De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Basis Voedingsmiddelen Les 9

Verwante presentaties


Presentatie over: "Basis Voedingsmiddelen Les 9"— Transcript van de presentatie:

1 Basis Voedingsmiddelen Les 9

2 Hoe ziet de les eruit

3

4 Vetten en olien Wat zijn lipiden?
Ander woord voor vetten. Groep stoffen die zich onderscheiden van andere stoffen onder andere door de eigenschap dat ze niet in water oplossen. Wat zijn de eigenschappen van lipiden? Waterafstotend (hydrofoob) Goed oplosbaar in organische stoffen Smelttraject ipv smeltpunt Harde en zachte vetten Waarom zijn vetten onmisbaar in onze voeding? Belangrijkste leverancier van de vet oplosbare vitamines A,D,E en K. Onverzadigde vetzuren kan het lichaam niet zelf aanmaken, maar zijn wel onmisbaar Waarom spelen vetten een belangrijke rol bij de bereiding van voeding? Smaakmaker Maken de smaak van het voedsel milder Vet vertraagd het verteringsproces Verhittingsmedium

5 Zoetwaren Wat is suikerwerk? Wat doet suiker in zoetwaren?
Verzamelnaam voor een groot scala aan producten met als belangrijkste kenmerk dat ze geheel of gedeeltelijk uit suiker bestaan, die verantwoordelijk is voor de zoete smaak. Wat doet suiker in zoetwaren? Zoetmiddel Verbeterd, versterkt en benadrukt de smaak Levert 20% van onze energie Conserverende werking in bijvoorbeeld jam Noem verschillende soorten suiker met zijn eigenschappen Witte kristalsuiker  gewonnen uit suikerbiet en suikerriet. Lange tijd de basis voor suikerwerk geweest nu worden goedkopere varianten gebruikt. Poedersuiker  lost snel op, daardoor lijkt de smaak zoeter. Koekt snel aan Invertsuiker  zoeter dan gewone suiker, daarom veel toegepast bij zoetwaren Iso-glucosestroop  remmen kristallisatie en zijn daardoor verder in te dikken tot een dikvloeibare, taaie massa. Houden vocht vast en worden gebruikt om uitdroging tegen te gaan. Zuivere glucose  fijne poeder dat voor 99,9 % uit glucose bestaat Basterdsuiker  gekleurd met karamel

6 Zoetwaren Wat zijn nadelen van zoetwaren?
Bevordert tandbederf Vetzucht Diabetes Waardoor is suikerwerk lang houdbaar? Hoog suikergehalte en laag vocht gehalte. Micro-organismen hebben hierdoor geen kans om te groeien en zo producten te bederven. Doordat suikerwerk vocht aantrekt kan het wel zacht en plakkerig worden.


Download ppt "Basis Voedingsmiddelen Les 9"

Verwante presentaties


Ads door Google