De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Regeling 4H.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Regeling 4H."— Transcript van de presentatie:

1 Regeling 4H

2 Het Centrale Zenuwstelsl
Grote hersenen Kleine hersenen Hersenstam Ruggenmerg

3 Het perifere zenuwstelsel
Bestaat uit alle zenuwbanen die door je lichaam lopen

4 Een aantal termen Zintuigcellen = Receptoren (vangen prikkel op)
Zenuwcellen = Conductoren (vervoeren impuls) Spier-/kliercellen = Effectoren

5 Zenuwcellen (of neuronen)
Cellichaam + uitlopers Cellichaam liggen in of buiten het centrale zenuwstelsel

6 Een zenuwcel

7 Uitlopers Dendriet= geleidt de impulsen naar het cellichaam toe
Axon = geleidt de impulsen van het cellichaam af naar een spier of een klier

8 Type zenuwcellen Sensorische zenuwcellen = geleiden de impulsen van de receptoren naar het Centrale Zenuwstelsel De cellichamen van deze zenuwcellen liggen vlakbij het Centrale Zenuwstelsel Dit cellichaam heeft 1 lange dendriet en een korter axon

9 Type Zenuwcellen Motorische zenuwcellen = geleiden de impulsen van het Centrale Zenuwstelsel naar de effectoren. De cellichamen van deze zenuwcellen liggen ín het Centrale Zenuwstelsel Dit cellichaam heeft meerdere korte dendrieten en 1 lange axon

10 Type Zenuwcellen Schakelcellen = geleiden impulsen binnen het Centrale Zenuwstelsel. Impulsen van sensorische zenuwcellen  motorische zenuwcellen Impulsen van andere schakelcellen of impulsen naar andere schakelcellen De cellichamen van deze zenuwcellen liggen binnen het Centrale Zenuwstelsel.

11 Impulsgeleiding

12

13 Impulsgeleiding De impulssterkte is bij een mens overal gelijk  alles of niet wet Impulsfrequentie bepaalt de sterkte van de prikkel

14 Synaps Vindt de overdracht van impulsen plaats van de ene cel naar de andere cel

15 Hersenen

16 Hersenen Grote hersenen:
Linker hersenhelft en rechter hersenhelft. Verbonden door hersenbalk. Axonen lopen hierdoor van ene kant naar andere kant. Binnenste deel is wit (myeline). Buitenste deel is grijs: zenuwcellen met korte axonen en sterk vertakte dendrieten. Veel verbindingen mogelijk.

17 Hersenen Kleine hersenen:
Handhaving evenwicht, coördinatie en timing van bewegen. Vooral info afkomstig ogen en evenwichtorgaan veroorzaakt activiteit in de kleine hersenen. Signalen naar spieren, goede beweging. Door optillen van arm, ligging van zwaartepunt verandert in je lichaam. Bepaalde spieren moeten worden aangespannen om te blijven staan.

18 Hersenen Hersenstam: Veel essentiële processen die ervoor zorgen dat je in leven blijft worden geregeld in de hersenstam. Ademhalen, bloeddruk regulatie, hartwerking, peristaltische beweging maag en darmen en slaap- waak ritme. bijv. Reflexen als hoesten, niezen, pupil, draaien van hoofd in richting van geluid en reflexen van de buikspieren. In het verlengde merg (onderste deel van hersenstam) kruisen neuronen van linker en rechterhelft van het ruggenmerg elkaar. Sensorische neuronen van linker lichaamshelft zijn verbonden met rechterhersenhelft. En andersom.

19 Ruggenmerg Ruggenmerg:
Via ruggenmerg veel informatie verstuurd. Naar en van hersenen. Tussen de wervels springen telkens een linker- en een rechterzenuw. In totaal 32 paar. De tak aan de rugzijde heeft een verdikking: spinale ganglion. Hierin liggen cellichamen van sensorische zenuwcellen. Cellichamen van motorische zenuwcellen liggen in de grijze stof.

20 Ruggenmerg In witte deel (buitenste deel ) van ruggenmerg: axonen. Deze lopen in verticale richting door het ruggenmerg. Myeline veroorzaakt deze kleur. Het binnenste weefsel is grijs: hier liggen cellichamen van motorische zenuwcellen, schakelcellen en dendrieten. Het ruggenmerg is een belangrijke geleidingsbron.


Download ppt "Regeling 4H."

Verwante presentaties


Ads door Google