De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Module 7: Phytophthora Wageningen University& Research, 2018

Verwante presentaties


Presentatie over: "Module 7: Phytophthora Wageningen University& Research, 2018"— Transcript van de presentatie:

1 Module 7: Phytophthora Wageningen University& Research, 2018

2 Dashboard Het Akkerweb dashboard met de applicaties die door de gebruiker zijn toegevoegd aan het dashboard. WUR-Blight linksboven. De app kun je vanden in de winkel van Akkerweb. Voor WURKS is deze app al toegevoegd aan het Dashboard.

3 Winkel - Aardappel Een gedeelte van de Akkerweb winkel met de applicaties geselecteerd die iets met het gewas aardappel te maken hebben.

4 Winkel - Phytophthora

5 Phytophthora App: Doel
Optimale timing van gewasbespuitingen Een preventieve beheersingsstrategie Spuiten kort voorafgaande aan voorspelde infectieperiodes Minimaal aantal bespuitingen, maximaal effect Controle van een eigen spuitstrategie Beslissingsondersteuning, GÉÉN beslis-app!

6 Phytophthora App: Werking
Simuleert de levenscyclus van P. infestans: Sporenvorming, sporen verspreiding en infectie. Gebruikt lokaal gemeten en voorspeld weer: The Weather company (IBM) MeteoGroup Infectieperiode als: Sporenvorming en sporenverspreiding volledig – en infectie grotendeels volbracht kunnen worden.

7 Percelen invoeren Om de Phytophthora app te kunnen gebruiken moet het perceel als aardappelperceel zijn ingevoerd in de Akkerweb bouwplan app.

8 Eerste advies (invoer 1)
1: Selecteer alle aardappelvelden. 2: Hierna is advies beschikbaar binnen de Phytophthora app. 2 1

9 Eerste advies 1: Ga via het menu naar de Phytophthora app, het perceel is hier nu beschikbaar. 2: Klik op “Nieuw advies” om naar dit perceel te gaan.

10 Eerste advise (invoer 2)
1: Klik op de Phytophthora app. 2: Selecteer het bouwplan.

11 Eerste advies 1: Plantdatum ontbreekt nog. 2: Vul deze in op het tab-blad “Perceel”.

12 Eerste advies Plantdatum wordt door de teler ingevuld.
De opkomstdatum wordt automatisch berekend maar kan worden overschreven op basis van eigen waarneming. De loofdooddatum wordt later ingevuld om het seizoen voor dit perceel te beëindigen.

13 Eerste advies Het tabblad “Advies” laat zien dat het gewas op 23 mei is opgekomen. Vanaf deze datum wordt spuitadvies berekend. In de grafiek wordt de temperatuur (°C), luchtvochtigheid (%) en regen (mm) weergegeven.

14 Eerste advies Op 30 mei wordt de eerste infectieperiode verwacht (paarse balkjes). Advies om op 29 mei, voor de regen, een preventief fungicide spuiten. Een volgende infectieperiode wordt op 2 juni verwacht. Kleinere infectieperioden op 31 mei en 1 juni halen de actiegrens van 90 niet.

15 Bespuiting invoeren Bespuiting kan ingevoerd worden op het tabblad “Gewasbescherming”. Selecteer datum, tijd, fungicide, dosering en voeg toe. Kleuren in fungicidenlijst geven preventieve (geel), curatieve middelen (oranje) en stop bespuitingen (rood) aan. De beschermingsgraad wordt weergegeven in de balk “Bescherming”. Curatieve werking (terugpakken) wordt in “advies” tab-blad weergegeven met geïnverteerde kleuren in de balk “Bescherming” direct voorafgaande aan de bespuiting.

16 Middelen tabel Color coded

17 Vervolgbespuitingen Vervolgbespuitingen uitsluitend geadviseerd voorafgaande aan voorspelde infectieperiodes als: de resterende bescherming onvoldoende is of er teveel onbeschermd nieuw loof aanwezig is.

18 Nieuwe groei Gewasgroei sinds de laatste bespuiting wordt berekend en weergegeven in de balk “onbeschermde groei”. Teveel onbeschermd loof in combinatie met een infectieperiode leidt hier tot spuitadvies op 1 juni, óók als de bescherming van t bespoten deel van het loof nog voldoende is.

