De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat zegt het OT hierover.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat zegt het OT hierover."— Transcript van de presentatie:

1 Wat zegt het OT hierover.
Geboorte van jezus Wat zegt het OT hierover.

2 Profetieën uit het OT en volbrenging in het NT
De mens die Satan overwint (Gen 3:15) De enige die Satan kan overwinnen is God zelf. Hieruit kan je concluderen dat Jezus uit God is. De geliefde zoon van God (oa: ps2:7 – Mt3:7, Mc1:11…) “Dit is mijn geliefde zoon” Geboren uit het nageslacht van Abraham en David. (3 x14 generaties) Geboren in een specifieke tijd In Daniël staat het overlijden van Jezus aangekondigd en ook dat na de dood van de Messias de tempel zou verwoest worden. ( Daniël 9)

3 Profetieën uit het OT en volbrenging in het NT
Geboren uit een Maagd (Jes7:14, 16; Mt 1:20-23) met de naam Immanuel, God met ons De engel in Mattheüs: naam Jezus = God redt. Geboren in Bethlehem: (Micha5) Geëerd door herders en Wijzen: psalm 72 Behoed voor de moordpartij in Bethlehem: Jer 31, in 30 wordt ook de komst van de Messias voorspeld. Hosea 11: uit Egypte heb ik mijn zoon geroepen. Opgegroeid in Nazareth: Mt 2:23 (opdat in vervulling zou gaan hetgeen door de profeten gesproken is, dat Hij Nazoreeër zou heten) Jes 8:23 – 9:6: Het land Zebulon en Naftali. JESAJA 8:23-9:6: Zoals het land van Zebulon en Naftali in het verleden smadelijk bejegend is, zo wordt weldra eer bewezen aan de kuststreek, het Overjordaanse en het domein van andere volken. 2 (9:1) Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen. 3 (9:2) U hebt het volk weer groot gemaakt, diepe vreugde gaf u het, blijdschap als de vreugde bij de oogst, zij jubelen als bij het verdelen van de buit.

4 Profetieën uit het OT en volbrenging in het NT Persoonlijke bedenkingen
Handgreep uit de vele profetieën. Als de Wijzen (koningen) bij Herodes terechtkomen weten de Schriftgeleerden en priesters dat de Messias wordt geboren te Bethlehem in Judea! (Micha5) waarbij ze de wijzen de weg wijzen. Het hele OT wijst naar de komst van de Messias en toch staat iedereen verbaasd.

5 Mattheus en Lucas Beide kerstverhalen vullen elkaar aan. (Mattheus en Lucas) In beide verhalen lees je regelmatig: Vreest niet! (Engel en Maria; Engel en Zacharias; Engel met Jozef; Engel- bij de Herders; )

6 Vrees Niet! Engel verschijnt aan Zacharias in de tempel. - Wees niet bang….. Hoe zal ik weten of dit waar is…. - Twijfel…. - Toch kreeg hij een prachtige belofte voor zijn zoon. - Zacharias is kritisch en vol ongeloof. - Als priester zal hij nochtans beter dn wie ook de Thora kennen.

7 De Engel verschijnt aan Maria
De Engel verschijnt aan Maria. - Maria heeft wel haar vraag: - Engel legt uit: De Heilige Geest zal over u komen en je zult zwanger zijn. - Maria antwoordt: ‘ Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord’ Maria antwoord met vertrouwen en geloof

8 Engel komt in de droom van Jozef. Na deze droom trouwt Jozef met Maria.
Zijn geloof in wat de engel hem vertelt is enorm. Door dit geloof worden de vele profetieën over de geboorte waarheid.

9 Wat een geweldig toonbeeld van geloof zien we bij deze vrouwen.
Maria bezoekt haar nicht Elisabeth die zwanger is van Johannes . Zowel Elisabeth als het kind in haar buik erkennen door de Heilige Geest dat Maria zwinger is van de Messias. De prachtige lofzang van Maria waarbij ze God dankt! Wat een geweldig toonbeeld van geloof zien we bij deze vrouwen. Lucas 1: 41… En toen Elizabet de groet van ​Maria​ hoorde, gebeurde het dat het kindje opsprong in haar buik; en Elizabet werd vervuld met de ​Heilige​ Geest,: 42en zij riep met luide stem en zei: Gezegend ben je onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van je buik. 43En waaraan heb ik dit te danken dat de moeder van mijn Heere naar mij toe komt? 44Want zie, toen het geluid van je groet in mijn oren klonk, sprong het kindje van vreugde op in mijn buik. 45En zalig is zij die geloofd heeft, want wat haar van de kant van de Heere gezegd is, zal volbracht worden.

