De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Berlijn 2018/2019.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Berlijn 2018/2019."— Transcript van de presentatie:

1 Berlijn 2018/2019

2 Voorstelronde. Begeleidende docenten: Mw. Wassink Mw. Hilferink Dhr. Klein Wolterink Dhr. Smienk

3 Programma voorlichtingsbijeenkomst.
Doornemen programma. Paklijst. Documenten. Regels en afspraken. Gastgezin. Vragen?

4 Programma Europaweek: Berlijn
Maandag: Reisdag Aanwezig; uur Vertrek; uur Aankomst Berlijn; +/ uur Ontmoeten gastgezin uur

5 Dinsdag: Concentratiekamp Sachsenhausen. Olympia Park Berlijn
Brandenburger Tor Joods Monument Fernsehturm

6 Woensdag: Berlijn en omgeving. Sanssoucci Potsdam Kasteel Belvédère
Sanssoucci Potsdam Kasteel Belvédère East Side Gallery Checkpoint Charlie Potsdammerplatz

7 Donderdag Berlin Story Bunker Kürfusterdamm Gedächtniskirche
Sportwedstrijd Rond terugreis Aalten.

8 Vrijdag: Ongeveer 7:00 uur Aankomst Aalten

9 Bagage Goede wandelschoenen !!; Wat moet je zoal meenemen?
Kleren voor 5 dagen en 4 nachten (voor goed en slecht weer); Goede wandelschoenen !!; Een handdoek + toiletartikelen; Een mobiel; Handig is een kleine paraplu; Paspoort of identiteitskaart; Een boek of zoiets; Zakgeld of pinpas; 1 koffer en een tas voor in de bus. en uiteraard: Veel goede zin. De bagage komt onder in de bus, dus houd je fototoestel, eten/drinken bij je. Ook je paspoort of identiteitskaart moet je bij je houden. Gebruik je medicijnen? Zorg voor een medicijnpaspoort en laat dit even aan je begeleider weten. LET OP!! Je kunt in Berlijn ook pinnen. Je moet vooraf wel controleren of je met jouw pinpas ook in het buitenland geld op kunt nemen! Noodnummer leerlingen Berlijn: Contactpersoon ouders in geval nood: mw. Janssen

10

11 Busregels Eten en drinken mag, mits toegestaan door de chauffeur(s).
Kruimelwaren en chips zijn verboden. Alcohol gebruiken en roken is in de bus verboden. Je mag geen stimulerende drankjes bij je hebben en/of nuttigen. Vernielingen direct melden. Je bent hoofdelijk aansprakelijk als op jouw plaats vernielingen zijn geconstateerd. Je dient er voor te zorgen dat de bus schoon blijft. Je mag de bus pas verlaten nadat deze gecontroleerd is.

12 Geld Hoeveel geld je moet / mag meenemen is moeilijk te zeggen. Wij adviseren 50 euro. Jouw lunch en avondeten wordt verzorgd. Voor tussendoortjes moet je zelf zorgen. Denk om zakkenrollers en geldvragers!! Je kunt in Berlijn ook pinnen: LET OP…… je dient te zorgen dat je bankpas opengesteld is om in het buitenland geld op te nemen. Papieren Voor deze reis heb je geldige reisdocumenten nodig: een paspoort of een identiteitskaart. Maar denk ook aan je verzekeringspasje. Laat voordat je in de bus stapt je reisdocument zien aan je begeleider

13 Gedrag Indien een leerling zich dermate misdraagt dat verdere deelname aan de reis onmogelijk is, wordt deze leerling begeleidt naar het dichtstbijzijnde treinstation en terug naar huis gestuurd. Ouders krijgen hiervan telefonisch bericht. De kosten hiervan zijn voor rekening van de ouders. Schoenen We lopen heel veel, dus is het verstandig om goede loopschoenen aan te doen, dus geen schoenen met hakjes, slippers e.d.!! Roken Er zijn misschien nog enkele fanatieke rokers onder ons, maar ook hiervoor geldt: in de bus, trein, metro wordt niet gerookt. In de gastgezinnen alleen als de gastouders toestemming geven. Nooit op een wc of in de slaapkamer roken! Veel openbare gebouwen en al het openbaar vervoer in Duitsland zijn rookvrij. Ze controleren hier streng op.

