De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 2 voor 13 april 2019 DE KEUZES DIE WE MAKEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 2 voor 13 april 2019 DE KEUZES DIE WE MAKEN."— Transcript van de presentatie:

1 Les 2 voor 13 april 2019 DE KEUZES DIE WE MAKEN

2 We maken elke dag keuzes
We maken elke dag keuzes. Sommigen van hen zijn routineus en onbeduidend, maar anderen kunnen een impact hebben op ons eeuwig leven (Jozua 24:15). Onze keuzes kunnen ons leven en de levens van de mensen om ons heen veranderen (positief of negatief). Denk aan de keuzes van Kaïn, de broers van Jozef, Korach, Dathan en Abiram; of Cornelius, de gevangenbewaarder van Filippi en de wederhelft van een ongelovig persoon (1 Korinthiërs 7:16). Laten we het Bijbelse advies over algemene besluitvorming bestuderen en over het maken van enkele van de belangrijkste keuzes in ons leven. HOE TE KIEZEN Vrije keuze De juiste keuzes maken WAT TE KIEZEN. Vrienden kiezen Een levenspartner kiezen Een opleiding kiezen

3 VRIJE KEUZE "Want zo is het de wil van God, dat u door goed te doen het onverstand van de dwaze mensen de mond snoert; - als vrije mensen, maar niet alsof u de vrijheid hebt als een dekmantel voor slechtheid, maar als dienstknechten van God." (1 Petrus 2:15-16) De Bijbel legt uit dat God ons heeft geschapen met een vrije wil. Dat wil zeggen, we zijn vrij om te kiezen, en God moedigt ons aan om de juiste keuzes te maken (Galaten 5:13; Deuteronomium 30:19). Zonde beperkt onze vrije wil, maar we zijn volledig vrij in Jezus (Johannes 8:36). In Zijn liefde verkoos God ons al voor het eeuwige leven voordat we werden geschapen (Efeziërs 1:4). We moeten echter dagelijkse het besluit nemen om die zaligheid te accepteren (Johannes 3:16; Joshua 24:15).

4 "Het karakter dat we cultiveren, de houding die we vandaag aannemen, bepalen onze toekomstige bestemming. We maken allemaal een keuze, om met de gezegenden te zijn, in de Stad van het Licht, of om buiten de stad bij de goddelozen te zijn.” E.G. White (Reflecting Christ, 16 October)

5 DE JUISTE KEUZES MAKEN "En nu dan u die zegt: 'Wij zullen vandaag of morgen naar die en die stad reizen, en daar een jaar doorbrengen, kopen en verkopen en winst maken' [...] In plaats daarvan zou u moeten zeggen: ‘Als de Heere wil en wij leven, dan zullen wij dit of dat doen.’" (Jakobus 4:13-15) Gemak, culturele trends, groepsdruk, emoties, gewoonten en voorkeuren zijn onbetrouwbare richtlijnen voor keuzes. Hoe kunnen we volgens de Bijbel de juiste keuzes maken? Bid voordat je kiest (1 Thessalonicenzen 5:17; Jakobus 1:5) Wees bereid om God te gehoorzamen (Jesaja 1:19; Mattheüs 7:24-25) Bestudeer de Bijbel (Psalm 119:105; 2 Timotheüs 3:16) Vertrouw op God (Spreuken 3:5-6; Jesaja 58:11) Kies verstandige raadgevers (Spreuken 15:22; 24:6)

6 VRIENDEN KIEZEN "Ga niet om met een opvliegend man, en laat u niet in met een driftig iemand, anders raakt u gewend aan zijn paden en haalt u een valstrik over uzelf." (Spreuken 22: 24-25) De vrienden die we kiezen, kunnen ons naar het goede of het verkeerde pad leiden. Een goede vriend "heeft te allen tijde lief" en is een broeder "voor een tijd van benauwdheid" (Spreuken 17:17). Vriendschap is een bilaterale relatie: "Een man die vrienden heeft, moet zelf vriendelijk zijn" (Spreuken 18:24). Jonathan en David zijn een geweldig voorbeeld van onvoorwaardelijke vriendschap. David zou Jonathans plaats innemen, maar Jonathan zag hem niet als een rivaal, maar bood nederig zijn vriendschap aan.

