De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

STUDIEHULP VOOR SCHOLIEREN DEEL 1 Beter Leren

Verwante presentaties


Presentatie over: "STUDIEHULP VOOR SCHOLIEREN DEEL 1 Beter Leren"— Transcript van de presentatie:

1 STUDIEHULP VOOR SCHOLIEREN DEEL 1 Beter Leren
Kan voor beide groepen worden gebruikt

2 DE HERSENEN WERKEN ZELFSTANDIG DOOR. vooral als je er even niet op let
DE HERSENEN WERKEN ZELFSTANDIG DOOR vooral als je er even niet op let. Je ziet op straat iemand van vroeger lopen….. Hoe heet ze nou ook alweer……? Na een minuut of tien schiet de naam je te binnen. Vastgelopen in een kruiswoordpuzzel…….? Na een uur kun je ineens vanzelf weer verder. Je kunt niet verder met een moeilijke som.…? De volgende morgen zie je opeens de oplossing Dit kunnen we gebruiken bij het maken van toetsen.

3 zien, horen, ruiken, voelen en proeven KORTE TERMIJN GEHEUGEN
WERKGEHEUGEN ▼▼▼▼▼▼▼ 7 ingangen 30 seconden KORTE TERMIJN GEHEUGEN weg

4 zien, horen, ruiken, voelen en proeven
LANGE TERMIJN GEHEUGEN WERKGEHEUGEN ▼▼▼▼▼▼▼ geleidelijk, vanzelf 30 seconden KORTE TERMIJN GEHEUGEN weg

5 KENNISMAKING EN INTEGRATIE
Stel je maakt op een feestje kennis met een meisje. Je praat enkele minuten met haar. Dan onthou je maar heel weinig van haar gezicht. Net genoeg om haar te herkennen, wanneer je haar weer tegenkomt. Dat is het eerste netwerkje van haar in je brein. Tijdens de tweede ontmoeting groeit dat netwerkje aan. Pas na de derde ontmoeting heb je een duidelijk beeld van haar in je kortetermijngeheugen. Zo groeit het neuronet van deze ontmoeting. Dat is leren. Dat is integratie.

6 aangroeiend kennisnetwerk kennismaking

7 aangroeiend kennisnetwerk kennismaking 2de ontmoeting

8 aangroeiend kennisnetwerk kennismaking 2de ontmoeting 3de ontmoeting

9 WAT ONS BREIN MOEILIJK VINDT en waar we allemaal last van hebben

10 HET LEREN GAAT VAAK MOEILIJK, BIJ:
te grote getallen en vreemde woorden verstopping te lang achterelkaar leren verstikking een heel nieuw vak (de vaktaal) afstoting een non-stop stroom informatie uitdoving

11 HET LEREN GAAT VAAK MOEILIJK, BIJ:
te grote getallen en vreemde woorden verstopping te lang achterelkaar leren verstikking een heel nieuw vak (de vaktaal) afstoting een non-stop stroom informatie uitdoving Dit wordt in de les allemaal toegelicht.

12 HERHALEN of leren in laagjes

13 WAT JE ONTHOUDT ALS JE NIET HERHAALT
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ de vergeetcurve je komt uit op ongeveer 20% 70% % % %

14 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 40% 20% en als je zou herhalen na 1 uur….,

15 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 40% 20% waar kom je dan op uit?

16 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 40% 20% ook op 20% ?

17 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 40% 20% gelukkig niet !

18 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 40% 20% maar duidelijk hoger !

19 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 70% 40% 20% en na een dag ?

20 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 90% 70% 40% 20% na een week ?

21 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 90% 70% 40% 20% en als er na 4 weken een toets is ?

22 WAT JE ONTHOUDT ALS JE HERHAALT NA
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 90% 70% 40% 20% dit noem ik verder onthoudcurves.

23 HERHAAL ALLES WAT JE MOET LEREN ■ na een uur ■ na een dag
EEN IDEAAL HERHAALPLAN HERHAAL ALLES WAT JE MOET LEREN ■ na een uur ■ na een dag ■ na een week ■ na vier weken of als er een toets is MAAR HOE VOER JE DAT UIT?

