De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Digitaal fotograferen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Digitaal fotograferen"— Transcript van de presentatie:

1 Digitaal fotograferen
Zelf heb ik mijn Doka eind 1999 verkocht. Donkere kamer In 2003 eerste digitale camera gekocht.

2 Nu in gebruik bij mijn kleindochter
5 megapixel

3 Digitaal fotograferen en ontwikkelen
In de jaren ’60 maakte het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA de overgang van analoge naar digitale signalen. In hun poging om foto’s te kunnen maken van planeten en sterren gingen zij aan de slag om fotografie te digitaliseren. Om zoveel mogelijk foto’s te kunnen maken verving NASA het klassieke fotorolletje voor een elektronisch plaatje. Deze chip, een CCD, die fotografisch beeld om kon zetten in een elektrisch signaal zorgde voor de eerste stap in de ontwikkeling van de digitale camera.

4 Goede foto -> creativiteit en kennis
Iedereen kan op het knopje drukken van een camera en daarmee kan iedereen dus fotograferen. Maar niet iedereen is fotograaf. Dat geeft ook niet hoor. Als je plezier hebt in het maken van foto's dan is daar niets mis mee. Om een goede foto te maken is echter wat meer nodig dan alleen op dat knopje drukken. Een goede foto vereist verschillende dingen zoals creativiteit en technische kennis van de apparatuur.

5 Apparatuur Camera Smartphone.

6 Apparatuur Camera Compact camera (point and shoot)

7 Apparatuur Camera DSLR (Digitale spiegelreflexcamera)
Je kijkt via een spiegel direct door de lens

8 Apparatuur Camera Systeem camera
Je kijkt niet door de lens je ziet op een scherm wat de CCD registeerd.

9 Geeft een dure camera een betere foto?
De camera kan je helpen om een betere foto te maken, maar het is absoluut niet zo dat als je een spiegelreflexcamera of systeemcamera koopt dat je fotografie dan overnacht ten goede verbetert. Je moet gebruik kunnen maken van de camera die je hebt. Koop nooit een nieuwe camera vlak voor je vakantie!!! Beter is de oude mee te nemen die je goed kent!!

10 Als de foto gemaakt is Foto te licht of overbelicht (gooi maar weg)
Foto onscherp door verkeerde sluitertijd

11 Nabewerken met computerprogramma's
Vaak valt er nog heel wat aan een foto te perfectioneren. zo kun je de horizon rechtzetten de foto donkerder of lichter maken bijsnijden rode ogen bijwerken details (on)zichtbaar maken enzovoort.

12 Kosten nemen niet toe bij meer foto’s
Het mooie van digitale fotografie is dat je veel foto’s kunt nemen zonder dat de kosten meteen toenemen zoals bij film. Hier maken veel mensen gretig gebruik van, alles wat los en vast zit wordt gefotografeerd en op internet getoond. Je loopt het risico dat de kijker dan afhaakt, er zit te weinig afwisseling in de serie. Zeker als de kijker verder geen emotionele band heeft met het onderwerp, omdat het een familiefeest betreft, etc.

13 Je foto bewerken (Wat kies je)
Foto's bewerken op je computer Foto-apps Foto’s online bewerken google foto windows 10 foto

14 Foto’s bewerken en organiseren
Foto’s organiseren is vaak een belangrijk onderdeel van de applicatie. Ook digitaal delen van foto’s of albums is mogelijk. Applicaties met cloud toegang hebben vaak al AI (Kunstmatige intelligentie) Gezichts en locatie herkenning.