7 EEN LEVENSPARTNER KIEZEN
"Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn." (Genesis 2:24) Vrienden kiezen is belangrijk, maar het kiezen van de persoon met wie we ons hele leven zullen delen, is veel belangrijker. De beste manier om de juiste keuze te maken is God om leiding vragen (Genesis 24:7). Er is nog een goed advies in het verhaal van Isaac en Rebekka: zoek een Christen partner (Genesis 24:3-4). Als we een succesvol huwelijk willen, moeten we beginnen met zelf de juiste persoon te zijn (Psalm 37:27; 119:97; 1 Kor.15:33; Jak.1:23- 25). We moeten bereid zijn om onze echtgenoot te behandelen zoals wij behandeld willen worden (Mattheüs 7:12).

8 "De keuze van een levensgezel moet zodanig goed zijn dat deze het fysieke, mentale en geestelijke welzijn van ouders en hun kinderen waarborgt — zodat zowel ouders als kinderen hun medemensen tot zegen zijn en hun Schepper kunnen eren." E.G. White (Letters to Young Lovers, pag. 14)

9 EEN OPLEIDING KIEZEN “Zie, wat ik gezien heb: een goede zaak die voortreffelijk is, namelijk te eten en te drinken en het goede te genieten bij al zijn zwoegen waarmee hij zwoegt onder de zon tijdens het getal van zijn levensdagen, die God hem gegeven heeft, want dat is zijn deel.” (Prediker 5:17 HSV) Behalve thuis fulltime te werken, voor het huis en het gezin zorg te dragen (het meest edele van alle beroepen), moeten veel mensen een pad kiezen om hun brood te verdienen. De eerste stap is om, indien mogelijk, een leertraject te kiezen dat verband houdt met de gewenste loopbaan. Elke keuze moet het volgende sleutelprincipe volgen: "wat u ook doet, doe alles ter eer van God" (1 Korinthiërs 10:31). Anderzijds moet werk nooit het centrum van ons leven zijn (zie Prediker 2:1-11). Onthoud dat "de liefde voor geld een wortel is van allerlei soorten kwaad" (1Timotheus 6:10)

10 "Laten we niet vergeten dat hoewel het werk wat we moeten doen misschien niet onze keuze is, het moet worden aanvaard als Gods keuze voor ons. Of het nu aangenaam of onaangenaam is, we moeten de dienst die binnen de mogelijkheden ligt. ‘Alles wat uw hand vindt om te doen, doe dat naar uw vermogen, want er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.’" Prediker 9:10 E.G.White (The Ministry of Healing, pag. 39, blz. 472)

11 "Wat je moet begrijpen is de ware kracht van de wil
"Wat je moet begrijpen is de ware kracht van de wil. Dit is de heersende kracht in de natuur van de mens, de kracht om te beslissen of om te kiezen. Alles hangt af van de juiste actie van de wil. De macht van keuze, die God aan mensen heeft gegeven; het is aan hen om die te oefenen. Je kunt je hart niet veranderen, je kunt niet uit jezelf aan God genegenheden geven; maar je kunt ervoor kiezen om Hem te dienen. Je kunt Hem je wil geven; Hij zal dan in u werken om te willen en te doen naar Zijn welbehagen. Zo zal je hele natuur onder de controle van de Geest van Christus worden gebracht; uw genegenheden zullen op Hem gericht zijn, uw gedachten zullen in harmonie zijn met Hem. " E.G. White (Steps to Christ / Schreden naar Christus, hoofdstuk 5, pag. 47)


Download ppt "Les 2 voor 13 april 2019 DE KEUZES DIE WE MAKEN."

Verwante presentaties


Ads door Google