Download de presentatie
0
Wanneer eet een cliënt voldoende?
Is dit genoeg? Of dit?
1
Wat is een goede warme maaltijd?
een heel bord: 2 à 3 aardappels 150 gram groente portie vlees (75 – 100 gram) 150 ml nagerecht (melkproduct) een half bord: 1 à 2 aardappels 100 gram groente een klein stukje vlees (50 gram) 100 ml nagerecht (melkproduct) een kwart bord: 1 aardappel een klein beetje groente geen vlees en wel een melkproduct als nagerecht OF een klein stukje vlees en geen nagerecht Genoeg Redelijk Te weinig
2
Wat is een goede broodmaaltijd?
een heel bord: 2 boterhammen besmeerd met margarine 2 x vleeswaren / kaas beleg een melkproduct een half bord: 1 boterham zoet beleg een kwart bord: 1 boterham of beschuit of cracker geen melkproduct Genoeg Redelijk Te weinig
3
Bronnen van informatie over de voedingsinname
De inhoud van de koelkast De hoeveelheid voorraad De versheid: houdbaarheidsdata Restjes De mogelijkheden om boodschappen te (laten) doen en/of te (laten) koken Eetlust, gebitsproblemen (kauwproblemen), slikproblemen, conditie (vermoeidheid)
4
Wanneer is er een probleem?
Als een cliënt de afgelopen week meer dan 3 dagen te weinig heeft gegeten Als een cliënt langer dan een week redelijk eet Als er sprake is van: Lege koelkast Producten in de kast die over de houdbaarheidsdatum heen zijn De cliënt problemen heeft met boodschappen doen en/of koken en/ of eten Geen eetlust en / of misselijkheid ……
5
Wat kun je als verpleegkundige doen?
Geef informatie over de gevolgen van te weinig of redelijk eten en het belang van een goede voeding Adviseer normale hoeveelheden, volle producten en extra eetmomenten (6x per dag) Overleg indien nodig met huisarts of diëtist Geef een folder mee (bijv. ‘Denk niet te licht over uw gewicht’) Bespreek of een andere maaltijdvoorziening mogelijk/nodig is Adviseer over hygiëne
6
Aanbevolen hoeveelheden
Gratis folder: Voedingscentrum: Eet gezond! Schijf van vijf
7
Praktische adviezen bij (risico op) ondervoeding
Eet meerdere keren per dag: 3 hoofdmaaltijden en meerdere tussenmaaltijden Kies voor volle producten Besmeer brood royaal en gebruik dubbel broodbeleg Bereid de warme maaltijd met wat extra boter, olie of room Probeer samen met anderen te eten Kies voor energierijke dranken Zorg voor voldoende variatie (warm/koud, zoet/hartig) Zorg voor lichaamsbeweging Eet rustig en kauw goed
8
Tussenmaaltijden Adviseer twee tot drie maal per dag een tussentijdse verstrekking die voldoende eiwit en energie bevat. Denk aan: Volle (vruchten)kwark Chocolademelk Ragout Cracker met een gekookt ei Enkele blokjes kaas en/of plakjes worst Evergreen Amandelbroodje Pannenkoek Roomijs
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.