De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Productie Wijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Productie Wijn."— Transcript van de presentatie:

1 Productie Wijn

2 Wat is eigenlijk wijn? Definitie: Zwak alcoholische drank
Kwaliteit: Gebied en temperatuur Breedtegraad: 30e - 50e Oorsprong: Midden-Oosten en West-Europa Grootste producenten: Italïe en Frankrijk

3 Vinificatie per fase De sapwinning Het samenstellen van de most
Een giststarter maken Het gistingsproces Het hevelen van de wijn Helder worden (klaren) Bottelen Bewaren van wijn  

4 De sapwinning Persen: Druiven worden geperst voor het bekomen van sap.
Pulpgisting: Beste manier van sapwinning.

5 Samenstellen van de most
Suiker: De hoeveelheid vergistbare suiker bepaalt het alcoholpercentage Zuur: belangrijk voor een evenwichtige Tannine: Tannine is een bitterstof die onmisbaar is vooral in rode wijn Body: Gebruik zo veel mogelijk vruchten en zo weinig mogelijk water Aroma en bouquet

6 Giststarter maken U activeert de gist en zorgt ervoor dat er een grote hoeveelheid actieve gistcellen aan de most kan worden toegevoegd wat ertoe zal leiden dat : De most snel zal gaan gisten De gisting verloopt gecontroleerd Bacteriën gaan weinig kans hebben

7 Gistingsproces Druiven worden omgezet in alcohol en koolzuurgas
Er komt warmte vrij Temperatuur is belangrijk!: Temperatuur te laag  De gisting loopt traag. Temperatuur te hoog  de gisten kunnen voortijdig afsterven

8 Hevelen van de wijn Dit gebeurt door het aanzuigen van de wijn door een slangetje zonder de droesem op de bodem in beweging te brengen ..

9 Helder worden (klaren)
Het helder worden van de wijn gebeurd door het zakken van de deeltjes die door de koolzuurgasbelletjes steeds in beweging werden gehouden.. Mogelijke klaringsmiddelen die toegepast kunnen worden zijn: Kiezelsol Gelatine Eiwit

10 Bottelen Week de etiketten Laat de flessen uitlekken en bewaar ze
Laat de kurken (oude type) een halve dag in een sulfietoplossing met een beetje glycerine weken (= kurk wordt soepel) Spoel de flessen nog een keer goed uit Flessen vullen kun je het best doen met een slangetje Kurken worden door een speciaal kurkapparaat in de fles geduwd.

11 Bewaren van wijn De wijnkelder is de ideale droom van elke wijnmaker. De kamertemperatuur is hierbij constant 13°C + het is daar donker. Creëren van een klimaatkamer: die door zeer goede isolatie en in combinatie met een airco op de juiste temperatuur kan worden gehouden

12 Bedankt voor jullie aandacht !!


Download ppt "Productie Wijn."

Verwante presentaties


Ads door Google