De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geloof in de evolutie Gee van Duin Douaa Hussein Hafsa Agzenay

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geloof in de evolutie Gee van Duin Douaa Hussein Hafsa Agzenay"— Transcript van de presentatie:

1 Geloof in de evolutie Gee van Duin Douaa Hussein Hafsa Agzenay
Hafsa el Baghdadi Imad Marraha Samia ben Brahim Sana Bouazzati Souhaila En-Nali (Cartesius Lyceum, Amsterdam) Ikram Sarti (Cartesius Lyceum, UvA) NIBI-onderwijsconferentie 11 januari 2019

2 Hoe gaan leerlingen om met (les over) evolutie in relatie tot hun levensbeschouwing?
Kennismaken met elkaar(-s visie) Evolutielessen: visie, les en essay (15:53) Vragen aan leerlingen (16:04) Evo-biografie van Ikram Sarti (16:30) Algemene vragen-/discussieronde (16:45) Afsluiting: impressies, evaluatie, spullen.

3 Evolutievisie zoekkaart
Leerlingen krijgen interviews te lezen en moeten na discussie over de verschillen, proberen de geïnterviewden in te delen met een zoekkaart. Dat is de opmaat naar diversiteit in visies. Aansluitend houden ze twee vergelijkbare interviews met familie en bekenden. Bepaal nu je eigen visie, en schrijf die op je werkblad.

4 Evolutielessen Interviews over visies op evolutie en levensbeschouwing lezen en afnemen.* Les: Wat is evolutie en hoe werkt het? Schoolexamentoets. Elkaar bevragen over visies in de klas.* Essay schrijven*: Welke visie heb ik nú op evolutie en levensbeschouwing? * naar opzet van Mariska Schilder en Kerst Boersma

5

6 Antibiotica- resistentie Meeuwengedrag
Antibioticaresistentie is een context die realistisch is. Het gedrag van meeuwen gaat m.n. over het verschil tussen zilvermeeuwen (bekend van onderdeel gedrag in de 4e) en drieteenmeeuwen die op rotsen broeden en die volgens onderzoek van Tinbergens collega’s wél hoogtevrees hebben. Genetische variatie, Selectie, survival of the fittest en ook soortvorming komen met deze onderwerpen aan de orde.

7 Fossielen, rudimenten, hoxgenen
Allerlei argumenten voor evolutie: fossielen, rudimenten (zowel in anatomie als gedrag), moleculaire argumenten zoals DNA en universele hoxgenen. Met fossielen gekeken naar een flinke collectie die we kregen. John B. Watson, a godfather of American behaviorist psychology, tests the grasp reflex in a baby, circa

8 Populatiegenetica Populatiegenetica wordt geïntroduceerd met een LEGO-simulatie. (wordt aan het eind uitgereikt). Sikkelcelanemie is een mooie context om te jojo-en tussen alle organisatieniveaus van molecuul tot populatie.

9 Animaties, simulaties www.johnkyrk.com
De mooiste animatie van de evolutietijdlijn is te vinden bij Johnkyrk.com

10 [Anoniem, mét plagiaatcontrole]
Essay-opdracht Schrijf een essay waarin je uiteenzet wat jouw visie op evolutie is en welke gevoelens, ideeën en argumenten die visie bepalen. [Anoniem, mét plagiaatcontrole] De essayopdracht omschrijving woorden omvang. Wordt beoordeeld als kleine Practische Opdracht.

11 Richtvragen voor essay
Wat versta ik onder evolutie? Inclusief gevoelens. Welke biologische kennis gebruik ik daarbij? Hoe zit het met die tóch ware evolutiebewering? Welke levensbeschouwelijke kennis of ideeën bepalen mijn visie? Wat is de verhouding tussen mijn biologische kennis en mijn levensbeschouwelijke kennis of ideeën – is er een conflict of juist een versterking? Hoe beïnvloeden anderen mijn visie? Hoe determineer ik mezelf nu? Dit zijn de richtvragen. In het mapje aan het eind zit de complete opdracht en de beoordeling.

12 Fragmenten uit essays

13 Hoe gaan leerlingen om met (les over) evolutie in relatie tot hun levensbeschouwing?
Kennismaken met elkaar(-s visie) Evolutielessen: visie, les en essay (15:53) Vragen aan leerlingen (16:04) Evo-biografie van Ikram Sarti (16:30) Algemene vragen-/discussieronde (16:45) Afsluiting: impressies, evaluatie, spullen.

14 Geloof in de evolutie […] teaching students about the nature of scientific facts, theories, and evidence is more likely to enhance understanding of evolutionary theory if students are given the opportunity to discuss their values and beliefs in relation to scientific knowledge. (Dagher, BouJaoude 1997)

15 En…? Impressies van docenten en leerlingen
Tips en Tops invullen op plakbriefje. Mapje met materiaal meenemen. Vragen?

16 Geloof in de evolutie Gee van Duin Douaa Hussein Hafsa Agzenay
Hafsa el Baghdadi Imad Marraha Samia ben Brahim Sana Bouazzati Souhaila En-Nali (Cartesius Lyceum, Amsterdam) Ikram Sarti (Cartesius Lyceum, UvA) NIBI-onderwijsconferentie 11 januari 2019 Stel je ook even aan elkaar voor in je groep van drie; schrijf namen op je werkblad.

17 Leidse Verklaring over Evolutie en Religie
Wij, gelovige en seculiere biologen, filosofen, leraren, theologen en wetenschapshistorici, deelnemers aan de Lorentz workshop Distinguishing Science and Metaphysics in Evolution and Religion 2018 in Leiden, Nederland, verklaren: 1. De evolutietheorie, zoals deze gedurende meer dan anderhalve eeuw is uitgewerkt, vormt op dit moment de beste wetenschappelijke verklaring voor de diversiteit, verspreidingspatronen, geschiedenis en nog steeds voortgaande ontwikkeling van het leven op aarde; 2. Deze theorie vormt een overkoepelend raamwerk voor de biologie dat essentieel is om levende organismen te begrijpen, en kent toepassingen in de geneeskunde, computerwetenschappen, ecologie, landbouw et cetera; 3. De evolutietheorie dient te worden onderwezen op zowel bijzondere als openbare middelbare scholen, op een wijze die haar onderscheidt van ideologische interpretaties ervan; 4. Wetenschappers, filosofen en religieuze gelovigen zijn het in het verleden soms oneens geweest over de evolutietheorie en zijn het dat soms nog steeds; deze meningsverschillen zijn echter noch inherent aan de evolutietheorie, noch aan religie per se; 5. We dienen de onderscheiden rol van wetenschap en van religie (inclusief seculiere levensbeschouwingen) te respecteren: religieuze claims moeten niet boven gevestigde wetenschappelijke conclusies worden geplaatst; evenmin dienen de natuurwetenschappen gebruikt te worden om beweringen over metafysische aspecten van religies te doen; 6. In geval van botsingen of onenigheid is de beste oplossing het aangaan van een respectvolle dialoog; 7. We zullen waar mogelijk reageren op ongerechtvaardigde beweringen gemaakt in onze eigen discipline over andere disciplines en ons inzetten voor voortgaande respectvolle interacties.


Download ppt "Geloof in de evolutie Gee van Duin Douaa Hussein Hafsa Agzenay"

Verwante presentaties


Ads door Google