De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Agenda aanstaande week

Verwante presentaties


Presentatie over: "Agenda aanstaande week"— Transcript van de presentatie:

1 Agenda aanstaande week
zondag, 20. januari 09:30 br. Izaak van Apeldoorn (Thema: Zonder God geen mens) 14:00 br. Jan Kuiper 15:00 bloemen bezorgen: Fam. D. Fokkema zondag, 27. januari 09:30 ds. J.E. Kramer 14:00 br Wopke van der Ploeg - Aangepaste dienst 15:00 bloemen bezorgen: Fam. H.R. van de Bosch

2 Jarigen aanstaande week
ma W. Rouwhorst-van Dijk (55) ma A.H. Noppers (33) vr A. Jansma - v/d Es (61) za E. Mulder - Gorter (59)

3

4 Welkom Voorganger: br. J.H. Kuiper Organist: br. H. Oosterhuis Beamist: br. P.B. Wagenaar

5 20Zoek het recht en niets dan het recht
20Zoek het recht en niets dan het recht. Dan zult u in leven blijven en mag u het land dat de HEER, uw God, u zal geven, in bezit nemen.

6 Welkom Voorganger: br. J.H. Kuiper Organist: br. H. Oosterhuis Beamist: br. P.B. Wagenaar

7

8 Opwekking 689 Spreek, o Heer, door uw heilig woord, dat ons hart U hoort en verzadigd wordt. Zaai uw woord, plant het diep in ons, en verander ons naar uw evenbeeld, zodat Christus licht in ons zichtbaar is, onze daden maakt tot getuigenis. Spreek, o Heer, en voltooi in ons, wat uw hand begon tot uw heerlijkheid.

9 Opwekking 689 Leer ons Heer, uw volmaakte weg, echte need'righeid en gehoorzaamheid. Toets ons hart en ons denken nu, in het heilig vuur van uw zuiverheid. In geloof zien wij dan uw majesteit, en uw liefde leidt ons tot heerlijkheid. Woord van hoop, dat ons leven deed, overwinning geeft over ongeloof.

10 Opwekking 689 Spreek, o Heer, maak ons denken nieuw, laat de diepten zien van uw plan met ons. Woord dat klonk voor de tijd begon, onze vaste grond tot in eeuwigheid. Uw genade geeft ons de zekerheid: al wat U belooft, wordt eens werk'lijkheid.

11 Opwekking 689 Spreek,o Heer, en voltooi uw kerk, en uw scheppingswerk tot uw heerlijkheid. Uw genade geeft ons de zekerheid: al wat U belooft, wordt eens werk'lijkheid. Spreek,o Heer, en voltooi uw kerk Spreek, o Heer, en voltooi in ons wat uw hand begon tot uw heerlijkheid.

12

13 Votum en zegengroet

14

15 Opwekking 518 1 Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van mijn mond, o Heer, die zijn voor U bekend en waar ik ook naar toe zou gaan, ik weet dat U daar bent.

16 Opwekking 518 Refrein: Heer, U bent altijd bij mij, U legt uw handen op mij en U bent voor mij en naast mij en om mij heen. en om mij heen, elke dag.

17 Opwekking 518 2 Heer, U doorgrondt en kent mij, want in de moederschoot ben ik door U geweven; U bent oneindig groot. Ik dank U voor dit wonder, Heer, dat U mijn leven kent en wat er ook gebeuren zal, dat U steeds bij mij bent.

18 Opwekking 518 Refrein: Heer, U bent altijd bij mij, U legt uw handen op mij en U bent voor mij en naast mij en om mij heen. en om mij heen, elke dag.

19 Opwekking 518 Refrein: Heer, U bent altijd bij mij, U legt uw handen op mij en U bent voor mij en naast mij en om mij heen. en om mij heen, elke dag.

20

21 Lied 95 Uit: Liedboek voor de kerken
1 Nu bidden wij met ootmoed en ontzag de Vader aan, wiens naam aan elk geslacht in hemel en op aarde aanzijn gaf, dat, naar zijn heerlijk wezen, Hij ons de kracht des Heiligen Geestes geve en de Messias bij ons intrek neme. Zijn liefde is de grondslag van ons leven, de oorsprong van ons hart.

22 Lied 95 Uit: Liedboek voor de kerken
2 Dan zullen wij met alle heilgen saam in 't morgenlicht op hoge tinnen staan en hoogte en diepte, lengte en breedte van Gods heil doormeten mogen. Dan kennen wij de liefde uit den hoge, al gaat zij verre het verstand te boven. Wij zullen tot de volle wasdom komen in Gods verheven naam.

