De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vervolgcursus; Les 7 Internet Wat is internet

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vervolgcursus; Les 7 Internet Wat is internet"— Transcript van de presentatie:

1 Vervolgcursus; Les 7 Internet Wat is internet
Verschil tussen www en Wat kan er met internet

2 Wat kan er met Internet? Informatie opvragen via het World Wide Web: surfen Elektronische post: Over de dia: Opsomming: 1e punt volgt automatisch. Volgende punt met 1 KLIK. KLIK LESTIP: Baken je verhaal duidelijk af. Vertel dat vandaag alleen deze twee zaken behandeld worden. Tip de overige zaken d.m.v. de volgende dia kort aan.

3 En ook nog veel meer. . . Communiceren met anderen: chatten
Discussies voeren via nieuwsgroepen Computerprogramma’s, muziek of films ophalen: downloaden Uw eigen informatie aanbieden Winkelen en bestellen: e-commerce Over de dia: Opsomming: Eerste punt verschijnt automatisc verder 4 keer KLIKKEN. KLIK Puntsgewijs kort toelichten. Chatten of babbelbox: Gebruikers communiceren rechtstreeks met elkaar, daarbij wordt de stem vervangen door het toetsenbord. Meerdere chatters kunnen tegelijk met elkaar ‘praten’. Er zijn vele sites die een chatmogelijkheid aanbieden. Het is zeer populair (vooral onder de jeugd). Ook wel ‘MSNennen’ genoemd. Nieuwsgroepen: Het elektronische prikbord, waar je over de meest uiteenlopende onderwerpen, kunt discussiëren. Je stuurt een bericht naar een nieuwsgroep die gaat over het onderwerp van jouw keuze en anderen kunnen dit bericht lezen en er op reageren. Downloaden: Programma’s, films, muziekfragmenten, foto’s, documenten etc… kunnen direct vanaf het internet op de eigen harde schijf overgebracht worden. E-commerce: Mogelijkheid om producten via het internet te kopen of te bestellen. 24 uur per dag. Een voorbeeld is de boek- en muziekhandel Bol.com of Wehkamp.

4 World Wide Web

5

6

7

8 Enkele begrippen Website of site Homepage of thuispagina
URL of internetadres Browser of bladerprogramma Link of hyperlink Over de dia: Eerste punt wordt automatisch getoond, verder 4 KLIKKEN KLIK Een website is in feite de eigen plek van een bedrijf of particulier op het internet. Op die plek is informatie te vinden over het bedrijf, de producten, hobby's van mensen, activiteiten van verenigingen, etc… Het totale aantal internetpagina's van een bedrijf of particulier heet een website. Als men het heeft over de homepage dan wordt vaak de eerste pagina van de website bedoeld. Homepage betekent in het Nederlands “Thuispagina”. En de plek waar de website gevonden kan worden heet het internetadres of in Engels de URL (Uniform Resource Locater) Het programma waarmee de informatie op het internet zichtbaar gemaakt kan worden heet een Browser. D.m.v. een link kan van de eene pagina naar de andere pagina gesprongen worden. Dat kan een pagina van de website die je op dat moment bezoekt zijn, maar een link kan ook verwijzen naar een pagina op een andere website.

9 Adressering http://www.naam.land/ http://www.seniorweb.nl/

10 Zoeken via kenwoorden Voorbeelden van pagina’s: zoeken naar sites via kenwoorden openbaar vervoer = 9292ov.nl spoorwegen = ns.nl Albert Hein = ah.nl URL = Uniform Resource Locator

11 Zoeken in een index www.startpagina.nl
Verzamelingen sites die door redacties zijn samengesteld Onderverdeeld in categorieën Bijvoorbeeld: Over de dia: Klik op hyperlink voor live presentatie (start Internet Explorer op). Klik de pijl voor de offline versie. Dia bouwt automatisch op. KLIK Behandel: We hebben gezien dat veel adressen niet moeilijk te raden zijn, maar daar heb je niet altijd iets aan. Webindex: Er zijn websites die een selectie uit het totale aanbod aan sites maken en deze overzichtelijk op onderwerp (rubrieken) in delen. In elke rubriek staan websites genoemd die informatie geven over het onderwerp. Voordeel: Het grote voordeel van een index is, dat je alleen websites vindt die écht over het onderwerp gaan. Indexen leiden de gebruiker als het ware door een enorme berg sites, via een vaste hiërarchie naar de gewenste internetsites. Ook wanneer de schrijfwijze van een naam onduidelijk is of als een woord meerdere betekenissen heeft, kan het antwoord snel gevonden worden via deze geordende webindexen. In een oogwenk vind je dus kwalitatief goede sites over een breed onderwerp.

12 Toegang tot internet wat heb je nodig om te beginnen
(analoge) telefoonlijn, IDSN-lijn en ADSL internet aanbieder

13 Internet Explorer de werkbalken van internet explorer
vooruit- en terugbladeren geschiedenis en favorieten adresbalk hyperlinks


Download ppt "Vervolgcursus; Les 7 Internet Wat is internet"

Verwante presentaties


Ads door Google