De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voorlichting Dyslexie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voorlichting Dyslexie"— Transcript van de presentatie:

1 Voorlichting Dyslexie
10 april 2019 Passie als kompas!

2 Welkom ! Passie als kompas!

3 Voorstellen; Mevr. Carola Rohenkohl (intern ondersteuning coördinator leerjaar 1 docent en coach) Mevr. Karin van Gils (onderwijsassistente, instructeur (V)MBO) Mevr. Lilian van Eerd (logopediste en dyslexiecoördinator)

4 HOOFDSTUK LEREN IN DE ECHTE WERELD
Bedoeling van dit voorlichtingsuurtje; Kennismaking Met ons als team Met andere leerlingen die ook dyslexie hebben Met andere ouders/verzorgers Informatie verstrekken over hoe Het Kwadrant omgaat met leerlingen met dyslexie. Vragen kunnen stellen over dyslexie. Kennismaken met het schoolprogramma ClaroRead. HOOFDSTUK PRAKTIJKGERICHT LEREN IN DE ECHTE WERELD

5 Herken je jezelf ? Ik heb veel geoefend, toch ben ik de regeltjes vergeten … Ik oefen niet meer, want ik vergeet het toch … Ik blijf oefenen ook al maak ik fouten … Mijn ouders lezen het huiswerk voor … Hoe gaat dat allemaal in het voortgezet onderwijs …

6 Lotgenotenbijeenkomsten
Kleine groep Wat is het? Hoe is het met jou? Hulpmiddelen Er is geen vastgesteld “spreekuur”. Je kan op maandag, woensdag, vrijdag bij kamer 0.131 aankomen als je een vraag hebt. Mocht er op dat moment geen tijd zijn om je vraag te beantwoorden dan plannen we een individueel gesprek in. (Dit kan ook met je ouder(s) en/of coach als je dit prettiger vindt.)

7 Hoe kan Het Kwadrant je helpen?
Lotgenotenbijeenkomsten Dyslexiecoördinator op maandag, woensdag, vrijdag bereikbaar Tijdens de lessen Tijdens toetsen Tijdens examen Huiswerk Spelling telt niet bij alle toetsen ZELF INITIATIEF NEMEN !!!

8 Het Kwadrant volgt het landelijke dyslexiebeleid
Het Kwadrant volgt het landelijke dyslexiebeleid. Dit is een groeidocument dat ieder jaar wordt geëvalueerd en bijgesteld. Ook overlegt de dyslexiecoördinator van Het Kwadrant met de dyslexiecoördinatoren van BRAVO!College, Het College en de Philips van Horne.

9 Faciliteiten staan op de faciliteitenpas/dyslexiepas van de betreffende leerling. Deze pas is persoonlijk. De dyslexiecoördinator stelt deze pas op a.d.h.v. de officiële dyslexieverklaring van de betreffende leerling. Wanneer het niet duidelijk is of een leerling wel/geen dyslexie heeft, kan Lilian v. Eerd wel testen. Dit gebeurt op verzoek van de coach of op verzoek van de ouder(s)/verzorger(s). De resultaten dienen enkel ter indicatie! Alleen bij een officieel onderzoeksbureau mag een dyslexieverklaring verstrekt worden.

10 Voorbeeld van een dyslexiepas;

11 Faciliteiten ; Meer tijd bij toetsen Lettertype Arial 12 pt Digitale boeken (eigen computer en programma) / Bring your own device Houd hierbij rekening met de eisen die het programma Claroread aan de computer stelt. Digitale toetsen (beluisteren met ClaroRead) Toetsen typen

12 Dyslexieverklaring => ADVIEZEN !
Adviezen zijn geen rechten. Geen remedial teaching (RT) op school. Mondeling overhoren kan niet standaard. Vraaggestuurd! Leerling moet zelf initiatief nemen! Gebruik dyslexie niet als excuus. We proberen alles wat mogelijk is te doen om te helpen!

13 ClaroRead

14 ClaroRead ClaroRead is een spraakherkenningsprogramma zoals Kurzweil, Sprint of daisyspeler, …. Het is een eenvoudig computerprogramma met veel mogelijkheden. Op BRAVO!College (Budel), Het College, Philips van Horne en ook op Het Kwadrant wordt ClaroRead gebruikt. Het programma wordt -als extra service- aan leerlingen van deze scholen met een dyslexieverklaring sinds vorig schooljaar gratis verstrekt. Geadviseerd wordt dit programma eerst op school uit te proberen. Ook thuis kunt u de demo-versie bekijken !!! / Maar bestel niets zelf (om eigen kosten te voorkomen!)

15 In schooljaar hebben we als pilot de materialen voor de dyslexieleerlingen besteld. Veel leerlingen hebben voor al hun vakken digitale boeken besteld. Hier blijkt echter niet altijd volledig gebruik van te worden gemaakt. Omdat wij dit jammer vinden en de financiële middelen zo effectief mogelijk voor alle leerlingen willen inzetten, hebben wij besloten om per ingang van dit afgelopen schooljaar enkel voor de kernvakken Nederlands en Engels dyslexiebestanden aan te schaffen. Dit gaan we voor schooljaar weer zo doen. Indien aantoonbaar kan worden gemaakt dat uw zoon/dochter Claroread/Kurzweil voor meerdere vakken effectief heeft gebruikt, kunnen we samen in gesprek gaan en naar een passende oplossing zoeken voor de overige vakken.

16 Vragen m.b.t. dyslexie? dyslexiecoördinator Vragen i.v.m. andere onderwerpen? coach vakdocent

17 Zijn er nog vragen? Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "Voorlichting Dyslexie"

Verwante presentaties


Ads door Google