Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdTimo Lenaerts Laatst gewijzigd meer dan 10 jaar geleden
1
Genieten van een feestelijk menu ook voor diabetespatiënten!
De Smet Pieter Declercq Dimitri
2
INLEIDING Waarom deze workshop? Overlopen en wijzigen recepten.
Conclusie. ©
3
Waarom deze workshop? Feestmaaltijden roepen altijd heel wat vragen op: Wat mag ik eten? Ga ik van de avond kunnen genieten? Wat is verantwoord koken en hoe maak ik een verantwoorde maaltijd klaar? Hoe moet ik hierop inspelen met mijn medicatie? Over de medicatie kunnen we heel kort zijn en zeggen dat dit moet worden besproken met de behandelende arts. Breng hem op de hoogte van de geplande activiteiten en die kan u dan bijsturen. Nu met de nieuwe insuline (ultra snelwerkende en de ultra traagwerkende) zijn de feestmaaltijden al een groter gemak geworden. Indien er bewust wordt gezuurd kan dit met de insuline worden gecorrigeerd. Natuurlijk mag dit maar uitzonderlijk om overgewicht en eventuele complicaties tengevolge van overgewicht tegen te gaan. Een voeding voor diabetes is en blijft in de eerste plaats een gezonde voeding. Feestmaaltijden langer aan tafel, anders dan anders, meer koolhydraten, meer alcohol. ©
4
Waarom deze workshop? Feestmaaltijden leveren niet altijd dezelfde hoeveelheid koolhydraten. Er is meestal veel tijdsverloop tussen de gerechten: het broodje bij de soep of voorgerecht kan helpen (afh. insulinetherapie). Het nemen van extra’s beperken. (vettige) sauzen; vlees; garnituren. Inzicht bereidingstechnieken. Dit maakt plannen mogelijk. Toelichten aan de hand van de soort insuline. Indien van ultra snelwerkende, kan je wachten tot voor het hoofdmaaltijd, indien een insuline 2 inspuitingen accent leggen. Garnituren vv, cholesterol, eiwitten, geen idee van de bereiding. Het gemak van ruilwaardenkennis om de insuline dosis per maaltijd in te schatten. Bij tips, schrijven wat kan je doen om de een of de andere te vervangen. Bij type 2 mensen met pilletjes of insuline, en je moet elke persoon apart gaan bekijken en tips geven naar de behandelsituatie. Dit moet zeker met de arts en de diëtist worden besproken. ©
5
Waarom deze workshop? Alcohol: Aandachtspunten:
Alcoholische dranken brengen extra calorieën aan; In combinatie met de maaltijd; Glucoseverlagend effect van alcohol kan 8 tot 12 uur duren; Spreid de alcoholinname; Gebruik alcoholische dranken met een laag suikergehalte; Beperk het gebruik tot enkele glaasjes. Geniet maar met mate: 2 glazen voor de man en 1 glas voor de vrouw Een matige alcohol inname betekent 20 – 40 gram alcohol per dag. Deze ruime maat heeft onder meer te maken met verschillen in lichaamsgewicht en het verschil tussen mannen en vrouwen. We weten dat mannen meer alcohol kunnen verdragen dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen minder alcoholdehydrogenase in hun lichaam hebben, waardoor ze trager alcohol afbreken en sneller dronken worden. (1 consumptie voor vrouwen en 2 voor mannen). Deze matige consumptie zou ook beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een beperkt alcoholgebruik zal de HDL – levels doen stijgen. Bovendien heeft een matig alcohol gebruik een bloedvatverwijdend effect. Indien men te veel alcohol gaat consumeren krijgt men het tegenovergestelde. ©
6
Waarom deze workshop? Type alcohol Aantal calorieën Alcoholgehalte