23 Lied 95 Uit: Liedboek voor de kerken
3 Hem nu die in ons werkt en ons geleidt, die verder gaat dan al ons bidden reikt en meer is dan ons diepste denken peilt, zij heerlijkheid en glorie in de gemeente die Hij heeft verkoren, in elk geslacht dat van zijn naam zal horen, door Jezus Christus, nu gelijk tevoren en tot in eeuwigheid.

24

25 Lezen Mattheüs 5: 17-48 17 Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. 18 Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. 19 Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan. 20 Want ik zeg jullie: als jullie gerechtigheid niet groter is dan die van de schriftgeleerden en de farizeeën,

26 Lezen Mattheüs 5: 17-48 zullen jullie zeker het koninkrijk van de hemel niet binnengaan. 21 Jullie hebben gehoord dat destijds tegen het volk is gezegd: “Pleeg geen moord. Wie moordt, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht.” 22 En ik zeg zelfs: ieder die in woede tegen zijn broeder of zuster tekeergaat, zal zich moeten verantwoorden voor het gerecht. Wie tegen hen “Nietsnut!” zegt, zal zich moeten verantwoorden voor het Sanhedrin. Wie “Dwaas!” zegt, zal voor het vuur van de Gehenna komen te staan. 23 Wanneer je dus je offergave naar het altaar brengt en je je daar herinnert dat je broeder of zuster je iets verwijt,

27 Lezen Mattheüs 5: 17-48 24 laat je gave dan bij het altaar achter; ga je eerst met die ander verzoenen en kom daarna je offer brengen. 25 Leg een geschil snel bij, terwijl je nog met je tegenstander onderweg bent, anders levert hij je uit aan de rechter, draagt de rechter je over aan de gerechtsdienaar en word je gevangengezet. 26 Ik verzeker je: dan kom je niet vrij voor je ook de laatste cent betaald hebt. 27 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” 28 En ik zeg zelfs: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.

28 Lezen Mattheüs 5: 17-48 29 Als je rechteroog je op de verkeerde weg brengt, ruk het dan uit en werp het weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam in de Gehenna geworpen wordt. 30 En als je rechterhand je op de verkeerde weg brengt, hak hem dan af en werp hem weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam naar de Gehenna gaat. 31 Er werd gezegd: “Wie zijn vrouw verstoot, moet haar een scheidingsbrief meegeven.”

29 Lezen Mattheüs 5: 17-48 32 En ik zeg jullie: ieder die zijn vrouw verstoot, drijft haar tot overspel – tenzij er sprake was van een ongeoorloofde verbintenis; en ook wie trouwt met een verstoten vrouw, pleegt overspel. 33 Jullie hebben ook gehoord dat destijds tegen het volk werd gezegd: “Leg geen valse eed af, voor de Heer gedane geloften moeten worden ingelost.” 34 En ik zeg jullie dat je helemaal niet moet zweren, noch bij de hemel, want dat is de troon van God, 35 noch bij de aarde, want dat is zijn voetenbank, noch bij Jeruzalem, want dat is de stad van de grote koning; 36 zweer evenmin bij je eigen hoofd, want je kunt nog niet één van je haren wit of zwart maken.

30 Lezen Mattheüs 5: 17-48 37 Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad. 38 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Een oog voor een oog en een tand voor een tand.” 39 En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren. 40 Als iemand een proces tegen je wil voeren en je onderkleed van je wil afnemen, sta hem dan ook je bovenkleed af. 41 En als iemand je dwingt één mijl met hem mee te gaan, loop er dan twee met hem op. 42 Geef aan wie iets van je vraagt, en keer je niet af van wie geld van je wil lenen.

31 Lezen Mattheüs 5: 17-48 43 Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Je moet je naaste liefhebben en je vijand haten.” 44 En ik zeg jullie: heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen, 45 alleen dan zijn jullie werkelijk kinderen van je Vader in de hemel. Hij laat zijn zon immers opgaan over goede en slechte mensen en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. 46 Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft? Doen de tollenaars niet net zo? 47 En als jullie alleen je broeders en zusters vriendelijk bejegenen, wat voor uitzonderlijks doe je dan? Doen de heidenen niet net zo? 48 Wees dus volmaakt, zoals jullie hemelse Vader volmaakt is.

