De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een algemeen overzicht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een algemeen overzicht."— Transcript van de presentatie:

1 Een algemeen overzicht

2 In welke formaten Het klassieke pdf formaat van Adobe. Wordt gebruikt voor e-boeken, maar verliest toch duidelijk t.o.v. het epub formaat Als tekst document, dus meestal doc (word). In dit formaat vind men zelden boeken. Dit is dan meestal een tussenvorm. Mobi formaat van de firma Amazon voor hun readers (Kindle). Aangezien dit een vrij afgeschermd formaat is, laten de meeste amateurs dit links liggen. Beperkt aanbod in het Nederlands Epub formaat dit is het meest vrije formaat en wordt door amateurs veel gebruikt. Dit formaat heeft op dit moment duidelijk de overhand. Andere formaten die door specifieke merken worden gebruikt en/of in mindere mate worden gebruikt en waarvan de meeste uiteindelijk het gevecht wel zullen verliezen.

3 Projecten waar vrij boeken te vinden zijn.
(UDL) heeft 1,5 miljoen boeken in gescand en deze gratis beschikbaar gemaakt voor iedereen (met voor Nederlands talige boeken. Deze boeken zijn door de band genomen boeken die rechten vrij zijn (door hun leeftijd). Veel van deze werken zijn gedigitaliseerd om bewaard te blijven en om voor het grotere publiek toegankelijk te maken. De mensen die dus een spannende triller of een roman zoeken die zijn er dus aan voor hun moeite. Wie in oude boeken (veel nog in oude Nederlandse spelling) wil snuffelen…. Wie gaat zoeken zal nog veel meer van dergelijke projecten (sites) vinden. Meestal verbonden aan universiteits bibliotheken. De meeste van deze boeken zijn dan ook in het engels duits en frans. Het Nederlands is hier maar een fractie van.

4 Boeken lezen / kopen site waar men zich kan registreren en boeken kan lezen en kopen Of De lijst is tegenwoordig groot en constant groeiend. Als men via de bovenstaande links begint, dan is de weg vlug gevonden.

5 De amateur “markt” Er zijn hele groepen amateurs die oudere boeken en nieuwe boeken die enkel op papier worden uitgegeven manueel inscannen en omzetten naar epub formaat. Deze boeken circuleren dan op het internet via de onreguliere kanalen Torents P2P netwerken USENET (ook wel netnews genoemd) Spotnet de vervanger van FTD wat door de rechter van het net is gehaald ( ) maar daar is wel een verbinding met een usenet server voor nodig, meestal via een apart abonnement of via een server dat in het internet abonnement is voorzien (bv bij dommel.be) SpotGrid ( ) doet hetzelfde als spotnet Dit geeft dezelfde informatie als Spotnet, maar dan via een website. Deze site geeft dus enkel een inhoudsopgave. Om te kijken naar deze site is dus geen verbinding met een usenet server nodig.

6 Voorbeeld van Spotnet Web

7 De boeken die door amateurs worden gescand zijn te herkennen doordat er meestal spelfouten in staan doordat het omzetten van een scan met OCR programma’s nog altijd gepaard gaat met foutieve omzettingen. Ook verschijnt er regelmatig van zo een boek eerst een V1 (versie 1) gevolgd door V2…. Waar fouten en lay-out in verbeterd zijn. Wie met deze onvolkomenheden niet kan leven, moet naar het origineel op zoek. Maar dit zal niet altijd in digitale vorm op de reguliere markt aanwezig zijn.

8 Zijn er veel Nederlands talige boeken te koop… te vinden… enz…
In veel amateur boeken is de copyright tekst vervangen door iets in de volgende strekking. Dit elektronische boek is gemaakt voor uitsluitend persoonlijk gebruik. Het is niet bestemd voor commerciële doeleinden! Dus als u voor dit boek heeft betaald bent u opgelicht! Dus veel duidelijker kan het niet zijn om te weten dat je een “valse” copy in de digitale hand hebt. Zijn er veel Nederlands talige boeken te koop… te vinden… enz… Volgens geruchten van tellingen (what’s in a name) zouden er ongeveer een Nederlands talige boeken circuleren. Maar wie gaat dit natellen, dus dit is met een grove korrel zout te nemen en het aantal groeit met de dag.

9 Met wat lezen we digitale boeken
Op de PC zijn er meerdere programma’s die enkele of meerdere formaten aankunnen Een eenvoudige oplossing is Mozilla Firefox met een add-on die epub bestanden kan lezen Deze site MOET met Firefox worden opgeroepen, anders kan men deze add-on niet installeren. Het is nadien nodig om het epub formaat aan Firefox te koppelen om boeken te kunnen lezen. Dit is een eenvoudige maar daarom niet minder goede oplossing. Geschikt om te lezen, niet voor boekbeheer en omvormen tussen formaten.

10 Van Sony http://ebookstore.sony.com/download/
Van Adobe hebben we Adobe Digital editions Dit is zoals we gewend zijn van Adobe een vrij zwaar programma en volledig voorzien van alle DRM faciliteiten. Met Adobe Flash player en speciale software kunnen pdf files worden omgevormd naar .exe bestanden die een boek tonen. Dit wordt voornamelijk gebruikt voor catalogussen. Van Sony de e-reader voor PC die ook met hun e-readers wordt geleverd. Niet vergeten naar beneden te scrollen, want de download knop staat volledig onderaan. Leest erg prettig op PC, maar heeft soms compatibiliteits problemen met amateur epub boeken die door andere lezers perfect te lezen zijn. ( Deze problemen zijn wel op te lossen via de volgende “Calibre” )

11 Boekenbeheer met Sony E-Reader op PC

12 Voorbeeld van lezen met de Sony Reader

13 Calibre in het Nederlands te verkrijgen via Dit programma is freeware en is niet gekoppeld aan een merk of type. Deze lezer leest dus alles, en kan ook (bijna) alles van het ene formaat omzetten naar het andere. Wie dus met digitale boeken aan de slag gaat kan dus bijna niet zonder dit programma, ook al gebruik je een ander om te lezen, vroeg of laat heb je deze nodig omdat het met een commercieel product niet gaat. Opgepast bij de download dat je de extra’s uitschakelt. Calibre heeft een zoekfunctie die in zowat alle boekaanbieders zoekt en een lijst geeft wie het gezochte boek te koop heeft

14 Voorbeeld van Calibre

15 De leesfunctie van Calibre op PC

16 Voorbeeld van de zoekfunctie van Calibre

17 E-Readers Naast de PC hebben we natuurlijk de e-readers
Er zijn er veel te vinden, maar als men tot aankoop overgaat dan is het goed om vooraf na te gaan wat hij kan en even voornaam… wat hij niet kan Welke formaten kan de reader aan, zoals de readers van Amazon de kindle die enkel het amazon formaat .mobi aan kan. Welk display type wordt er gebruikt Lcd of e-inkt . Voor het meest rustige en stabiele beeld voor de ogen is e-inkt het beste. Maar dit is minder geschikt om op internet te gaan. Is er internet verbinding mogelijk… MP3 speler…. Enz… enz…

18 Als laatste…. Wat hebben we nodig om zelf digitale boeken te maken
abbyy finereader als OCR software om het scan werk te doen Of de OCR software meegeleverd met je scanner. Word om het editen en verbeter werk te doen die maakt er een epub van. Sigil een programma om epub bestanden te bewerken. Is freeware en te vinden op Verder veel geduld en moed om een boek van pakweg 300 blz manueel in te scannen te verbeteren…. Om te zetten… te bewerken…

19 Einde


Download ppt "Een algemeen overzicht."

Verwante presentaties


Ads door Google