Gram koolhydraten 1 glas blond bier (200ml) 90 kcal 5% 6 1 glas rode wijn (120ml) 84 kcal 12% 0,2 1 glas witte wijn (120ml) 11% 0,72 1 glas sherry (100ml) 116 kcal 16% 1,4 1 glas likeur (35ml) 107 kcal Verschillend 10 – 22 1 glas jenever (35ml) 50 kcal 38% Voorkeur aan degene die een laag suikergehalte bevatten. Bron: Nubel 4de editie ©
7
Waarom deze workshop? Type alcohol Aantal calorieën Alcoholgehalte
Gram koolhydraten 1 glas champagne (150ml) 112 kcal 12% ± 1,5 1 glas cognac (50ml) 115 kcal 40% 0,5 1 glas pastis (25ml) 67 kcal 45% 1 glas whisky (50ml) 120 kcal Bron: Nubel 4de editie ©
8
Bespreking menu’s Menu 1 Oude port met bladerdeeghapjes ≈
Trio van wildpasteien met uienconfituur Tomatenroomsoep Gemarineerde parelhoenfilet “Archiduc” Peertje in wijn Gekarameliseerd witlof Amandelkroketjes IJstaart Koffie met gebak Stap voor stap gerecht en jullie mogen aangeven wat er kan worden aangepast of hoe je het zelf zou aanpassen en tussendoor geven we tips. Archiduc: champignon roomsaus, gekookte peer in wijn (gekookt in suikersiroop) hart- en vaatziekten is belangrijk. Houd het smaakvol en light met een jus. Pocheren van vis in wijn. Komt altijd neer op verborgen vetten en verborgen suikers. Kennis over hetgeen wat op hun bord komt zodat ze de behandeling beter kunnen inschatten. Amandelkroket: dubbel gepaneerd. Soms dextrine maltose Bron: Reclame adv. regionale krant ©
9
Recept Kcal (100 gram) Vet (100 gram) Kh (100 gram) RW Bladerdeeg-
gebakjes (15 gram) 390 25 35 30 gr = 1 RW Frituurhapjes 300 20 50 gr = 1 RW Paté 380 5 250 gr = 1 RW Kerstbuche 30 40 gr = 1 RW Roomsoep 180 3 – 7 4 300 ml = 1 RW Bron: Nubel en Nevo
10
Bespreking menu’s Menu 2 Kirr Royale met frituurhapjes ≈
Gebakken kabeljauwfilet met kruidenkorst blanke botersaus gestoofde preireepjes Erwtensoep met spekcroutons Kalfsgebraad Gratin dauphinois Geglaceerde groene boontjes Gebakken boschampignons Kerstbuche Koffie met pralines Asparaginezuur is dat een polyfenol. Af te sluiten: wat bepaalde een waarde van een feest, de mate waarin je je mee amuseert zonder lichaam in moeilijkheden te brengen. Of je kan ervoor zorgen dat je bewust feest, maar er toch probeert van te genieten. Bron: Reclame adv. regionale krant ©
11
Conclusie KEIZERLIJK MENU
Champagne met kruidentoastjes met tomaat- en olijventapenade ≈ Kort gegrild stukje tonijn met koriander en bladpeterselie Koude salsa van courgette en pijnboompitjes Kruidige paprikabouillon met reepjes rookvlees, kwarteleitjes en bieslook Gebakken filet van wilde eend Braadjus met boschampignons en ijzerkruid Krokante groene asperges en gebakken krielaardappelen Soepje van bosaardbeien, bolletje yoghurt - ijs en gehakte pimpernoten Koffie met pure chocolade. Pimpernoten (pistachenoten) ©
12
Conclusie Enkele tips om mee te nemen:
Indien uiteten, geef de voorkeur aan vis; Gebruik bij iedere maaltijd groenten eventueel verrijkt met een light vinaigrette op basis van koolzaadolie of walnotenolie; Beperk het gebruik van vetrijke producten en informeer je zoveel mogelijk; Verschil type 1 en type 2; Extra groenteportie, keuze aardappelen of rijst; Geniet maar met mate. Type 2 aandacht over de maaltijd in zijn geheel. Type 1 moet zich vooral houden aan de afspraken voor insuline, maar ook de samenstelling niet uit het oog verliezen. Niets is amusanter dan verantwoord genieten en feesten. Indien keuze tussen vet vlees of vet vis, kies vette vis. Zelf een menu, kunnen ze die eens meebrengen naar de praktijk en overlopen. Noteer de vragen om te stellen op de consultatie. ©
13
Bedankt!
