De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Mediawijsheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Mediawijsheid."— Transcript van de presentatie:

1 Mediawijsheid

2 Wij hadden vroeger een leesplankske….. Maar dit werkt schijnbaar ook…

3 Wat is mediawijsheid? Mediawijsheid staat voor ‘het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld’. Bron: Cultuur.nl

4 Wat is mediawijsheid echt?
1. Kritische analyse van de media Kritisch beoordelen van media Verstandig omgaan met internet Onderscheiden van echte en nepsites Veilig omgaan met wachtwoorden Kijkwijzer (Films en tv) Kijkwijzer (games) De invloed van reclame Auteursrechten beeldmateriaal Auteursrechten geschreven berichten (plagiaat) (Digitaal) pesten 2. Informatievaardigheden Gebruik van zoekmachine Leren zoeken op internet Beoordelen van informatie Controleren van betrouwbaarheid Begrijpen van de informatie 3. Zelf doen Gebruik van Social Media: Hyves, Facebook, Twitter verzenden / opstellen Zelf een website maken Gebruik van een Smartphone

5 Conclusie: Leerkrachten passen vaak al een groot gedeelte in de praktijk toe ( net zoals ouders). Belangrijk is dus dat kinderen bewust worden gemaakt van de voor- en nadelen van media.

6 Social Media Stand van zaken Begin 2012
- Van de kinderen van 9 tot 16 jaar heeft 80% een account op een sociaal netwerk. Even vingers: Wie maakt er gebruik van Facebook? En wie van Twitter?

7 WIFI generatie 100% privacy Autonoom Altijd en overal online
Continu traceerbaar Technisch razendsnel Downloadt niets Wil gratis content Legt alles vast Wisselt uit Reflecteert niet Meer weten? Boek De WIFI Generatie

8 Wat zijn de gevaren? Of

9 Hoe om te gaan met nieuwe media
Hoe om te gaan met nieuwe media? Een aantal vragen die spelen, op school en thuis.. Mag een leerkracht met een leerling MSN-nen, facebook of hyven? En om te helpen met huiswerk? En een stagiair(e)? En als hij of zij de stageperiode heeft beëindigd? Mag je kind op MSN? Met wie? Hoeveel tijd per dag? Mobieltje ja of nee?  

10 Wat kun je als ouders doen?
Tips: Pak een stoel en kijk mee Wijs op het belang van privacy Weet wanneer je dingen af moet zetten Ga naar

11 Op de 4HK: Regels omgaan met de computer ( zie volgende dia)
Mediaprotocol voor leerkrachten van SKPOEL Wordt nu over gesproken. Komt op onze site. Mediavaardigheid leerkrachten SKPOEL Diploma Veilig Internet voor de groepen 5,6,7,8.

12 Afspraken computergebruik
r.k. basisschool De 4 Heemskinderen Banakkerstraat AL ETTEN-LEUR tel: fax: Afspraken computergebruik Bij gebruik van een zoekmachine gebruik ik normale woorden (zoektermen). Ik zoek geen woorden die te maken hebben met grof woordgebruik, racisme, discriminatie, seks, porno, geweld. Ik zoek ook geen plaatjes die gruwelijk zijn. Ik maak geen gebruik van chatboxen. Ik verander niets aan de instellingen van de computer bijv. screensavers, desktop etc. Ik verstuur geen tjes zonder overleg met de meester of de juf. De printer mag alleen met toestemming van de meester of de juf gebruikt worden. Zonder toestemming mag ik nooit mijn naam, ( )adres of telefoonnummer opgeven. Als ik per ongeluk een "foute" site open, meld ik dat bij de meester of de juf. Ik mag alleen met toestemming gegevens op het internet opgeven. Ik weet dat alle pagina's die ik open, door de meester of juf gecontroleerd kunnen worden.  Ik download geen bestanden  Ik weet dat ik één maand of langer niet op internet mag, wanneer ik één van de regels overtreed.

13 Diploma Veilig Internet
Bedoeld voor de groepen 5 t/m 8 Leert kinderen om te gaan met de mogelijkheden en risico’s van internet.

14 Tot slot….. Opmerkingen/vragen?


Download ppt "Mediawijsheid."

Verwante presentaties


Ads door Google