De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

GENADE EN GERECHTIGHEID IN PSALMEN EN SPREUKEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "GENADE EN GERECHTIGHEID IN PSALMEN EN SPREUKEN"— Transcript van de presentatie:

1 GENADE EN GERECHTIGHEID IN PSALMEN EN SPREUKEN
Les 4 voor 27 juli 2019

2 Psalmen en Spreuken zijn twee boeken die voornamelijk zijn afgestemd op de uitdagingen van getrouw leven temidden van de dagelijkse ervaringen en beproevingen van het leven. Beide bieden inzicht in Gods visie op de samenleving en Zijn speciale zorg voor de armen en onderdrukten. De roep van de Psalmen en de wijsheid van Spreuken is dat God het wel ziet en zal ingrijpen om degenen, die al te vaak worden genegeerd en/of uitgebuit, te beschermen. En als dat het is waar het bij God om gaat, dan zou dat voor ons hetzelfde moeten zijn. Psalm 9. Hoop in het oordeel. Psalm 82. Rechtvaardig oordelen. Psalm 101. Eerlijke leiders. Psalm 146. Een barmhartige God. Spreuken. Genade en gerechtigheid.

3 HOOP IN HET OORDEEL Psalm 9
“Want de arme wordt niet voor altijd vergeten, de hoop van de ellendige vergaat niet voor eeuwig.” (Psalm 9:19 HSV) De ongerechtigheden in deze zondige wereld resulteren in lijden. Ze kunnen ook leiden tot een leven van armoede en uitsluiting. God is "een toevlucht in tijden van benauwdheid" (Psalm 9:10) voor de armen en noodlijdenden. Bovenal hebben we de hoop dat God recht zal doen: “Hij Zelf zal de wereld oordelen in gerechtigheid.” (Psalm 9:9). Degenen die onrecht in deze wereld ondergaan, kunnen er zeker van zijn dat er een eerlijk oordeel komt. Op dat moment zal de enige eerlijke en rechtvaardige Rechter elke persoon zijn beloning of straf geven.

4 OORDELEN MET RECHTVAARDIGHEID
Psalm 82 “Bevrijd de geringe en de arme, ontruk hem aan de hand van de goddelozen.” (Psalm 82:4) God stelde eerlijke wetten in die onderdrukking en ongelijkheid bestraften. Hij is de hoogste Rechter en Hij delegeerde gerechtelijke plichten aan mensen die zouden moeten oordelen volgens Zijn eerlijke wet. Hij noemde ze "goden" (verzen 1,6). Als ze niet "de armen en behoeftigen bevrijden ... uit de hand van de goddelozen" (vers.4), handelen ze niet in gerechtigheid. Dit resulteert in sociaal onrecht en God zal een verklaring eisen (vers 7). We kunnen lijden vanwege een verkeerde rechterlijke uitspraak, maar we kunnen bij een Rechter, die boven alle rechters staat, in beroep gaan (vers 8).

5 EERLIJKE LEIDERS Psalm 101
“Mijn ogen zijn gericht op de trouwe mensen in het land, opdat zij bij Mij zullen zitten. Wie op de volmaakte weg gaat, die zal Mij dienen.”(Psalm 101: 6) Zijn de leiders van een land verantwoordelijk voor het onrecht daarin? David begreep de implicaties van het oneerlijke en grillige wangedrag van de leiders van het land (Saul en zijn raadgevers). Toen hij eenmaal was gekroond, omringde hij zichzelf met oprechte mensen en verwierp de hooghartigen en degenen die lasteren, bedriegen, liegen en elke vorm van ongerechtigheid doen (vers 5,7,8). Gerechtigheid en barmhartigheid zijn essentieel voor goede leiders: "Ik zal mij geen verdorven praktijken voor ogen stellen." (vers 3)

6 EEN BARMHARTIGE GOD Psalm 146
"Welzalig is hij die de God van Jakob tot zijn hulp heeft, die zijn verwachting stelt op de HEERE, zijn God." (Psalm 146:5) Psalm 146:6-9 moedigt ons aan om God onze Schepper te prijzen en Hem te vertrouwen omdat ... Hij eeuwig trouw houdt Hij aan de onderdrukten recht doet Hij aan de hongerigen voedsel geeft Hij aan de gevangenen vrijheid geeft Hij de ogen van blinden opent Hij degenen die gebogen zijn opricht Hij van de rechtvaardige houdt Hij over de vreemdelingen waakt Hij de wees en weduwe staande houdt Hij de weg van de goddelozen krom maakt De beste manier waarop we God kunnen aanbidden is door naar ons beste vermogen te handelen zoals Hij doet.

7 Ellen G. White (Child Guidance, hoofdstuk 7
["Praktische lessen uit het boek van de natuur", "Van Gods volmaaktheid", pag. 54) “Terwijl de dingen van de natuur hun waardering tonen voor de Meesterwerker door hun best te doen om de aarde te verfraaien en Gods volmaaktheid te vertegenwoordigen, moeten mensen in hun omgeving ernaar streven om Gods volmaaktheid te vertegenwoordigen, Hem toestaande door hen Zijn voornemens uit te werken van gerechtigheid, genade en goedheid.”

8 GENADE EN RECHTVAARDIGHEID
Spreuken Wijs advies van Spreuken voor ons dagelijks leven: Wees niet nalatig, anders word je arm 10:4 Beheer uw bezittingen verstandig, zelfs als u niet veel heeft 13:23 Wees een betrouwbare getuige. Wees eerlijk 14:5, 25 Onderdruk de armen niet, wees hen genadig 14:31 Wees gelukkig met wat je hebt 15:15-16 Doe geen voordeel op door oneerlijk te zijn 16:8 Laat uw handelingen altijd eerlijk zijn 16:11-13 Rechtvaardig het kwaad niet. Veroordeel een rechtvaardig persoon niet 17:15 Geef aan de armen; je leent aan God 19:17 Beroof de armen niet en onderdruk de getroffenen niet. God bepleit hun zaak 22:22-23 Vrees God. Pers niet af. Wijs hebzucht af 28:14-16 Verlaat God niet, hoe rijk of arm je ook bent 30:7-9

9 “Elke daad van gerechtigheid, genade en wel- willendheid maakt melodie in de hemel. De Vader aanschouwt vanaf Zijn troon degenen die deze daden van barmhartigheid doen, en telt ze bij Zijn kostbaarste schatten. 'En zij zullen de Mijne zijn, zegt de Heer der heerscharen, op die dag wanneer Ik Mijn juwelen verzamel.' Elke barmhartige daad voor de behoeftigen, de lijdenden, wordt beschouwd als gedaan aan Jezus. Wanneer je de armen helpt, sympathiseert met de ellendigen en onderdrukten en bevriend raakt met de wees, breng je jezelf in een nauwere relatie met Jezus.'” Ellen G. White (Testimonies for the Church, deel 2, hoofdstuk 2, pag. 25)


Download ppt "GENADE EN GERECHTIGHEID IN PSALMEN EN SPREUKEN"

Verwante presentaties


Ads door Google