De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten

Verwante presentaties


Presentatie over: "somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten"— Transcript van de presentatie:

1 somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten
SOLK somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten

2 somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten
SOLK somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten

3 somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten
SOLK somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten

4 somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten
SOLK somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten

5

6 SOLK richtlijn 2010 Zoveel mogelijk in de eerste lijn
Denk biopsychosociaal Gebruik stepped care Denk in risicoprofielen Werk aan patiënten-educatie Denk aan je eigen welbevinden als arts Maak je patiënt niet ongerust

7

8

9 Onder neuroticisme verstaat men met elkaar samenhangende eigenschappen of persoonlijkheidstrekken
op het vlak van emotionele labiliteit, angstigheid, tobberigheid, somberheid en sensitiviteit.

10

11 Denk in profielen Laag risico op recidiverende of langdurige uitval.
Middelmatig risico Hoog risico (2,5% in de huisartsenpopulatie)

12 Laag risicoprofiel Een boerenknecht bezoekt de huisarts in verband met klachten van krampende pijn in de buik. Hij meldt zich ziek. Huisarts en bedrijfsarts zien functionele klachten. De grootvader van zijn beste vriend is drie maanden geleden overleden aan een coloncarcinoom.

13 Middelmatig risicoprofiel
Een 40 jarige secretaresse op een makelaarskantoor verzuimt ieder jaar een aantal weken. Zij was onlangs opgenomen bij de cardioloog in verband met pijn op de borst. Geen bijzonderheden gevonden. Hartcatheterisatie normaal. Vorig jaar veel gynaecoloogbezoek. Geen ziekte behandeld. Bekend met spanningshoofdpijn. Komt nu met vermoeidheidsklachten. Rookt veel sigaretten.

14 Hoog risicoprofiel Een 32 jarige vrouw is bekend met een status na automutilatie. Ze is twee maal gescheiden en is meermalen in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen geweest. Ze heeft aanvallen van bewustzijnsverlies, waarbij ze trekkingen vertoont en zichzelf verwondt. De aanvallen veranderen van karakter. Mevrouw raakt er nu bij in de war. De vriend is erg bezorgd.

15 Een altijd al tobberige veertigjarige kantoorwerker is al maanden thuis vanwege vermoeidheidsklachten. Er was al langer een lage arbeidssatisfactie, maar nu is er een conflict geweest op het werk. Mijnheer voelt zich zwak, ziek, maar vooral moe. Er zijn ook nek- en hoofdpijnklachten na een ongeval in de trein naar het werk. Drie kinderen, waarvan een met PDD- NOS. Echtgenote gezond. Bij lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek zijn er geen afwijkingen.

16 4 april 2019 naam: risicoprofiel
biologisch psychologisch sociaal voorbeschikkend Neuroticisme Laag intellect Weinig inzicht in eigen psyche Lage arbeidssatisfactie PDD nos uitlokkend Blessure ongeval Schrik ongeval Conflict op werk onderhoudend Vermoeidheid Depressieve gevoelens Onprettige sfeer op werk Overbelasting thuis

17 4 april 2019 naam: sjabloon biologisch psychologisch sociaal
voorbeschikkend uitlokkend onderhoudend

18 4 april 2019 naam: sjabloon biologisch psychologisch sociaal
voorbeschikkend uitlokkend onderhoudend

19 somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten
SOLK somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten

20 Risicofactoren voor het ontwikkelen van SOLK en somatoforme stoornissen (met voorbeelden)
biologisch psychologisch sociaal voorbeschikkend Genetische kwetsbaarheid Trauma, hechting (omgang met) ziekte in familie uitlokkend Vermoeidheid, lichamelijke overbelasting Stress, psychologische overbelasting Life event, problemen op het werk onderhoudend Conditieverlies, lichamelijke beperking Ongerustheid, angst Weinig sociale steun

21 Middelmatig risicoprofiel?
Een 35 jarige vrouw, werkzaam in een evangelische boekhandel, heeft last van hoofdpijn, nekpijn, schietende pijn in armen en benen. Daarbij duizeligheid en geheugenklachten. Door twee alternatieve therapeuten is de diagnose chronische Lyme gesteld. Zij is vroeger gebeten door een teek. In het bloed is IgG tegen B.burgdorferi aantoonbaar. Zij is actief op LymeNet.nl

22 Laag risicoprofiel beleid/behandeling
Eventueel aanvullend onderzoek, geruststelling en behandeling door de huisarts. Geen follow up.

23 Middelmatig risicoprofiel
Aanstellen van een casemanager. Bij nieuwe lichamelijke klachten zoekt de patiënt geruststelling en hulp. Overweeg consult specialist met gerichte vraagstelling ter uitsluiting van diagnoses. Overweeg consult psychiater voor diagnostiek en behandeling van eventuele psychiatrische comorbiditeit.

24 Hoog risicoprofiel Overweeg specifieke multidisciplinaire behandeling, vooral bij syndromen (bijvoorbeeld whiplash, chronisch vermoeidheid syndroom). Overweeg voortdurende psychiatrische behandeling, bij een psychiater of psycholoog. Overweeg verwijzing naar een derdelijns behandelcentrum voor somatoforme stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

25 Een man van 47 jaar was na een lichte aanrijding uitgevallen op het werk. Hij had een managementfunctie, dus kon wel een beetje gemist worden, maar het duurde nu al jaren. Er waren kinderen, waarvan een zoon in aanraking was geweest met de reclassering. Dat was iets dat helemaal niet bij het verder zo prettige gezin paste. Zijn klachten kwamen kortgezegd neer op overgevoeligheid voor alles. Daarom moest ik hem thuis opzoeken voor anamnese en onderzoek. Ik was daar getuige van een psychogene pseudo-epileptische aanval.

26 4 april 2019 naam: risicoprofiel
biologisch psychologisch sociaal voorbeschikkend Al eerder psychologische problemen uitlokkend 1. Bescheiden ongeval Schrik ongeval Sublimatie van schrik reclassering Zoon komt in aanraking met reclassering onderhoudend Onvoldoende lichaamsbe-weging SI “therapie” overprikkelbaarheid Stress in gezin Kan gemist worden op het werk

27 Doel van de behandeling
Laag risico: Geruststelling. Middelmatig risico: Verbetering van de kwaliteit van leven van patiënt en huisarts/casemanager. Vermindering arbeidsverzuim. Vermindering van de zorgconsumptie. Hoog risico: Voorkomen van verdere (iatrogene) schade.

28 Dus niet: Probeer te bewegen als de pijn/vermoeidheid het toelaat.
Ga pas aan het werk als je helemaal beter bent. Kom nog eens langs als het niet gaat.

29 Maar wel: Blijf bewegen en breid activiteit in x dagen uit naar normaal. Ga na 1 week (eventueel halve dagen) aan het werk. Komt u na x weken terug, tenzij u dan weer normaal functioneert.

30 4 april 2019 naam: sjabloon biologisch psychologisch sociaal
voorbeschikkend uitlokkend onderhoudend

31 4 april 2019 naam: sjabloon biologisch psychologisch sociaal
voorbeschikkend uitlokkend onderhoudend

32 4 april 2019 naam: sjabloon biologisch psychologisch sociaal
voorbeschikkend uitlokkend onderhoudend

33 Toevoegen: email adres, lichttherapie


Download ppt "somatisch onvoldoende begrepen lichamelijke klachten"

Verwante presentaties


Ads door Google