14 Het verkeer Berlijn is een stad. Auto’s stoppen hier niet zomaar als je de weg op loopt. Wacht dus netjes bij stoplichten. Als we als groep onderweg gaan blijf je bij de groep. De begeleiding kan niet steeds leerlingen zoeken die weglopen of hun eigen gang gaan. Indien je in Berlijn bedelaars en zwervers tegenkomt, moet je daar geen aandacht aan schenken. Zorg ervoor dat je je spullen altijd goed opbergt.

15 Gastgezinnen We verblijven in gastgezinnen in Berlijn.
Een paar richtlijnen voor je verblijf in het gastgezin. De Duitsers zijn zeer beleefd in hun manier van praten. Zorg ervoor dat ook jij beleefd bent en (dus) regelmatig ‘ (Yes) please’ (Ja Bitte) en ‘(no) thank you’ (Nein Danke) gebruikt. Drugs en alcohol zijn uiteraard verboden. Roken is toegestaan als je gastouders akkoord zijn. De gastgezinnen zijn geselecteerd door de plaatselijke organisatie. De gastgezinnen moeten voldoen aan eisen die door de Duitse overheid worden gesteld. Hierbij moet je denken aan eisen op het gebied van brandveiligheid, hygiëne en maaltijdvoorziening. De gastgezinnen hebben vaak vreemdelingen in huis en zijn dus gewend aan ’stoethaspels’ zoals wij. Ze willen dus best twee of drie keer uitleggen hoe iets werkt, als je er maar om vraagt. De Duitse huizen zien er anders uit dan de onze. Je kunt vanalles tegenkomen. Wees verbaasd over dingen, maar lach er nooit om. In het gastgezin heb je meestal één kamer Hier kun je je spullen laten. Ruim je kleding en andere dingen wel steeds op en laat ze niet rondslingeren, want je hebt maar één kamer met je slaapmaatje(s). Je moet je houden aan de regels van het gastgezin. Het is niet toegestaan het gastgezin te verlaten en de stad in te gaan. Dit omdat we dan jullie veiligheid niet kunnen garanderen. Verboden middelen worden in beslag genomen. De door de leerlingen veroorzaakte schade zal in rekening worden gebracht. Bij structureel overtreden van de (bus)regels moet de leerling het project verlaten.

16 Eten en drinken! ’s Morgens
Je krijgt ’s morgens een ontbijt. Meestal is dat brood of toast met boter en jam, een kopje thee of koffie. Soms vragen ze of je iets anders wilt eten. Voordat je de deur uitgaat, krijg je een lunchpakketje mee. Hierin zit brood, een flesje drinken, misschien een appel. ’s Avonds zo rond uur krijg je avondeten, de warme hap. Als je iets niet lust, geef dat netjes aan, maar ga niet gillen of vieze gezichten trekken. Altijd aan te raden zelf wat extra eten (koeken e.d.) mee te nemen.

17 ‘s Avonds Vraag aan je gastgezin of zij eventueel weten wat je zou kunnen doen, wat geschikt is en wat wel en niet kan. Misschien ben je ’s avonds ook wel zo moe dat je alleen maar op je bed wilt liggen. Neem een boek mee of zorg ervoor dat je genoeg muziek op je MP3-speler (of iets dergelijks) hebt staan. De nachtrust begint uiterlijk om uur. Houd je aan de regels. De mensen bij wie jij logeert, moeten vaak de volgende dag weer aan het werk en kunnen niet de halve nacht wakker liggen. Trouwens, jij moet de volgende dag ook weer aan het werk, dus je hebt je slaap wel nodig.

18 Vragen

19 Volgende bijeenkomst Wat nemen de leerlingen de volgende bijeenkomst mee. - ID (Check of deze geldig is als we gaan reizen). - Zorgpas (internationaal). Heb je alle gegevens doorgegeven? - Allergieën - Ziekten - Dieet - Voorkeur voor leerlingen in gastgezin

20


Download ppt "Berlijn 2018/2019."

Verwante presentaties


Ads door Google