15 Mensen, objecten en plaatsen zoeken in je foto's
Je kunt in je foto's naar van alles zoeken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar: Een bruiloft waar je afgelopen zomer bent geweest Je beste vriend of vriendin Een huisdier Je favoriete stad

16 Google foto (ik zoek naar “rozen”

17 Foto's bewerken op je computer
Adobe Photoshop Elements 2019 Photoshoppen voor de recreatieve/beginnende gebruiker. Het programma is een uitgeklede versie van Adobe Photoshop om snel en gemakkelijk foto’s te bewerken en beheren. Adobe Photoshop Lightroom 5 Adobe Photoshop Lightroom is een handig fotobeheer- en bewerkingsprogramma als je regelmatig grote hoeveelheden foto's verwerkt. Let op: je kunt niet werken met lagen en ook niet gedetailleerd bewerken

18 Software voor op de computer 2
Irfanview Gratis software met als belangrijkste taak het tonen van afbeeldingen. Je kunt maar beperkt je foto's bewerken: je kunt het bestandsformaat wijzigen en foto's bijsnijden. Handig: je kunt dit op meerdere foto's toepassen. Mylio Mylio is een doordachte oplossing voor het beheren en bewerken van je fotocollectie op meerdere apparaten, zonder cloudopslag. Gratis tot foto's.

19 Software voor op de computer 3
FastStone Image Viewer Met het gratis programma Faststone Image Viewer bekijk en bewerk je op een gemakkelijke manier je foto’s. De opties zijn beperkt vergeleken met betaalde software, maar dit programma heeft voor veel gebruikers voldoende manieren om je foto's te bewerken. Corel Paint Shop Pro X5 Fotobewerken en beheren. Vergelijkbaar met Photoshop Elements. Heeft naast de gebruikelijke functies allerlei manieren om creatieve effecten toe te passen op je foto’s (waaronder HDR-fotografie). Tekenen en teksten toevoegen kan ook.

20 Software voor op de computer 4
Gimp Gratis opensource programma met professionele beeldbewerking mogelijkheden. Het programma is erg uitgebreid en kan daardoor lastig zijn voor beginners. Je kunt er van alles mee: werken in lagen, tekenen, selecties maken, werken met effecten enzovoort.

21 Foto-apps Foto's bewerken op je tablet of zelfs op je smartphone.
Mogelijkheden genoeg. Pixlr-o-matic, Adobe Photoshop Express en Aviary.

22 Foto’s online bewerken
Je kunt heel eenvoudig online foto's bewerken via je internetbrowser. Je hoeft niets op je pc of laptop te installeren, maar je uploadt de foto die je wilt bewerken naar een site. Bij grote bestanden kan dat soms lang duren. Google foto's Windows foto Photoshop.com Pixlr.com Befunky.com Fotoflexer.com

23 Soms staan de foto’s al in de cloud
Foto App in combinatie met one drive van Microsoft.

24

25

26

27 oneDrive via foto app

28 Alle apparaten hebben toegang tot de cloud
Een Google oplossing die samenwerkt met foto

29 Google Drive of Foto Google account gebruiker: pietje@google.com
Wachtwoord: LaatFotoZien

30 Als App op je smartphone en computer
Organiseren, albums maken en zoeken. En nog veel meer!! Op SmartPhone en Computer

31 Backup and Sync from Google

32

33 Foto’s terug vinden Klop je zoekwoord in “hond”
Door beeldherkenning hoef je zelf gaan #tags te maken.

34 Zelf Albums maken in Google foto (computer)

35 Zelf Albums maken in Google foto (smartphone)

36 Foto origineel in de foto cloud van Google
Schermafbeelding computer Links aan de schuifjes getrokken om getoonde resultaat te bereiken.

37 Een stap verder dan standaard apps

38 Microsoft fotobewerking
Voor zowel Foto van Google als Foto van Microsoft is het voor bewerking identiek. Voor alle andere extra’s gaat de voorkeur uit naar Google foto.

39 Terug naar de bron de camera
De camera is inferieur aan het menselijk oog. Een foto is geen kopie uit de werkelijkheid. We zitten aan een baai en hebben heerlijk gegeten de zon gaat onder. Om dit gevoel vast te leggen maken we een foto. Fout!!!? De camera voelt, proeft ruikt niet. We leven in een 3 dimensionale wereld en beschikken over goede ogen. Bij het maken van de foto valt er een dimensie weg (diepte) De camera kan niet wat onze ogen kunnen en zeker niet wat de hersenen kunnen die het beeld interpreteren.

