De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft."— Transcript van de presentatie:

1 Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft van een cilinder, die gevuld is met 350 silicium detectoren. Deze zijn slechts 300 micrometer dik en bevatten elk 2500 strips, die erop geëtst zijn. Nikhef heeft dit onderdeel van de veel grotere ZEUS detector mede ontworpen en gebouwd. Hoe werkt het? Elektrisch geladen deeltjes, zoals elektronen en protonen, geven een signaal op een van de strips wanneer ze door het silicium schieten. De detectoren zijn zo gemonteerd dat de deeltjes gemiddeld door drie lagen schieten. Hiermee kan de positie van een deeltje met een nauwkeurigheid van ongeveer 20 micrometer bepaald worden en daarmee de baan van een deeltje met grote precisie gereconstrueerd worden. Een flinke hoeveelheid elektronica pikt het signaal op en zorgt voor de verdere verwerking, en is naast de detector gemonteerd. Daarom is een omvangrijke bekabeling en koeling noodzakelijk. Waarvoor dient het? De volledige cilinder was geïnstalleerd in de ZEUS detector bij de HERA versneller in Hamburg in 2001 en is na gebruik eind 2007 weer naar Amsterdam gekomen. Bij het ZEUS experiment werden elektronen en protonen met hoge energie met elkaar in botsing gebracht om de structuur van het proton te onderzoeken. De bundelpijp van de versneller liep precies over de as van de cilinder. In het centrum vonden de botsingen plaats waar vele deeltjes geproduceerd werden. Met deze detector kan de baan van alle deeltjes heel nauwkeurig bepaald worden met als gevolg dat de produktie van zware quarks (charm en bottom) geidentificeerd kunnen worden. Meer informatie? http://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/afgeronde-projecten/zeus/

2

3

4 Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft van een cilinder, die gevuld is met 350 silicium detectoren. Deze zijn slechts 300 micrometer dik en bevatten elk 2500 strips, die erop geëtst zijn. Nikhef heeft dit onderdeel van de veel grotere ZEUS detector mede ontworpen en gebouwd. Hoe werkt het? Elektrisch geladen deeltjes, zoals elektronen en protonen, geven een signaal op een van de strips wanneer ze door het silicium schieten. De detectoren zijn zo gemonteerd dat de deeltjes gemiddeld door drie lagen schieten. Hiermee kan de positie van een deeltje met een nauwkeurigheid van ongeveer 20 micrometer bepaald worden en daarmee de baan van een deeltje met grote precisie gereconstrueerd worden. Een flinke hoeveelheid elektronica pikt het signaal op en zorgt voor de verdere verwerking, en is naast de detector gemonteerd. Daarom is een omvangrijke bekabeling en koeling noodzakelijk. Waarvoor dient het? De volledige cilinder was geïnstalleerd in de ZEUS detector bij de HERA versneller in Hamburg in 2001 en is na gebruik eind 2007 weer naar Amsterdam gekomen. Bij het ZEUS experiment werden elektronen en protonen met hoge energie met elkaar in botsing gebracht om de structuur van het proton te onderzoeken. De bundelpijp van de versneller liep precies over de as van de cilinder. In het centrum vonden de botsingen plaats waar vele deeltjes geproduceerd werden. Met deze detector kan de baan van alle deeltjes heel nauwkeurig bepaald worden met als gevolg dat de produktie van zware quarks (charm en bottom) geidentificeerd kunnen worden. Meer informatie? http://www.nikhef.nl/wetenschap-techniek/afgeronde-projecten/zeus/


Download ppt "Deze deur opent pas als de andere deur dicht is. Dank voor uw begrip. Onderdeel van de ZEUS detector gebouwd op Nikhef Wat is dit? Voor u staat de helft."

Verwante presentaties


Ads door Google