32

33 Lezen Kolosensen 2: 6-15 Met Christus gestorven en opgewekt uit de dood 6 Volg de weg van Christus Jezus, nu u hem als uw Heer aanvaard hebt. 7 Blijf in hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid. 8 Wees op uw hoede en laat u niet meeslepen door holle en misleidende theorieën die op menselijke tradities zijn gebaseerd en zich richten op de machten van de wereld en niet op Christus. 9 Want in hem is de goddelijke volheid lichamelijk aanwezig, 10 en omdat u één bent met hem, het hoofd van alle machten en krachten, bent ook u van die volheid vervuld.

34 Lezen Kolosensen 2: 6-15 11 In hem bent u ook besneden, niet door mensenhanden, maar met de besnijdenis van Christus, door het afleggen van het aardse lichaam. 12 Toen u gedoopt werd bent u immers met hem begraven, en met hem bent u ook tot leven gewekt, omdat u gelooft in de kracht van God die hem uit de dood heeft opgewekt. 13 U was dood door uw zonden en door uw onbesneden staat, maar God heeft u samen met Christus levend gemaakt toen hij ons al onze zonden kwijtschold. 14 Hij heeft het document met voorschriften waarin wij werden aangeklaagd, uitgewist en het vernietigd door het aan het kruis te nagelen.

35 Lezen Kolosensen 2: 6-15 15 Hij heeft zich ontdaan van de machten en krachten, hij heeft hen openlijk te schande gemaakt en in Christus over hen getriomfeerd.

36

37 Gezang 22 1 Uw woord omvat mijn leven en tilt mij aan het licht. Hebt Gij zo door uw spreken niet alles opgericht? Uw woord zet mij op vaste grond en vult met louter leven de woorden in mijn mond.

38 Gezang 22 2 Op U laat ik mij voorstaan, ik ben aan U gehecht. Waar Gij betrouwbaar voorgaat ontvouwt zich weer een weg. De paden die ik zelf bedacht zijn doelloos doodgelopen. Zij voerden in de nacht.

39 Gezang 22 3 Uw woorden te herhalen is honing in mijn mond. Mij raakt niet meer het smalen dat ik mij aan U bond. Ik weet dat zwerven bitter smaakt, maar heel mijn zoekend leven - Gij hebt het zoet gemaakt.

40 Gezang 22 4 God, laat mij nooit verliezen de vreugde om uw woord, de moed mijn weg te kiezen waar ik uw voetstap hoor. En overtuig mij dag aan dag dat Gij mij hebt geroepen, ja, dat ik leven mag!

41

42 Preek

43 Wij en God Ons niveau: Stel dat God naast je zit in de bus (en net zo’n sloeber/schooier is als jezelf?) What if God was one of us, just a slob …….) Joan Osborne 1995

44 Wij en God Uit het liedje: Op zoek naar herkenbare God
Hij zou het niet druk hebben met onze gebeden Wel relatie, maar geen spanning

45 Wij en God Als je jezelf schooier noemt, twee lijnen:
(H)erkenning van de werkelijkheid van je leven Erkenning van je verlangen naar verbetering Vergelijk de foto’s voor de makelaar met de werkelijkheid binnen.

46 Wij en God In Matteüs 5: Mensen die zich bewust neerleggen bij de sloeberige werkelijkheid van hun leven Hun tactiek: Gods geboden afslijpen tot het haalbare Gevolg: spanning weg uit je leven

47 God en wij Tegenover het zoeken naar het haalbare
de oproep om volmaakt te zijn Ondoenlijk?

48 God en wij Vragen: Waarom is die volmaaktheid nodig?
Wat bedoelt Jezus met ‘volmaakt’? Achtergrond: we zoeken het herkenbare in God (net als bij koninklijk huis bijvoorbeeld)

49 God en wij Als God naast je zit in de bus, hoef je niet meer je best te doen om in het eerste van de christelijke sportclub mee te doen. Je best doen….. Om een relatie met Hem op te bouwen?

50 God en wij ‘Uw hemelse Vader’
Jezus spreekt de mensen om Hem heen aan vanuit de relatie die ze al hebben: ‘Uw hemelse Vader’ Vanwege het verbond dat God met hen sloot. (En met ons).