24 HERHAAL ALLES WAT JE MOET LEREN ■ na een uur ■ na een dag
EEN IDEAAL HERHAALPLAN HERHAAL ALLES WAT JE MOET LEREN ■ na een uur ■ na een dag ■ na een week ■ na vier weken of als er een toets is MAAR HOE VOER JE DAT UIT? Dit wordt in mijn les uiteengezet

25 DE KUNST VAN HET LEREN IN LAAGJES
1. HET SUPER HERHAALPLAN voor wie gewend is om dagelijks te studeren 2. HET MAXIMALE HUISWERKPLAN voor wie regelmatig, maar niet elke dag studeert 3. HET MINIMALE HUISWERKPLAN voor wie onregelmatig, eigenlijk te weinig, studeert

26 STUDEREN ZONDER HERHAALPLAN
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ toets? 40% 20% je herhaalt pas vlak voor de toets

27 MET EEN GOED HERHAALPLAN
% 100 80 60 40 20 [ SUPERHERHAALPLAN of MAXIMALE HUISWERKPLAN ] 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 95% 80% 60% 40% 20%

28 MET HET MINIMALE HUISWERKPLAN
% 100 80 60 40 20 1 UUR DAG WEEK WEKEN ▼ ▼ ▼ ▼ 60% 40% 20%

29 ■ Kies een herhaalplan, dat bij je past
HET LEREN IN LAAGJES Je zult veel minder tijd nodig hebben voor je studie als je het slim aanpakt: ■ Kies een herhaalplan, dat bij je past ■ Leer ook vlak voor een toets altijd “in laagjes”… Dus niet alles in één keer. ■ Werk eerst aan het vak, dat je het laatst hebt gehad. ■ Gebruik altijd een leertechniek. Overlezen helpt echt niet.

30 LEERTECHNIEKEN de kracht van de vraag

31 DE KUNST VAN HET ECHTE LEREN
UIT HET HOOFD LEREN en BEGRIJPEND LEREN Je kunt niet begrijpend leren, als je niet de namen, begrippen, termen, symbolen, afkortingen en wetten van dat vak uit je hoofd kent. Zonder kennis van het jargon (de vaktaal) en van de eenvoudige feiten kun je niet denken in dat vak. Begin dus tijdig met het “UIT HET HOOFD LEREN".

32 ALGEMENE LEERTECHNIEKEN
■ grondig lezen ■ berekeningen en ander maakwerk ■ schema’s maken (sla ik over) ■ woorden leren ■ een mindmap maken ■ een samenvatting maken ■ een vragenlijst maken Hier behandel ik alleen de laatste twee

33 EEN SAMENVATTING MAKEN ► Lees eerst het geheel oriënterend door
EEN SAMENVATTING MAKEN ► Lees eerst het geheel oriënterend door. ► Verdeel de tekst in stukken van 10 tot 15 zinnen. ► Vraag je per onderdeel af: “Wat staat er nou precies?” “Waar gaat het hier nou om?” “Wat kan ik hier weglaten?” ► Schrijf dit onderdeel in een paar zinnen op. ► Als je alle stukken kort hebt opgeschreven, is de samenvatting klaar.

34 EEN SAMENVATTING MAKEN ► Lees eerst het geheel oriënterend door
EEN SAMENVATTING MAKEN ► Lees eerst het geheel oriënterend door. ► Verdeel de tekst in stukken van 10 tot 15 zinnen. ► Vraag je per onderdeel af: “Wat staat er nou precies?” “Waar gaat het hier nou om?” “Wat kan ik hier weglaten?” ► Schrijf dit onderdeel in een paar zinnen op. ► Als je alle stukken kort hebt opgeschreven, is de samenvatting klaar. DAARNA WEGDOEN……!

