet in zit zijn: Palmolie, kokosolie, boter, vet vlees, vette kaas, 48 + snacks, fastfood, koek en chocolade. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

66 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Onverzadigd vet Onverzadigd vet is vloeibaar als dit buiten de koelkast bewaard wordt. Het zit in: plantaardige olie dieetmargarine, halvarine, vette vis en noten.   B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

67 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Van verborgen vet, Zie je niet dat het er in zit. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

68 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Schrijf eens 5 producten op waar verborgen vet in zit. Je krijgt hiervoor 5 minuten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

69 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Verborgen vet B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

70 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Vet in kaas Kaas heb je diverse soorten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

71 Noem minstens 4 soorten kaas. Je krijgt 3 minuten de tijd
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

72 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Oude kaas Jonge kaas Belegen kaas Extra belegen kaas Smeer kaas Overjarige kaas B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

73 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Maar vet in kaas dan???? 48 + betekent: 48 % van de droge stof bestaat uit vet. 40+ betekent: 30+ betekent: 20+ betekent: B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

74 Maar wat is dan geëmulgeerd vet ??? En on-geëmulgeerd vet
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

75 Zoek dat maar even op. Je krijgt 4 minuten de tijd.
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

76 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Geëmulgeerd vet Als vocht en water een emulsie vormen. B.v. in kaas, margarine, halvarine Als dit niet het geval is noemt men het ongeëmulgeerd vet. Pindakaas, dressing, Als geëmulgeerd vet verwarmt wordt, is het ongeëmulgeerd vet. Denk b.v. aan boter. Geëmulgeerd vet is lichter verteerbaar. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

77 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Je krijgt 5 minuten om de volgende vragen te beantwoorden. Wat is omega 3. Waar komt omega 3 veel in voor. Wat was de naam van omega 3 voorheen. Waarvoor is omega 3 goed. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

78 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Omega 3 antwoorden Omega 3 is vetolie Komt vooral voor in vette vis Linolzuur concentratie B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

79 Wat zijn dan koolhydraten ??
Een koolhydraat is een verzamelnaam voor verschillende soorten suiker. Alle koolhydraten, worden in ons spijsverteringskanaal afgebroken en komen als glucose (vorm van suiker) in ons bloed terecht. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

80 Wat zijn producten waar veel koolhydraten inzitten…
Zoek eens 5 producten waar veel koolhydraten inzitten. Je krijgt hiervoor 5 minuten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

81 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
En dan ?? Dit glucose wordt via het bloed vervoerd naar alle delen van ons lichaam en dient als brandstof. Glucose is zodoende onmisbaar voor het goed functioneren van ons lichaam. Wanneer het glucosegehalte in ons bloed te laag wordt, krijgen we honger. Te veel glucose betekent dat je het als vet opslaat. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

82 Enkelvoudig koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten vind je onder andere in fruit, melk en groenten. (druivensuiker) Ook vind je enkelvoudige koolhydraten in alle producten in de supermarkt waar suiker in de ingrediëntenlijst staat vermeld, zoals gebak, snoep en siroop. in de eerste groep (fruit en groenten) zitten de enkelvoudige koolhydraten in en rondom vezels, mineralen en vitaminen. In de tweede groep (snoep en gebak) zitten alleen maar enkelvoudige koolhydraten en geen belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft daarom niets aan die tweede groep. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

83 Complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten vind je in brood, aardappelen, rijst, pasta en sommige groenten (b.v. volkoren) Omdat complexe koolhydraten veel vezels bevatten kost het je lichaam veel meer energie (calorieën) om ze om te zetten in glucose. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

84 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Koolhydraten … B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

85 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Je krijgt 3 minuten voor de volgende vraag Zoek op internet op welke koolhydraat heel snel opgenomen wordt in je bloed. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

86 Wist je dat koolhydraten die niet gebruikt worden…
In je lichaam worden opgeslagen als vet. Dat dit vet pas verbruikt wordt als je veel beweegt, en minder eet. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

87 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
eiwitten Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren. Zij garanderen snel spierherstel en spiergroei. Zonder eiwitten kun je geen spieren opbouwen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

88 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Zoek eens naar producten waar veel eiwitten inzitten. Noem er minstens 5 Je krijgt hiervoor 5 minuten de tijd. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