51 God en wij Gevolg voor je idee van God:
De vergissing van Jezus’ tijdgenoten: zelf doen Heel menselijke vergissing, nog springlevend Geloof wordt acceptatie van de status quo, God komt dichtbij en lijkt sprekend op ons

52 Jezus en wij God wil vaart in ons leven en in zijn Zoon wordt hij een van ons. Met één (grote)uitzondering…… Jezus heeft geen rommelkamer in zijn leven

53 Jezus en wij In Hem komt God naast ons zitten om ons te helpen de rommel op te ruimen

54 Volmaakt worden 2 Timoteüs 3: 17 NBV 2 Timoteüs 3: 17 NBG 1951
….zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust. opdat de mens Gods volkomen zij, tot alle goed werk volkomen toegerust.

55 Volmaakt worden In 2 Timoteüs 3 gaat het over het nut van de Bijbel. Door te zoeken naar het haalbare komt de groei tot stilstand. In de erkenning van de Bijbel ligt de kans om te groeien

56 Volmaakt worden Jezus helpt om van de menselijke regels terug te gaan op de majesteit van Gods woord En geeft daarmee Gods regels hun plek terug

57 Volmaakt worden Stel, dat God naast je komt zitten?
Zou je dan nog bidden? Wel als je beseft dat Hij één van ons wordt om ons één te maken met Hem

58 Volmaakt worden Wie Hem volgt, wordt steeds meer man/vrouw uit één stuk Zoals God zelf ook uit één stuk is

59

60 Psalm 25: 2, 4 Uit: Levensliederen
2 Doe mij, HEER, uw wegen kennen, laat mij al uw paden gaan. En leer mij steeds meer te wennen aan uw waarheid, wijs die aan. Fleur me op, u bent de God die mij zeker komt bevrijden. Heel de dag lang wacht ik tot u mij redt uit al mijn lijden.

61 Psalm 25: 2, 4 Uit: Levensliederen
4 Ja, wat is de HEER rechtvaardig! Hij brengt zondaars op zijn spoor. Koninklijk en zo zachtaardig gaat hij zwakke mensen voor. Loopt de route van de HEER niet van waarheid naar genade voor wie letten op zijn leer, voor wie zijn verbond bewaren?

62

63 Gezang 161 1 Heer, U bent mijn leven, de grond waar op ik sta. Heer, U bent mijn weg, de waarheid die mij leidt. Uw woord is het pad, de weg waar op ik ga, zolang U mij adem geeft, zolang als ik besta. Ik zal niet meer vrezen, want U bent bij mij. Heer, ik bid U, blijf mij nabij. 2 'k Geloof in U, Heer Jezus, geboren uit de maagd, eeuw'ge Zoon van God, die mens werd zoals wij. U die stierf uit liefde, leeft nu onder ons: één met God de Vader en verenigd met uw volk. Tot de dag gekomen is van uw wederkomst, dan brengt U ons thuis in Gods rijk.

64 Gezang 161 3 Heer, U bent mijn kracht, de rots waarop ik bouw. Heer, U bent mijn waarheid, de vrede van mijn hart. En niets in dit leven zal ons scheiden, Heer. Zo weet ik mij veilig, want uw hand laat mij nooit los. Van wat ik misdaan heb, heeft U mij bevrijd, en in uw vergeving leef ik nu.

65 Gezang 161 4 Vader van het leven, ik geloof in U. Jezus, de Verlosser, wij hopen steeds op U. Kom hier in ons midden, Geest van liefd' en kracht. U die via duizend wegen ons hier samenbracht; en op duizend wegen zendt U ons weer uit, om het zaad te zijn van Gods rijk.

66

67 Collecte 1e collecte: <1e collecte> 2e collecte: <2e collecte>

68 Agenda aanstaande week 1/2

69 Agenda aanstaande week 2/2

70 Jarigen aanstaande week

71 Uitleg bloemstuk

72

73 Gezang 107: 1, 4 1 Ere zij aan God, de Vader, ere zij aan God, de Zoon, eer de Heilge Geest, de Trooster, de Drie-eenge in zijn troon. Halleluja, halleluja, de Drie-eenge in zijn troon!

74 Gezang 107: 1, 4 4 Halleluja, lof, aanbidding brengen englen U ter eer, heerlijkheid en kracht en machten legt uw schepping voor U neer. Halleluja, halleluja, lof zij U, der heren Heer!

75

76 Amen

77

78 We hopen u de volgende dienst weer te zien.
Tot ziens We hopen u de volgende dienst weer te zien.


Download ppt "Agenda aanstaande week"

Verwante presentaties


Ads door Google