35 EEN SAMENVATTING MAKEN ► Lees eerst het geheel oriënterend door
EEN SAMENVATTING MAKEN ► Lees eerst het geheel oriënterend door. ► Verdeel de tekst in stukken van 10 tot 15 zinnen. ► Vraag je per onderdeel af: “Wat staat er nou precies?” “Waar gaat het hier nou om?” “Wat kan ik hier weglaten?” ► Schrijf dit onderdeel in een paar zinnen op. ► Als je alle stukken kort hebt opgeschreven, is de samenvatting klaar. DAARNA WEGDOEN……! BIJ HERHALING DOE JE ALLES OPNIEUW

36 EEN SAMENVATTING MAKEN
Van leerstof waar een verhaal in zit, kun je de samenvatting wel gebruiken bij het herhalen. Als je die leest, komt het hele verhaal weer naar boven. Bij het overlezen van andere samenvattingen, zie je eigenlijk alleen maar een ‘skelet’ …. Dat is onbruikbaar voor de herhalingen.

37 EEN VRAGENLIJST MAKEN Lees eerst het hele hoofdstuk door. Verzin dan alle mogelijke vragen of opdrachten over die tekst en schrijf die op. ► Stel heel veel kleine kennisvragen, de weetjes. ► Vraag in twee richtingen... ► Stel ook DENK-vragen over alles wat je moet begrijpen. Schrijf de antwoorden niet op (alleen soms in klad). De tekst zelf geeft je de volledige antwoorden. ► Vragenlijst op papier? Laat enkele regels open, voor extra vragen die je bedenkt.

38 EEN VOORBEELD VRAGENLIJST
1. Noem drie geheugens. 2. Wat verstaan we onder uitdoving? 3. Wat moet je doen als je na ziekte weer naar les gaat? 4. Wat bedoelen we met een ideaal herhaalplan? 5. Omschrijf het maximale huiswerkplan. Schrijf geen antwoorden op Probeer ook de snelle versie met korte vragen:

39 EEN VOORBEELD SNELLE VRAGENLIJST
1. drie geheugens? 2. uitdoving? 3. na ziekte weer naar les? 4. ideaal herhaalplan? 5. maximale huiswerkplan? Schrijf geen antwoorden op.

40 HERHALEN MET DE VRAGENLIJST
De eerste herhaling is het maken van de vragenlijst. JE LEERT AL VEEL VAN HET MAKEN VAN DE LIJST Bij elke volgende herhaling probeer je de vragen te beantwoorden. Soms verzin je nog enkele vragen. Het maken van de lijst is even veel werk, daarna niet meer, want je kunt de vragenlijst gebruiken bij al je herhalingen.

41 EN NU AAN HET WERK Kies eerst het herhaalplan dat bij je past,
want dat regelt wanneer en wat je studeert. Kies dan voor elk onderwerp een leertechniek, want daarmee bepaal je hoe je leert. Het maakwerk loopt vanzelf. Als je meestal te weinig studeert, maak dan een haalbaar urenplan, waarmee je bepaalt hoelang je studeert.

42 EXTRA LEREN VOOR EEN TOETS
■ Een toets leren als je te weinig hebt gestudeerd. Leer ook dan in laagjes: ‘s middags herhaal je eerst even de stof van ‘s morgens, ‘s avonds herhaal je de stof van ‘s middags en de volgende morgen herhaal je de stof van de vorige dag.

43 EXTRA LEREN VOOR EEN TOETS
■ Begin minstens twee dagen vóór de toets. ‘s morgens lees je de hele leerstof eens rustig door, ‘s middags werk je met een leertechniek zover als je komt ‘s avonds herhaal je de stof van die middag. ■ De tweede dag en de volgende morgen herhaal je de stof van de vorige dag.

44 EINDE DEEL 1 Beter Leren Kan voor beide groepen worden gebruikt

45 STUDIEHULP VOOR SCHOLIEREN DEEL 2 Slimmer Leren
Kan voor beide groepen worden gebruikt


Download ppt "STUDIEHULP VOOR SCHOLIEREN DEEL 1 Beter Leren"

Verwante presentaties


Ads door Google