De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De gouden kandelaar Goud i.p.v. koper (40 kilo) Geeft licht in een donkere ruimte Moesten blijven branden (olie bijvullen) Jezus is hét licht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De gouden kandelaar Goud i.p.v. koper (40 kilo) Geeft licht in een donkere ruimte Moesten blijven branden (olie bijvullen) Jezus is hét licht."— Transcript van de presentatie:

1

2

3

4

5 De gouden kandelaar Goud i.p.v. koper (40 kilo)
Geeft licht in een donkere ruimte Moesten blijven branden (olie bijvullen) Jezus is hét licht voor de wereld Geen duisternis meer “De stad heeft het licht van de zon en de maan niet nodig: over haar schijnt Gods luister, en het lam is haar licht.” (Openb. 21:23)

6 De gouden kandelaar Geef het licht door
“14 Jullie zijn het licht in de wereld (…) 16 Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.” (Mat. 5:14 en 16) De Geest is onze olie… zo blijven wij ‘goed’ branden.

7 Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht.
Dat wij zijn als kaarsjes brandend in de nacht . En Hij wenst, dat ieder tot zijn ere schijnt . Gij in uw klein hoekje en ik in 't mijn. Jezus zegt, dat Hij ieders kaarsje ziet . Of het helder licht geeft, of ook bijna niet . Hij ziet uit de hemel, of wij lichtjes zijn . Gij in uw klein hoekje en ik in 't mijn .

8

9 De tafel (met toonbroden)
Acaciahout (aards en menselijk) Goud (verheven en goddelijk) Altijd ‘toonbrood’ (brood voor Gods gezicht: wissel) Jezus: hét ‘toonbrood’ (uit Bethlehem) “Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald; wanneer iemand dit brood eet zal hij eeuwig leven. En het brood dat ik zal geven voor het leven van de wereld, is mijn lichaam.’” (Joh. 6:51: context)

10

11 Het reukaltaar Geur: brood en wierook
Positie: precies voor het heilige der heiligen Goede geur van het gebed “Laat mijn gebed voor u zijn als reukwerk, mijn geheven handen als een avondoffer.” (Psalm 141:2) “Ieder van hen had een lier en een gouden schaal vol wierook; dat zijn de gebeden van de heiligen.” (Openb. 5:8)

12 Het reukaltaar Bidden na altaar en wasvat: goede houding
“Dit altaar is voor de HEER allerheiligst.” (Ex. 30:11) “Hij vertelde hun een gelijkenis over de noodzaak om altijd te bidden en niet op te geven.” (Luc. 18:1) “Wij zijn de wierook die Christus brandt voor God, zowel onder hen die worden gered als onder hen die verloren gaan.” (2 Kor. 2:15)

13

14 Het voorhangsel “ Zei de HEER tegen Mozes: ‘Zeg tegen je broer Aäron dat hij niet zomaar de heilige ruimte achter het voorhangsel mag binnengaan. Het zou zijn dood betekenen, want daar, boven de verzoeningsplaat die op de ark ligt, is de plaats waar ik in een wolk verschijn.” (Lev. 16:2) Cherubs: bescherming: “En nadat hij hem had weggejaagd, plaatste hij ten oosten van de tuin van Eden de cherubs (…) Zij moesten de weg naar de levensboom bewaken.” (Gen. 3:24)

15 Het voorhangsel “Maak een voorhangsel van blauwpurperen, roodpurperen en karmozijnrode wol en getwijnd linnen garen. Het moet vakkundig geweven worden, met een patroon van cherubs.” (Ex. 26:31) Blauw: hemels (menswording) Purper: koninklijk (hemelvaart) Rood: bloed (Lijden) Wit: zuiverheid en foutloosheid (heiligheid)

16 Het voorhangsel “Op dat moment scheurde in de tempel het voorhangsel van boven tot onder in tweeën, en de aarde beefde en de rotsen spleten.” (Mat. 27:51) Rond 15:00 uur: priester avondoffer aan het voorbereiden God scheurt het voorhangsel zelf. “Laten we dus zonder schroom naderen tot de troon van de Genadige, waar we telkens als we hulp nodig hebben barmhartigheid en genade vinden.” (Hebr. 4:16)

17

18

19

20 De ark van het verbond Gods troon op aarde
Hogepriester één keer per jaar, maar Mozes altijd (Ex. 25:22) Goud en acacia: goddelijk en menselijk “ (…) en de ark van het verbond, die langs alle zijden met goud overtrokken is en waarin zich de vergulde kruik met het manna, Aärons staf die gebloeid heeft en de platen met de verbondstekst bevinden;

21 De ark van het verbond Christus is het ware manna: nooit meer honger
“Wie overwint zal ik van het verborgen manna geven.” (Openb. 2:17) Christus is dé hogepriester: (ware wijnstok)  Christus is niet gekomen om de wet af te schaffen, maar om haar tot vervulling te brengen

22

23 Het verzoendeksel Compleet uit goud: goddelijkheid Grote verzoendag
Zonden werden verwijderd (met de zondebok) “bloed van stieren en bokken kan mensen onmogelijk van hun zonden bevrijden.” (Hebr. 10:4) Zonden worden door Jezus uitgewist “Nee, hij heeft zich bij de voltooiing van de tijden eenmaal geopenbaard, om met zijn offer de zonde teniet te doen.” (Hebr. 9: 26)

24

25 Jezus: onze tabernakel
“14 Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond (getabernakeld), vol van goedheid en waarheid, en wij hebben zijn grootheid gezien, de grootheid van de enige Zoon van de Vader.” (Joh. 1:14)

26 Dé tabernakel komt nog “1 De kern van mijn betoog is dat wij een hogepriester hebben die in de hemel plaatsgenomen heeft aan de rechterzijde van de troon van Gods majesteit 2 en die de dienst vervult in het ware heiligdom, de tent die door de Heer en niet door mensenhanden is opgericht.” (Hebr. 8:1) “Ik hoorde een luide stem vanaf de troon, die uitriep: ‘Gods woonplaats is onder de mensen, hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volken zijn en God zelf zal als hun God bij hen zijn.” (Openb. 21: 3)

27 Wij zijn Gods tabernakel/tempel
Als gemeente: “Vanuit hem groeit het hele gebouw, steen voor steen, uit tot een tempel die gewijd is aan hem, de Heer, 22 in wie ook u samen opgebouwd wordt tot een plaats waar God woont door zijn Geest.” (Ef. 2: 21 en 22) plek helemaal voor God plaats waar mensen God kunnen ontmoeten plaats waar God zich laat zien (woont)

28 Wij zijn Gods tabernakel/tempel
“Als individu: “Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest, die in u woont en die u ontvangen hebt van God, en weet u niet dat u niet van uzelf bent?” (1 Kor. 6:19) plek helemaal voor God plaats waar mensen God kunnen ontmoeten plaats waar God zich laat zien (woont)


Download ppt "De gouden kandelaar Goud i.p.v. koper (40 kilo) Geeft licht in een donkere ruimte Moesten blijven branden (olie bijvullen) Jezus is hét licht."

Verwante presentaties


Ads door Google