40 De foto is dus vaak een een teleurstelling.
Maar als je als fotograaf deze valkuil kent kan hij er nog iets van maken. Een foto is nooit een kopie uit de werkelijkheid. creëer je eigen diepte creëer je eigen sfeer creëer je eigen compositie zorg er voor dat de kijker gevange wordt in het beeld Kijkt men langer dan 8 seconde dan heb je het goed gedaan.

41 CCD Charge-coupled device
Het bestaat uit enorm veel minuscule beeldelementen. Elk van deze beeld elementjes legt afzonderlijk de helderheid van het opvallende licht vast. Een pixel is een enkele gekleurde punt op het beeldscherm van de computer of in een digitaal beeld. Veel pixels bij elkaar vormen samen een beeld. Alles wat op het scherm te zien is, is opgebouwd uit pixels. Pixel

42 Pixel Afkorting van Picture element. Kleinste beeldpunt in een afbeelding. Als we meer pixels per oppervlakte eenheid gebruiken kunnen we de cirkel nauwkeuriger beschrijven Hoewel we al de nodige jaartjes gewend zijn aan digitaal beeld, blijft de verwarring over het onderwerp pixels en resolutie nog steeds actueel. Hoewel we al de nodige jaartjes gewend zijn aan digitaal beeld, blijft de verwarring over het onderwerp pixels en resolutie nog steeds actueel. Wat betekenen deze termen en hoe krijgt u de beste weergave op beeldscherm of papier? Wat is een pixel? Elk digitaal beeld - of het nu een digitale foto is of een gescande afbeelding - is opgebouwd uit uniform gekleurde puntjes, zoals een Ministeck-plaatje. Deze zogenoemde pixels kunnen meer dan 16 miljoen kleuren hebben. Alle apparaten die digitaal beeld opnemen of weergeven werken op basis van deze gekleurde beeldpuntjes. Bij de sensor van een camera en bij beeldschermen (telefoon, monitor, televisie, beamer) wordt het aantal pixels gebruikt om het detail in de opname of weergave aan te duiden. In de specificaties van de betreffende apparaten is dit aantal pixels te vinden onder de term resolutie. Zo heeft een sensor met 10 miljoen pixels een 'resolutie' van 3888 x 2592 pixels, is de 'resolutie' van een computerbeeldscherm x 1024 pixels en wordt het beeld van een full hdtelevisie beschreven door 1920 x pixels. Pixel of resolutie? De aanduiding resolutie is echter niet correct, omdat dit eigenlijk het aantal pixels per lengte-eenheid moet zijn. De opmerking 'ik heb een monitor met een resolutie van 92 dpi (dots per inch)' zal door niemand begrepen worden als 'ik heb een 24inch- breedbeeldmonitor met 1920 x 1080 pixels'. 'Mijn digitale camera heeft een resolutie van 4000 dpi (spiegelreflex met 10 Mp-sensor)' is technisch wel correct, maar leidt in de dagelijkse conversatie tot onbegrip. Resolutie Als we foto's gaan afdrukken wordt de term resolutie ook gebruikt en deze keer correct. Want als wordt gezegd dat 300 dpi de optimale kwaliteit is voor een standaardafdruk van 15 x 10 cm, dan worden er ook echt 300 beeldpunten gebruikt per 2,54 cm om de foto af te drukken. Pixels zijn nu wel correct gekoppeld aan een lengte-eenheid. De vraag is nu echter hoe we weten hoe groot een afdruk kan zijn als we een digitale foto hebben van bijvoorbeeld 3888 x 2592 pixels? We kunnen dat uitrekenen met behulp van de afdrukresolutie en voor de volledigheid doen we dat toch maar even, hoewel u natuurlijk niet voortdurend met een rekenmachine in de hand de grootte van de afdruk van uw foto's moet gaan bepalen. Gesteld dat we de genoemde foto van 3888 x 2592 pixels (10 Mp) willen afdrukken met 300 dpi, dan weten we dus dat we 300 pixels nodig hebben om 25,4 mm af te drukken. Met pixels wordt de breedte dan (3888/300) x25,4=329mm en de hoogte met 2592 pixels wordt dan 219 mm, dus ruim 30 x 20 cm, een A4-tje.