10 Geboorte van Johannes Iedereen verwacht dat dit kind , zoals zijn vader Zacharias zal heten. Zacharias die niet meer kon praten, tgv zijn ongeloof, toen de engel hem de zwangerschap bij zijn vrouw aankondigde is nu gehoorzaam. De baby wordt besneden en hij krijgt de naam Johannes. Terstond kan Zacharias weer praten. De komst van Johannes werd o.a. reeds door Jesaja geprofeteerd: Jes40:3 Een stem van iemand die roept   in de woestijn:      Bereid de weg van de HEERE,   maak recht in de wildernis      een gebaande weg voor onze God.

11 Geboorte van Jezus Door de volkstelling moeten Jozef en Maria naar Judea, naar Bethlehem, vanuit Nazareth. Er was geen plaats voor hen. Jezus wordt in een voederbak gelegd. De zoon van God krijgt geen plaats! Jezus komt in de meest nederige omstandigheden en zal terug komen als Koning.

12 De engel brengt de blijde boodschap bij de herders.
Vrees Niet!!! De herders krijgen als eersten de geboorte van Jezus te horen. Ze laten de schepen waar ze de zorg over hebben achter en gaan ‘de Redder ‘ opzoeken.

13 De wijzen uit het oosten hebben een bijzondere ster gezien .
Deze ster wees hun de weg en verdween ter hoogte van Jeruzalem. Herodes roept de priesters en schriftgeleerden bijeen die bevestigen dat de Messias in Bethlehem geboren wordt. Herodes smeedt het plan om alle jongetjes van 2jaar en minder in Bethlehem en omstreken te vermoorden. 1En u, Bethlehem-Efratha, al bent u klein om te zijn onder de duizenden van Juda, uit u zal Mij voortkomen Die een Heerser zal zijn in Israël. Zijn oorsprongen zijn van oudsher, van eeuwige dagen af.

14 Er was geen plaats in Bethlehem! Geen plaats voor de Messias!
Jezus wordt geboren in een stal en gelegd in een voederbak. Als ouders van een pasgeboren baby wens je het toch wel anders. Als eerste worden de herders op de hoogte gebracht. Knechten van een meester die de schapen hoeden die naar alle waarschijnlijkheid niet van hen waren. ( ten dienste staan). Dan pas de wijzen uit het oosten ( koningen, magiërs..) Cfr David, de jongste zoon van Isaï, was ook niet van tel. Hij hoedde de schapen van zijn vader en werd vergeten door vader en broers… Het is David die koning wordt en in het geslachtsregister van de Heer Jezus voorkomt.

15 Overwinning van Christus op de valse profeet
11En ik zag de hemel geopend, en zie, een wit paard, en Hij Die daarop zat, werd getrouw en waarachtig genoemd. En Hij oordeelt en voert ​oorlog​ in ​gerechtigheid. 12En Zijn ogen waren als een vuurvlam en op Zijn hoofd waren vele diademen. Hij had een Naam, die opgeschreven was, en die niemand kent dan Hijzelf. 13En Hij was bekleed met een in bloed gedoopt ​bovenkleed, en Zijn Naam luidt: Het Woord van God. 14En de legers in de hemel volgden Hem op witte paarden, gekleed in fijn ​linnen, wit en smetteloos. 15En uit Zijn mond kwam een scherp ​zwaard, opdat Hij daarmee de heidenvolken zou slaan. En Hij zal hen hoeden met een ijzeren staf. En Hij treedt de wijnpersbak van de ​wijn​ van de grimmige toorn van de almachtige God. 16Er stond op Zijn ​bovenkleed​ en op Zijn dij deze Naam geschreven: ​Koning​ der koningen en Heere der heren.

16 Wetmatigheid in Gods koninkrijk
Van herder naar koning. Eerst dienstbaarheid en dienend, dan groeien naar koning, leider. We zijn allen geroepen voor het ‘koninklijk priesterschap .(1Petr2:9) Dit is een groeiproces. - Eerst Jezus laten geboren worden in je hart. Hij zal door de Heilige Geest je gelijkvormig maken aan Hem. - Zoals Hij zich gegeven heeft zo mag jij ook gegeven zijn (dienstbaar) zijn. - Niet meer jij leeft maar Christus leeft in jou. 1 Petrus 2:9 9 Maar u bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterschap, een heilig volk, een volk dat God Zich tot Zijn eigendom maakte; opdat u de deugden zou verkondigen van Hem Die u uit de duisternis geroepen heeft tot Zijn wonderbaar licht,


Download ppt "Wat zegt het OT hierover."

Verwante presentaties


Ads door Google