89 Waar zitten eiwitten dan in ??
Vis Gevogelte Vlees Noten Zuivel Bonen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

90 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Eiwitten … B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

91 Wat doen eiwitten dan allemaal..
Bij heel veel wat er met eten gebeurd, is de schuld van de eiwitten: Bouillon is blind---eiwit, Soep is overgekookt---eiwit, Slagroom wordt dik---eiwit Pan is aangebrand---eiwit Vlees is lekker bruin---eiwit B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

92 Vitamines. Er zijn verschillende soorten vitamines.
Je hebt ze allemaal nodig om gezond te blijven. De volgende vragen gaan over vitamines.. Kijk eens bij wat daar staat over vitamines

93 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Je krijgt 5 minuten Welke vitamines zijn oplosbaar in vet Waardoor gaat vitamine C verloren Wat krijg je bij een tekort aan vitamine B Waar krijg je vitamine D van. Zitten er meer vitamine in gekookte groenten of in rauwkost B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

94 Nu weten we al heel veel over gezonde voeding
Maar wat zijn nu de regels om een aantrekkelijk menu te maken. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

95 Je moet op een aantal dingen letten bij het samenstellen van een menu
Let op smaak Let op kleur Let op consistentie Let op ingrediënten Let op het seizoen B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

96 Je krijgt 5 minuten de tijd.
Bij het samenstellen van een menu, moet je op een aantal dingen letten.. Noem er 5 (het antwoord stond in de vorige dia.) Je krijgt 5 minuten de tijd. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

97 Even oefenen wat is er mis met het volgende menu
Tomatensoep Biefstuk Rode wijn saus Bietjes Gekookte aardappelen Aardbeienvla B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

98 Nu voor het eggie wat is er mis in dit menu.
Witte crème soep Roomsnitzel Vleesjus Bloemkool bechamelsaus Aardappelpuree Blanke vla B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

99 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
En met deze Garnalencocktail Tongfilet picasso Gebakken aardappelen Gekookte sperziebonen fruitcocktail B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

100 En als je dan lekker gekookt heb
Moet je nog tafel dekken Zorg voor een schoon tafellaken Zorg voor schone servetten Zorg voor schoon glaswerk Zorg voor de vaste attributen

101 Let ook op het “menuschema”
Koud voorgerecht Soep Warm voorgerecht Hoofdgerecht vis spoom Hoofdgerecht vlees Nagerecht koud Dit kan nog uitgebreid worden tot 15 gangen.. !!!

102 Hoe dek je nu zo’n menu Koud voorgerecht—mes en vork
Cocktail– kleine vork en kleine lepel Soep –lepel Warm voorgerecht– mes en vork Hoofdgerecht – mes en vork

103 Dit dient altijd netjes en schoon te gebeuren!!!!
Mes altijd rechts, met snijkant richting het bord. Lepel altijd rechts Vork altijd links Voor het nagerecht geld: Mes, vork, lepel boven het bord. Het oppoetsen van bestek noemt men ook wel poleren.

104 Poleren doe je met een droge of licht vochtige doek.
Je poets het servies en bestek en glaswerk tot het helemaal schoon is.

105 Maak zelf een menu van 4 gangen.
B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

106 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Maak nu een menu van 6 gangen voor de 1e kerstdag. Je verwacht 60 gasten. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

107 Teken ook een dekschema voor jouw gemaakte menu

108 Huren van serviesgoed reken nu uit hoeveel bestek en servies je moet bestellen om dit menu te kunnen serveren.

109 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Weet je dat.. Een witte snijplank is voor… Een rode snijplank is voor…rauw vlees. Een blauwe snijplank is voor rauwe vis. Een bruine snijplank is voor gaar vlees. Een gele snijplank is voor kip en kalkoen. B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

110 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Even een herhaling Maak deze opdracht zelfstandig. Welke snijplank en gereedschappen heb je nodig voor de volgende gerechten B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

111 B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam
Bruine bonensoep Minestronesoep Huzarensalade Hartige salade Broodje brie gezond Uitsmijter hamkaas Broodje warm vlees Sate met brood Toast met champignons B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam

112 Zo, Welkom bij Horeca Services


Download ppt "B.M. Dijkman ROC ASA, Amsterdam"

Verwante presentaties


Ads door Google