43 Camera's en megapixels De resolutie van digitale camera's wordt ook uitgedrukt in het aantal pixels waarin zij het opgenomen beeld kunnen omzetten. De cameraresolutie wordt vaak uitgedrukt in megapixels (MP). Een beeld van 2048×1536 bestaat uit pixels, oftewel 3 megapixel. Voor video wordt ook wel de term HD (high definition) gebruikt. Bij een resolutie van 1920×1080 pixels spreken we over Full HD. Een resolutie van 3840×2160 pixels wordt ook wel UHD (ultra high definition) genoemd en bij 4096×2160 pixels spreken we over 4K.

44 Pixel en databestand 1 Pixel van 8+8+8 bit = 24 bit
Geeft = 16,7 miljoen kleuren B 8 G 24 8 R 8 PIXEL R = 8 bits = 2 8 256 gradaties rood G = 8 bits = 2 8 256 gradaties groen B = 8 bits = 2 8 256 gradaties blauw

45 Pixel en databestand Een beeld van 2048×1536 bestaat uit pixels, oftewel 3 megapixel. Willen we echte kleuren dan heeft ieder beeldpunt = Pixel = 24 bit Het RAW data bestand wordt dan 2048 x 1536 x 24 = > 75.5 Mbit = Mbyte Aangezien de mens heel slecht is in het onderscheiden van kleur nuances ligt het voor de hand hier compressie toe te passen.

46 Compressie in het blauw
bedenk eens wat hier te besparen valt

47 Resolutie wat zegt het? Beeldopnemers (CCD’s) van digitale camera's
Theorie: het benodigde aantal pixels=beeldpunten In digitale fotografie wordt het beeld gevormd door de CCD chip. Deze chip registreert het beeld via losse beeldpunten (pixels), zoals de analoge film dit doet via zilverkorrels. Het maximale aantal pixels is de laatste 2 jaar gestegen van 3,6,6,8,12 naar 49 miljoen (dat laatste is voldoende voor fotokwaliteit op A2-formaat). Deze resolutie van de amateur camera is nog altijd kleiner dan die van een goede kleinbeeld negatief film. Een goede negatieffilm is namelijk in staat +/ lijnen per mm vast te leggen (hiervoor zouden 200 pixels per mm nodig zijn). Voor het benaderen van een dergelijke filmresolutie zijn dus 35 miljoen pixels nodig (en bij dezelfde resolutie voor een 6x6 negatieffilm minimaal 100 miljoen pixels). Voor het benaderen van de kwaliteit van een doorsnee film (80 lijnen/mm) is in principe 20 Mpixel voldoende voor het evenaren van klein beeldkwaliteit.

48 JPEG JPEG is een gestandaardiseerde compressiemethode voor afbeeldingen. JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. JPEG heeft de file extensie *.jpg of *.jpeg Er zijn twee soorten compressie-methoden: foutloze compressie en lossy compressie. Bij foutloze compressie gaat niets van de inhoud verloren. Bij lossy compressie, zoals bij JPEG, gaat wel informatie verloren. Echter, het doel hiervan is het bestand te verkleinen.