14
5 Gezondheidstips Eet gevarieerd;
Eet veel groenten, fruit, aardappelen en volle graanproducten; Matig het gebruik van vlees, vetrijke producten, suiker en zout; Drink veel water, melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten.
15
RECEPTEN (appelgebakjes)
Ingrediënten (15 stuks) 500 gr gistdeeg (zie recept); Zachte, plantaardige margarine om de vorm in te smeren; 150 gram bak- en braadvet met een goede vetzuur samenstelling; 50 gram suiker; 3 koffielepels vloeibaar zoetmiddel; 2 eieren; 25 ml magere melk of sojamelk; 25 ml citroensap; 175 gram witte bloem; 175 gram volkorenbloem; 7,5 gram bakpoeder; 5 stevige appels. Bron: Eetbrief nr. 23 maart 1996 ©
16
RECEPTEN (appelgebakjes)
Benodigdheden: Kleine taartvormpjes van ong. 9 cm Baktemperatuur: 200°C Baktijd: 30 minuten ©
17
RECEPTEN (appelgebakjes)
Bereidingswijze: Het deeg uitrollen en in de ingevette vormpjes brengen. De vetstof samen met de suiker en het zoetmiddel romig roeren. De eieren samen met de melk en het citroensap bij het vetstofmengsel brengen. De bloem met het bakpoeder zeven en bij het vorig mengsel roeren. De vulling in de vormpjes scheppen. De appels schillen, in plakjes snijden en dakpansgewijs op de vulling leggen. De taartjes bakken in de voorverwarmde oven. ©
18
RECEPTEN (appelgebakjes)
Voedingswaarde (per persoon): Energie: 291 kcal Eiwitten: 5 gram Vetten: 15 gram Koolhydraten: 34 gram Voedingsvezel: 4 gram ©
19
Overzicht bieren Bieren:
Genre: pils, Carlsberg, Geuze Lambic, Dortmunder, Kriek Lambic, Vieux-temps Koolhydraten: 3 à 4 gram/100ml; Energie: 40 à 60 kcal/100ml; Alcohol: 4,5 à 5,5%. Tafelbier: Koolhydraten: 0,9 gram/100ml; Energie: 12 kcal/100ml; Alcohol: 1,4%. Bron: Alcohol en diabetes VDV-cursus diabeteseducatie Mia van Pottelberge ©
20
Overzicht bieren Bieren:
Lightbier: Artois light, Stella light, Birell, Obernai, … Koolhydraten: 2 gram/100ml; Energie: 34 kcal/100ml; Alcohol: 3,4 à 4,25%. Bron: Alcohol en diabetes VDV-cursus diabeteseducatie Mia van Pottelberge ©
21
Alternatieve Dranken Amé: drank op basis van gecon. Druivensap
Alcohol: 0%; Koolhydraten: 6,8 gram/100ml; Energie: 40 kcal/100ml. Stassen, alcoholvrije aperitief: Alcohol: 0,5%; Koolhydraten: 6,5 gram/100ml; Energie: 28 kcal/100ml. Bron: Alcohol en diabetes VDV-cursus diabeteseducatie Mia van Pottelberge ©
22
Dranken met hoog gehalte aan koolhydraten
Zware bieren: Trappist, Stout, Abdij- en Kloosterbieren, Scotch, … Zoete wijnen: Sauternes, Pineau de Charentes, Porto, zoete Sherry, … Aperitieven: Campari, Cinzano, Pisang, Gancia, Martini, Picon, … Likeuren: Advocaat, Cointreau, Mandarine, Triple sec, Grand Marnier, Benedictine, … Bron: Alcohol en diabetes VDV-cursus diabeteseducatie Mia van Pottelberge ©
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.