De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WAARDIG IS HET LAM Les 4 voor 26 januari 2019.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WAARDIG IS HET LAM Les 4 voor 26 januari 2019."— Transcript van de presentatie:

1 WAARDIG IS HET LAM Les 4 voor 26 januari 2019

2 Het visioen van de troon. Openbaring 4 :1-3, 5, 9-11
De 4 levende wezens. Openbaring 4: 4 De 24 ouderlingen. Openbaring 4: 6-8 Het verzegelde boek. Openbaring 5: 1-4 Het Lam is waardig. Openbaring 5: 5-14 Er zijn vier reeksen van zeven onderwerpen in Openbaring: 7 kerken, 7 zegels, 7 bazuinen en 7 plagen. De hoofdstukken 4 en 5 zijn de inleiding tot het volgende, de zeven zegels. De belangrijkste vragen zijn: Wat zegt het gesloten boek? Waarom is het zo belangrijk om het te openen? Waarom is het Lam De Enige Die waardig is om het te openen?

3 HET VISIOEN VAN DE TROON
"En uit de troon kwamen bliksemstralen, donderslagen en stemmen. En er stonden zeven vurige fakkels te branden vóór de troon. Dit zijn de zeven Geesten van God." (Openbaring 4:5) Johannes' visioen van de troon van God is vergelijkbaar met het visioen van Mozes (Exodus 24: 9-10), Jesaja (Jesaja 6: 1-4) en Ezechiël (Ezechiël 1:22, 26-28). De regenboog rond de troon is een herinnering aan Gods beloften en bescherming (Genesis 9: 9-17). We kunnen met vertrouwen dicht tot de troon van genade naderen (Hebreeën 4:16). De Vader ontvangt drievoudig lof en Zijn ondersteunende en scheppende kracht wordt erkend (vers 11). In dit visioen wordt de Vader geprezen om Zijn macht om het universum te besturen dat Hij geschapen heeft.

4 DE 24 OUDERLINGEN "En rondom de troon stonden 24 tronen. En op de tronen zag ik de 24 ouderlingen zitten, bekleed met witte kleren, en met gouden kronen op hun hoofd.“ (Openb. 4:4) Ze zijn geen ouderlingen vanwege hun leeftijd maar vanwege hun positie. Ze vertegenwoordigen een groep mensen. Witte gewaden: Gerechtigheid. Kronen van goud: Koningschap of victorie. Zij kunnen de eerste vruchten zijn, die met Jezus zijn opstaan en in de Hemel leven, die de mensheid vertegenwoordigen (Mattheüs 27: 52-53) Ze zouden het volk van God kunnen vertegenwoordigen in het oude en het nieuwe verbond: 12 patriarchen en 12 apostelen (Mattheüs 19:28) Zij zouden vertegenwoordigers kunnen zijn van de geschapen werelden die niet tot zonde zijn gevallen, optredend als de 24 priesterorden voor God (Openb. 5: 8)

5 DE 24 OUDERLINGEN "En toen Het de boekrol genomen had, wierpen de vier dieren en de vierentwintig ouderlingen zich vóór het Lam neer. Zij hadden elk een citer en gouden schalen vol reukwerk. Dit zijn de gebeden van de heiligen." (Openbaring 5: 8) Zoals C. Mervyn Maxwel uitlegt in zijn boek "God zorgt. De Boodschap van Openbaring", zag Johannes die hemelse ouderlingen als priesters, met wierookvaten die wierook offerden terwijl mensen aan het bidden waren (Openbaring 5: 8). De [(H)SV] geeft aan dat de 24 oudsten zeiden: "Gij ... hebt ons door uw bloed uit God verlost uit elk geslacht ... en natie; ... en heeft ons ... priesters gemaakt" (Openbaring 5: 9, 10) ... De bijbelgeleerden zijn het erover eens dat de 24 oudsten eigenlijk zeggen dat Christus "mensen" (niet "ons") heeft verlost en dat Christus "hen" (niet "ons") tot priesters voor God heeft gemaakt. De Griekse manuscripten van Openbaring ondersteunen de mening van de geleerden, en zo wordt deze passage in moderne versies vertaald. De 24 oudsten zijn niet noodzakelijk mensen, maar zij zijn nog steeds onze vrienden. Zij helpen ons wanneer we bidden. Johannes zag hen symbolisch wierook offeren terwijl we bidden. We zouden elkeen van hen dankbaar moeten zijn.

