De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VersterktTalen Onderwijs Duits op het Valuascollege

Verwante presentaties


Presentatie over: "VersterktTalen Onderwijs Duits op het Valuascollege"— Transcript van de presentatie:

1 VersterktTalen Onderwijs Duits op het Valuascollege
Waarom? Hoe? Voor, door en met wie?

2 Wie groeit tegenwoordig nog op met de Duitse televisie?
Die Sendung mit der Maus Bonanza Am Fuß der blauen Berge Der Alte Don Camillo Schweinchen Dick Das Boot Kommissar Rex Lassie Schimanski SISI Die Augsburger Puppenkiste

3 Is het voor onze leerlingen wel belangrijk?

4 maar niét meer met Duits!
Nagenoeg iedere Nederlander met een havo- of vwo-diploma kan zich wereldwijd redden met Engels, …… maar niét meer met Duits! Dáárom juist is VTO in het Duits zo belangrijk!!! Dáár heb je wat aan!

5 Het Nederlandse eindexamen:
1/6 = schrijven 3/6 = 1/2 = lezen 1/6 = spreken Antwoorden in het Nederlands en met behulp van het woordenboek! 1/6 luisteren

6

7

8 De Europese Commissie 44% van alle Europeanen spreekt alleen de moedertaal! Een groot deel alleen maar één vreemde taal! In de EU kunnen veel mensen niet met elkaar communiceren.

9 De Provincie Limburg Duits is erg belangrijk als buurtaal!
Op vroege leeftijd beginnen! Duits al op ruim 30 basisscholen vanaf groep 5! Duits in de brugklas! In het voortgezet onderwijs verder met extra Duits!

10 VTO-Duits en Cambridge, een unieke combinatie!
De Raad van Europa wil dat iedere Europeaan 2 vreemde talen op een hoog niveau beheerst: Engels en de taal van de buren. Is deze taal onbelangrijk, kies dan de taal waar je wat aan hebt. De taal, die veel gebruikt wordt. Wereldwijd is Engels de meest gesproken taal, maar binnen de Europese Unie is dat Duits! En dat is nu juist de taal die de jongere generatie Nederlanders niet meer beheerst. In de handel kost dat jaarlijks zo‘n 8 miljard euro. In het hoger onderwijs eist men steeds vaker dat de studenten een deel van hun opleiding in het buitenland doen. In Nordrhein-Westfalen zijn alle studierichtingen vertegenwoordigd binnen een straal van ± 120 km vanaf Venlo. In een klein land dat grotendeels bestaat door de handel met het buurland is het van belang, dat men de taal van de buren beheerst.

11 HOE ZIET HET VTO ER UIT? 2 Uren Duits extra in de vto klassen
Er wordt gewerkt met een combinatie van eigen gemaakt en authentiek lesmateriaal, dat beter bij de leerlingen past Samenwerking met Duitse partnerscholen Projecten en uitwisselingen Bedrijfsstage/werkweek in Duitsland voor alle leerlingen met versterkt Duits in de 4e klas Extra taalexamens via het Goethe Institut Extra deelname-certifikaat

12 TOELATINGSCRITERIA Intrinsieke motivatie! Bevordering naar
2 havo, 2 atheneum Gemiddeld voldoende staan voor de talen op het overgangsrapport Goedkeuring van de docenten in de rapportvergadering Géén eis cito-score!

13 Het E.R.K. Basisgebruiker: A1 en A2 Onafhankelijk gebruiker: B1 en B2
Vaardig gebruiker: C1 en C2 Wij beginnen met de taalexamens op niveau B1 en we gaan door tot C1 voor de allerbesten!!!

14 Welke extra taalexamens?
Zertifikat Deutsch für Jugendliche B (2 havo) Wordt door werkgevers algemeen erkend als het bewijs voor elementaire kennis van de Duitse taal als onafhankelijk gebruiker. (Ongeveer eindniveau 5 havo) Zertifikat Deutsch B2 (3 vwo en havo4) Is wereldwijd erkend als het bewijs voor uitgebreide kennis van de Duitse taal als onafhankelijk gebruiker. (Ongeveer eindniveau 6 vwo) Goethe Prüfung C1 (5 vwo) Is wereldwijd bekend en wordt door werkgevers algemeen erkend als het bewijs voor gedegen kennis van de Duitse taal.

15 WAT BIEDEN WE EN WAT KOST HET?
Extra uren Duits Eigen ontwikkeld / authentiek materiaal Projecten, uitwisselingen en excursies naar Duitsland Stageweek in Duitsland Doeltaal=Voertaal € 200,= (Onder voorbehoud)

16 Duits is zelfs in onze regio een echte vreemde taal geworden.
Duits is de meest gesproken moedertaal in Europa. Duits is als buurtaal voor Nederland een heel belangrijke taal hoewel de kennis ervan bij velen ontbreekt. Het bedrijfsleven eist steeds vaker een gedegen kennis van Duits. Betere perspectieven op een veel grotere europese arbeidsmarkt. Samenvattend: Ich halt von dich! ....Ehhhh??

17 Overdreven vooroordelen verdwijnen!

18 We kunnen prima met elkaar overweg!

19


Download ppt "VersterktTalen Onderwijs Duits op het Valuascollege"

Verwante presentaties


Ads door Google