De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VOGELS BIJ DE VOEDERTAFEL

Verwante presentaties


Presentatie over: "VOGELS BIJ DE VOEDERTAFEL"— Transcript van de presentatie:

1 VOGELS BIJ DE VOEDERTAFEL
januari 2005

2 Vogels in de winter De winter is voor veel vogels een zwaar jaargetijde. Ze hebben dan extra veel voedsel nodig om op temperatuur te blijven. Maar het voedsel is in de winter niet zo gemakkelijk te vinden. Je kunt vogels in de winter helpen door ze te voeren. Leg voer op een voedertafel of hang vetbollen op. Je kunt dan op je gemak bekijken welke vogels op bezoek komen. Welke soorten zouden dat kunnen zijn? Ga verder met deze diavoorstelling. Dan zie je de vogelsoorten voorbijkomen. Lees ook de tekst goed; er staan handige tips bij! Veel plezier!

3 mus spreeuw koolmees merel Is dit een (Druk 4 x op een toets.)
Foto: Foto Natura

4 merel is het goede antwoord.
Merels houden van brood, kaasrestjes (zonder korst), allerlei soorten fruit, maar ook etensresten (aardappels en rijst zonder zout) vinden ze lekker. Een merel eet het liefst op de grond. Je kunt zijn voer dus het best op de grond leggen. Zorg wel dat er een beschut plaatsje vlakbij is. Je kunt ook een voederplank op een paal in de tuin zetten. Zorg dat de plank een opstaand randje heeft en openingen om het regenwater weg te laten lopen.

5 spreeuw mus pimpelmees vink Is dit een
Foto’s: Adri de Groot /

6 mus is het goede antwoord.
Het mannetje van de mus heeft een zwart befje en een bruine kop. Hij is feller van kleur dan het vrouwtje. Mussen waren vroeger altijd en overal aanwezig. Nu mag je blij zijn met zo’n speciale gast in je tuin. Geef hem korstjes oud brood (niet beschimmeld), strooizaad, zonnepitten of etensrestjes zonder zout. Een mus eet het liefst op de grond of op een voederplank.

7 pimpelmees specht koolmees mus Is dit een
Foto: Adri de Groot /

8 pimpelmees is het goede antwoord.
Pimpelmezen zijn klein en zo lenig als acrobaten. Ze eten bij voorkeur hangend boven de grond, desnoods ondersteboven. Dat is lekker veilig als je klein bent. Mezenbollen (gemaakt van vet en zaadjes) kun je kant-en-klaar kopen en ophangen aan een tak. Mezen lusten ook pinda’s (zonder zout), kokosnoot en zonnepitten.

9 lijster koolmees kraai spreeuw Is dit een
Foto: Adri de Groot /

10 spreeuw is het goede antwoord.
Spreeuwen hebben ’s winters prachtige regenboogkleuren. Je lokt ze met fruit, kaasrestjes en rozijnen. Net als merels zijn spreeuwen te groot om hangend aan een vetbol te eten. Al zullen ze het wel blijven proberen. Dat is leuk om te zien. Als er eenmaal een spreeuw je voederplank gevonden heeft, zullen zijn vriendjes hem algauw volgen. En een kabaal dat ze dan met z’n allen maken!

11 boomklever winterkoninkje vink merel Is dit een
Foto: Adri de Groot /

12 vink is het goede antwoord.
Een vink heeft dezelfde eetgewoontes als een mus. Hij eet dus broodkruimels, zaden en etensrestjes. Aan de snavel van een vogel kun je zien wat hij eet: mussen en vinken hebben een brede, korte snavel die sterk genoeg is om harde zaden te kraken. Lange, dunne snavels worden gebruikt om tussen de bladeren insecten te vangen of wormen uit de grond te peuren.

13 boomklever vink groenling winterkoninkje Is dit een
Foto: Adri de Groot /

14 groenling is het goede antwoord.
Op de foto kun je de snavel van de groenling goed zien, dus je weet het al: hij eet zaden. Als je geen zelfgemaakte voederplank hebt, kun je ook een silo (een soort koker) kopen met pinda’s erin of zaden. Voor vogels die liever zittend eten dan hangend, kies je een silo van doorzichtig plastic met een schaaltje eronder, waar de vogel op kan zitten. Tussen de silo en de schaal is een opening waaruit de pinda’s en zaden op de schaal rollen.

15 merel koolmees roodborst koperwiek Is dit een
Foto: Adri de Groot /

16 koolmees is het goede antwoord.
Koolmezen eten hetzelfde als pimpelmezen: vet, pinda’s, vogelzaad. Ze hangen ook graag boven de grond. Als je goed naar de mezen kijkt, zie je dat de koolmees groter is dan de pimpelmees. Maar hij is niet even behendig. Hij is wel de sterkste en de pimpelmees gaat er gauw vandoor, als de koolmees wil voordringen.

17 Is dit een roodborst vink specht spreeuw Foto: Foto Natura

18 roodborst is het goede antwoord.
Net als winterkoninkjes en heggenmussen houden roodborstjes van een beschutte plek, waar ze ongestoord kunnen eten van het voer dat jij voor ze hebt klaargelegd. Een roodborst is dol op meelwormen, broodkruimels en ongekookte havermout.