6 DE 4 LEVENDE WEZENS "En het eerste dier leek op een leeuw, het tweede dier leek op een kalf, het derde dier had het gezicht als van een mens, en het vierde dier leek op een vliegende arend." (Openbaring 4: 7) Het uiterlijk van deze wezens en het feit dat ze 4 zijn, verbindt hen met de aarde. Leeuw: Wilde dieren Kalf: Huisdieren Man: Mensheid Adelaar: Vliegende dieren Het zijn geen mensen, ze worden "cherubs" genoemd (Ezechiël 10: 2) Ze vertegenwoordigen de engelen die ten gunste van de mensheid werken (Mattheüs 18:10)

7 HET VERZEGELDE BOEK "En ik zag in de rechterhand van Hem Die op de troon zat, een boekrol, van binnen en van buiten beschreven, verzegeld met zeven zegels." (Openbaring 5: 1) De Bijbel legt uit dat God de geschiedenis van de mens bijhoudt (Ex. 32:33; Ps. 40: 7-9; 56: 8; 69:28; 139: 16; Dan. 7:10; 12: 1; Phil. 4: 3; Openb. 3: 5). Echter, Johannes zou de toekomst zien, "dingen die daarna moeten plaatsvinden" (4: 1). Die kennis is verzegeld (verhuld, verborgen) voor iedereen behalve voor Hem die het waardig is om het te onthullen. Alleen Jezus kan dat boek openen, omdat Hij de Leeuw is (Hij heeft overwonnen) en het Lam (Hij is gestorven om ons te redden). De inhoud van het boek is gerelateerd aan de geschiedenis van onze redding. Het bevat "de geschiedenis van Gods voorzienigheid, de profetische geschiedenis van natiën en de kerk" (E.G. White, Manuscript Releases, deel 9, MR Nr. 667).

8 Ellen G. White (Christ’s Object Lessons
[Lessen uit het Leven van Alledag], hoofdstuk 23, p. 294) "Dus de Joodse leiders maakten hun keuze [d.w.z. om Jezus te doden]. Hun beslissing werd geregistreerd in het boek dat Johannes in de hand zag van Hem die op de troon zat, het boek dat niemand kon openen. In al zijn wraakzucht zal deze beslissing voor hen verschijnen op de dag dat dit boek wordt ontzegeld door de Leeuw van de stam Juda."

9 HET LAM IS WAARDIG Macht Rijkdom Wijsheid Kracht Eer Heerlijkheid
"Gij zijt waardig de boekrol te nemen en haar zegels te openen; want Gij zijt geslacht en Gij hebt (hen) voor God gekocht met uw bloed, uit elke stam en taal en volk en natie." (Openbaring 5: 9 NBG) Het Lam (Jezus) is waardig omdat Hij werd geofferd. Vanwege dat offer is aan Hem alle macht en autoriteit gegeven (Mattheüs 28:18; Efeziërs 1: 20-22). Het grote hemelse koor zingt een zevenvoudige lofprijzing en verkondigt dat Jezus waardig is om te ontvangen: Macht Rijkdom Wijsheid Kracht Eer Heerlijkheid Zegen Jezus overwon aan het kruis en heroverde wat Adam in Eden had verloren. Hij introduceert ons bij de Vader en bemiddelt voor ons (Hebreeën 7:25).

10 " Nooit zullen we de prijs van onze verlossing beseffen, totdat de verlosten met de Verlosser zullen staan voor de troon van God. Wanneer dan de heerlijkheid van het eeuwig tehuis zich plotseling zal ontvouwen voor onze verrukte blikken, zullen we ons herinneren dat Jezus dit alles heeft verlaten voor ons, dat Hij niet alleen een banneling uit de hemelse hoven werd, maar om onzentwille het risico op Zich nam, te kunnen falen en alles voor eeuwig te verliezen. Dan zullen we onze kronen aan Zijn voeten werpen en het gezang aanheffen : ‘ Het Lam, Dat geslacht is, is waardig te ontvangen de macht en de rijkdom, de wijsheid en de sterkte, en de eer en de heerlijkheid en de lof ’." (Openb.5:12). E.G. White (Jezus - De Wens der Eeuwen, hoofdstuk 13 [ De Overwinning, blz. 98 – laatste alinea ] )


Download ppt "WAARDIG IS HET LAM Les 4 voor 26 januari 2019."

Verwante presentaties


Ads door Google