49 Hoe werkt het comprimeren in JPEG?
Een bestand wordt kleiner door de verschillende kleuren van uw afbeelding (bestand) samen te brengen in een vlak van homogene kleuren: de structuur van pixels met dezelfde kleuren is kleiner dan wanneer er per pixel een aparte kleur wordt toegekend. Macro blok Hoe meer er wordt gecomprimeerd, des te meer verschillende kleurnuances er samengebracht worden naar één kleurvlak en des te slechter de kwaliteit wordt. 1 lichtgroene pixel 1 donkergroene pixel 1 middengroene pixel 1 zacht groene pixel 1 weidegroene pixel 1 smaragdgroene pixel 1 malachietgroene pixel 1 blauwgroen groene pixel 1 grijsgroen groene pixel 9 zacht groene pixels

50 RAW = Digitaal negatief
Een RAW foto is een bijzonder bestandstype. RAW is in dit geval geen afkorting, maar heeft zijn naam gekregen omdat het de 'ruwe' data opslaat. Het is te vergelijken met het vroegere negatief. Een negatief vormde de basis voor elke foto afdruk, zoals nu een RAW-foto de basis is voor een JPG - foto. Een RAW - foto slaat dus ruwe data op. Het voordeel van fotograferen in RAW is daarmee dat je in het ontwikkelproces over veel meer informatie beschikt. Een JPEG foto is al door de processor van je camera gecomprimeerd. Er is al informatie weggehaald!!

51 JPEG of RAW Serieuze digitale camera's kennen twee bestandsformaten waarin de opnames kunnen worden opgeslagen. Het standaard JPEG bestandsformaat, een absoluut standaard bestandsformaat waarin de voltooide digitale foto's worden opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van compressie bij het opslaan zodat er prettig kleine bestanden overblijven. Enkele camera's kennen nog steeds de optie om de opnames als TIF weg te schrijven, maar dat vind ik een zinloze en overbodige optie. Echt handig is het RAW bestandsformaat, dat ook direct een serieus bezwaar kent: er bestaat geen RAW-bestandsformaat, er bestaan allerlei RAW bestandsformaten. Elk merk heeft een eigen versie. En met het ontbreken van een standaard komen er ook problemen. Toch biedt het werken met welk RAW formaat dan ook heel veel voordelen ten opzichte van het direct in jpeg opnemen. het is niet zo dat de in RAW opgenomen foto's per se scherper of mooier zullen zijn. Op zich is JPEG een prachtig systeem. Maar het echte voordeel van RAW zit in de extra ruimte die de fotograaf heeft om achteraf correcties te maken zonder technisch kwaliteitsverlies. Naast een onbeperkte aanpassing van de witbalans, de makkelijkste en mooiste manier om kleur te corrigeren, kun je zelfs de belichting nog een beetje bijstellen en net dat beetje extra tekening uit de hoge lichten halen dat je anders kwijt zou zijn geweest. Je zou dus denken dat JPEG vooral handig is om te gebruiken in omstandigheden die volledig onder controle zijn en waar achteraf niets aan de foto hoeft te worden gecorrigeerd, terwijl RAW juist heel geschikt is voor opnames waar de omstandigheden alsmaar wisselen en oncontroleerbaar zijn. De praktijk is meestal andersom: in de studio wordt in RAW opgenomen, de digitale achterwanden kunnen meestal niet anders, de fotojournalist kiest voor JPEG wegens de verwerkingssnelheid en de mogelijkheid om de foto direct af te leveren via het internet of de mobiele telefoon.

52 Krasse uitspraken Iedereen kan op de camera knop drukken maar is daarmee nog geen fotograaf Je hebt kiekjes en foto’s. Een foto is geen kopie uit de werkelijkheid. De camera is destructief en haalt een complete dimensie weg. De camera is inferieur aan het oog. De fotograaf schildert een nieuw plaatje met het beschikbare licht.

53 Cursus smartphone fotografie
Wat een feest je hebt altijd een camera bij je. Je hoeft geen 10 kilo lenzen de body’s te sauwen Je moet wel leren omgaan met de beperkingen van het apparaat. Je kunt zeker 90% van de kiekjes maken (foto’s wordt een uitdaging) De smartphone heeft vaak meerdere camera’s aan boord. Alle regels voor fotografie gelden ook voor de smartphone.

54


Download ppt "Digitaal fotograferen"

Verwante presentaties


Ads door Google