19 koolmees pimpelmees boomklever lijster Is dit een
Foto: Adri de Groot /

20 boomklever is het goede antwoord.
Het is wel duidelijk waarom deze vogel boomklever heet: hij zit het liefst tegen een boomstam aan. Hij kan zelfs langs de stam naar beneden lopen, met zijn kop omlaag! Net als spechten zoeken boomklevers onder de boomschors naar spinnetjes, torretjes en larven. Wil je een boomklever lokken, zorg dan voor pinda’s, zaden en blokken vet op je voedertafel. Erg schuw is hij niet.

21 koperwiek roodborst groenling lijster Is dit een
Foto: Adri de Groot /

22 koperwiek is het goede antwoord.
De koperwiek is een wintergast: ’s zomers leeft hij in Scandinavië, in het najaar vliegt hij naar onze streken om aan eten te komen. Hij eet het liefst op de grond. Als hij rondscharrelt, zul je zijn oranje zijkant wel kunnen zien. De koperwiek is niet kieskeurig: slakken, wormen, broodkruimels, rozijnen, fruit, alles lust hij.

23 putter roodborst koolmees specht Is dit een
Foto: Adri de Groot /

24 specht is het goede antwoord.
Een specht haalt zijn voedsel vooral uit de schors van boomstammen. Zijn spitse snavel is prima gereedschap om torretjes en larven uit gaatjes en spleten te peuren. Meestal leven spechten hoog in de bomen, maar als je geluk hebt, laten ze zich wel naar je tuin lokken. Als je dicht bij een bos woont en er is een rustig plekje in je tuin, hang er dan voor de specht een pindanetje op. Ook zonnepitten en stukjes kaas (zonder korst) vindt hij lekker.

25 lijster pimpelmees koolmees vlaamse gaai Is dit een
Foto: Adri de Groot /

26 lijster is het goede antwoord.
Met zijn mooie, gespikkelde buik is de lijster een opvallende gast in de tuin. In de lente kan hij prachtig zingen, maar ’s winters houden vogels meestal hun snavel toe. De lijster is familie van de merel en hij eet ook van alles: brood, fruit, rozijnen, etensrestjes.

27 winterkoninkje pimpelmees koolmees vink Is dit een
Foto: Adri de Groot /

28 winterkoninkje is het goede antwoord.
Het winterkoninkje is een van de kleinste vogels in Nederland. Het hoofdvoedsel van een winterkoninkje bestaat uit insecten, spinnen en ook slakken, maar die zijn in de winter moeilijk te vinden. ’s Winters zijn ze ook blij met meelwormen, broodkruimels en ongekookte havermout, net als het roodborstje. Je kunt hem herkennen aan zijn staartje: dat staat altijd rechtop. Kijk maar naar de foto.

29 winterkoninkje kramsvogel koolmees heggenmus Is dit een
Foto: Adri de Groot /

30 kramsvogel is het goede antwoord.
Als je veel geluk hebt, kun je deze vogel in de winter tegenkomen. De kramsvogel komt in de winter uit Scandinavische landen. Het is een echte wintergast. Behalve op voedertafels in tuinen kun je ze ook in bessenstruiken in parken aantreffen. Verwar de kramsvogel niet met de zanglijster. Ze hebben allebei een mooie gespikkelde borst, maar de kramsvogel is van boven blauwgrijs en bruin.

31 En dan nu: de vogelquiz. Welke naam hoort bij welke vogel
En dan nu: de vogelquiz! Welke naam hoort bij welke vogel? Schrijf op een blaadje papier de nummers 1 t/m 14. Start daarna de quiz door op Page Down te drukken.

32 Wat voor een vogel is dit?
1 Foto: Foto Natura

33 Wat voor een vogel is dit?
2 Foto: Adri de Groot /

34 Wat voor een vogel is dit?
3 Foto: Adri de Groot /

35 Wat voor een vogel is dit?
4 Foto: Adri de Groot /

36 Wat voor een vogel is dit?
5 Foto: Adri de Groot /

37 Wat voor een vogel is dit?
6 Foto: Adri de Groot /

38 Wat voor een vogel is dit?
7 Foto: Foto Natura

39 Wat voor een vogel is dit?
8 Foto: Adri de Groot /

40 Wat voor vogels zijn dit?
9 Foto’s: Adri de Groot /

41 Wat voor een vogel is dit?
10 Foto: Adri de Groot /

42 Wat voor een vogel is dit?
11 Foto: Adri de Groot /

43 Wat voor een vogel is dit?
12 Foto: Adri de Groot /

44 Wat voor een vogel is dit?
13 Foto: Adri de Groot /

45 Wat voor een vogel is dit?
14 Foto: Adri de Groot /

46 Vond je de diaserie leuk. Wil je nog meer over vogels weten
Vond je de diaserie leuk? Wil je nog meer over vogels weten? Ga dan eens naar de website Daar kun je een heleboel leuke en nuttige informatie vinden over vogels in de winter. Je kunt er ook folders en een vogelposter aanvragen. Misschien wil je ook wel lid worden van Vogelbescherming Nederland. Een andere mooie vogelsite is De antwoorden van de quiz vind je op de volgende dia.

47 De antwoorden 1 merel 2 pimpelmees 3 boomklever 4 vink 5 koperwiek
6 specht 7 roodborst 8 spreeuw 9 mus 10 koolmees 11 groenling 12 lijster 13 kramsvogel 14 winterkoninkje Heb je een diploma verdiend? Druk op de returnknop.


Download ppt "VOGELS BIJ DE VOEDERTAFEL"

Verwante presentaties


Ads door Google