19 Vervolgbespuitingen Op deze manier kan het hele seizoen doorlopen worden.

20 Knolinfectierisico Knolinfectie ontstaat door afspoeling van sporen.
Regenval > waterbergend vermogen loof. “Kans op knolinfectie” alleen aanzetten als er knollen aanwezig zijn. Indicatie dat sporen gevormd - en afgespoeld kunnen worden. Opvolgen als er sporen in het gewas zijn van interne (infectie) of externe (inwaai) bron Fungicide met knolbeschermende werking. De indicatie “knolinfectierisico” geeft aan dat de weersomstandigheden door voldoende regen afspoeling van sporen vanuit het loof naar de knol mogelijk maken. Dit knolinfectierisico is alleen reël als er daadwerkelijk sporen in het gewas aanwezig zijn of in kunnen waaien. Dit is noodzakelijkerwijs een inschatting van de teler. Als er geen sporen in het eigen gewas aanwezig zijn of in kunnen waaien hoeft dit advies niet opgevolgd te worden (bovenste beeld). De indicatie wordt daarom ook niet opgevolgd met b.v. een curatief advies 1 dag later. Als een indicatie “knolinfectierisico” wel gekoppeld is aan een infectieperiode (onderste beeld) zou het spuitadvies opgevolgd moeten worden. In deze situatie wordt een preventieve bespuiting met een knolbeschermend middel op (of kort voor) 12 augustus aanbevolen.

21 Oosporen-infectierisico
Oosporen zitten mogelijk in de bodem, b.v. in Drenthe. “Kans op oosporen-infectie” alléén aanzetten als oosporen daadwerkelijk in de grond zitten (b.v. in Drenthe). Indicatie dat sporen uit de bodem opgespat kunnen worden naar het loof: zware regenbuien en plasvorming tussen de ruggen.

22 Ziektedruk Ziektedruk “hoog” verlaagt de actiedrempel en verkort de beschermingsduur na een bespuiting. Ziektedruk “normaal” Onder de setting “ziektedruk hoog” reageert de Phytophthora app eerder met spuitadvies omdat de actiedrempel verlaagd wordt (van 90 naar 50). In dit voorbeeld 2x dezelfde periode in Lelystad, Augustus De bespuiting van 17 augustus beschermt tot en met 24 augustus. Op 25 augustus volgt een Klein infectierisico. Onder de setting “ziektedruk normal” (bovenste plaatje) wordt dit genegeerd. Onder de setting “ziektedruk hoog”volgt direct weer spuitadvies op 24 augustus om de voorspelde infectie op 25 augustus te voorkomen. Ziektedruk “hoog”

23 Overweeg te spuiten “Mouse-over” van de grafiek geeft uurwaarden voor temperatuur en luchtvocht, dagtotaal neerslag, loof- en knol infectierisico, resterende fungicidenbescherming en een kleurendiagram. Het kleurendiagram geeft het spuitadvies per uur volgens de standaard kleurcodering. Kleuren tussen groen en geel: een “overweging om te spuiten”. Overweeg te spuiten: De weersverwachting is niet perfect, telers hebben persoonlijke voorkeuren en de juiste spuitomstandigheden zijn niet dagelijks beschikbaar. Om flexibiliteit in het advies in te bouwen is de categorie “overweeg te spuiten” ingesteld. Dit advies geeft weer dat we met een kleine infectieperiode te maken hebben die onder de actiedrempel blijft waar het systeem op gevalideerd is. Deze optie geeft telers de mogelijkheid extra risicomijdend te handelen met behoud van een optimale spuittiming.

24 Overzicht percelen

25 Extra info Fungiciden parameters: Euroblight tabel Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Minimaal 3 landen, 2 jaar en 6 proeven. Bescherming loof Bescherming nieuwe groei Knolbescherming Regenvastheid Curatieve werking Curatieve – en Stop-bespuitingen: Effect in veld beoordelen en herhalen indien nodig. Gewasgroei model: Heden: temperatuursom model Straks: Tipstar

26 Dank voor uw aandacht! Akkerweb Phytophthora app thomas.been@wur.nl
Tel. (+31) Phytophthora app Tel. (+31)


Download ppt "Module 7: Phytophthora Wageningen University& Research, 2018"

Verwante presentaties


Ads door Google