De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

JEZUS’ BOODSCHAPPEN AAN DE ZEVEN GEMEENTEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "JEZUS’ BOODSCHAPPEN AAN DE ZEVEN GEMEENTEN"— Transcript van de presentatie:

1 JEZUS’ BOODSCHAPPEN AAN DE ZEVEN GEMEENTEN
Les 3 voor 19 januari 2019

2 Elk van de berichten is op de volgende manier gestructureerd: EFEZE
Het is verbazingwekkend hoe God de kwaliteiten van zeven specifieke kerken in Azië (er waren veel kerken daar) gebruikte om de toekomstige geschiedenis van de kerk te laten zien. De boodschappen zijn in Joodse stijl gearrangeerd: de eerste gaat gepaard met de zevende, de tweede met de zesde, de derde met de vijfde en de vierde is dubbel in extensie (geeft de donkerste periode in de geschiedenis van de kerk weer) Elk van de berichten is op de volgende manier gestructureerd: EFEZE LAODICEA SMYRNA FILADELFIA PERGAMUM SARDIS THYATIRA Jezus wordt geïntroduceerd De kerk wordt aangesproken Sterke punten Zwakke punten Advies Oproep en belofte (*) (*) De eerste drie kerken hebben (1) een oproep om te luisteren en (2) een belofte. De laatste vier kerken hebben (1) een belofte en (2) een oproep om te luisteren.

3 DE GESCHIEDENIS VAN DE KERK IS VOORZEGD
EFEZE 31 100 SMYRNA 323 PERGAMUM 538 THYATIRA 1517 SARDIS 1798 FILADELFIA 1844 LAODICEA Tot de dood van Johannes Tot de bekering van Constantijn Totdat Justinianus het Pausdom politieke macht geeft Tot aan Luthers Reformatie Tot aan de gevangen-schap van de Paus Tot aan het einde van de 2300 dagen Tot het Einde

4 SMYRNA "… Dit zegt de Eerste en de Laatste, Die dood is geweest en weer levend is geworden:" (Openb. 2: 8) De kerk in Smyrna was de kerk van het martelaarschap. Wie weigerde de keizer te aanbidden, werd gevangengezet en gedood. Christenen werden gedurende 10 jaar ( na Christus) ernstig vervolgd, tussen de dood van Johannes en het edict van Constantijn, Diocletianus en Galerius. Jezus heeft geen zwakheid in deze kerk gespecificeerd. Hij gaf hun een advies dat al eeuwenlang Christenen heeft aangemoedigd: "Wees niet bevreesd … Wees trouw tot in de dood, en Ik zal u de kroon van het leven geven." (Openbaring 2:10)

5 PERGAMUM "Dit zegt Hij Die het tweesnijdende, scherpe zwaard heeft:" (Openb. 2:12) De levende keizer werd voor het eerst vereerd in 29 v. Chr , in Pergamum. De god Asklepios [= god van de medicijnen en dokters] werd ook daar vereerd. Christenen moesten wierook offeren aan de keizer en betrokken zijn bij immorele rituelen als ze wilden deelnemen aan commerciële activiteiten. Sommige mensen in de kerk leerden dat het juist was om dat te doen (Bileam en de Nikolaïeten) Jezus geeft hen de kans om zich te bekeren. Als ze dat niet doen, zullen ze gestraft worden met een scherp zwaard dat uit zijn mond komt. De kracht van de Kerk zwakte af, leerstellig en geestelijk, tussen de 4de en de 6de eeuw. Ze hadden het Brood des Levens ("het verborgen manna") nodig, net zoals wij ook dat vandaag nodig hebben.

6 “Dit zegt de Zoon van God, Die ogen heeft als een vuurvlam en voeten als blinkend koper:” (Openbaring 2:18) THYATIRA In Thyatira moesten ambachtslui deelnemen aan de riten van heidense tempels om te worden toegelaten tot handelsgilden. De kerkleiders moedigden Christenen aan om een compromis te sluiten (ze worden in Openbaring "Izebel" genoemd). Tijdens de Middeleeuwen hadden de ongeschoolde massa's een grote religieuze ijver (2:19), maar de kerkleiders corrumpeerden het christelijk geloof. In 538 na Christus gaf het keizerrijk hen autoriteit. Ze vervingen de bemiddeling van Christus door menselijke bemiddeling en leerden dat redding kon worden gekocht of door werken kon worden verkregen. Sommige mensen echter zochten en volgden nog steeds de waarheid (bijvoorbeeld de Waldenzen [2: 24-25]). Degenen die overwinnen, hebben de belofte van echte autoriteit van Jezus Christus.

7 "Dit zegt Hij Die de zeven Geesten van God heeft en de zeven sterren: ‘Ik ken uw werken, en weet dat u de naam hebt dat u leeft, maar u bent dood.’" (Openbaring 3: 1) SARDIS Sardis werd beschouwd als een veilige stad, omdat het op een onbereikbare heuvel zat. Om die reden waakten de nalatige inwoners niet over de stad. In 1517 verhoogde de Reformatie weer de waarheid. Helaas, tussen 1565 en 1740, degenereerde de hervormde kerk in levenloos formalisme. De Pilgrim Fathers vluchtten naar Amerika om te genieten van de vrijheid die ze in Europa verloren hadden. Jezus Christus moedigt ons aan om te blijven waken en groeien en te vermijden dat we ons geestelijke leven compromitteren. Hij vraagt ons om spirituele uitmuntendheid na te streven en ons geloof rein te houden. Hij zal ons witte klederen geven.

8 FILADELFIA "Dit zegt de Heilige, de Waarachtige, Die de sleutel van David heeft, Die opent en niemand sluit, en Hij sluit en niemand opent." (Openbaring 3: 7) Filadelfia was een kleine stad die in 17 na Christus door een aardbeving werd verwoest en werd herbouwd door Tiberius. De Joden kwelden de christenen daar. Een wereldwijde religieuze opleving begon tegen het einde van de 18e eeuw en duurde tot het midden van de 19e eeuw. Het was geprofeteerd dat de wederkomst van Christus het belangrijkste onderwerp zou zijn (3:10). Er is geen reprimande voor deze kerk, maar een "open deur", een nieuwe glimp van de geestelijke waarheden van het Hemelse Heiligdom. We worden aangemoedigd om te houden wat we hebben. Jezus zal Zijn karakter (Zijn Naam) in ons plaatsen, en we zullen voor altijd met Hem leven.

9 LAODICEA Geloof (1 Petrus 1: 7) Goud
Redding en gerechtigheid (Jesaja 61: 10) Witte kledingstukken Geestelijk begrip (Efeziërs 1: 17-18) Oogzalf "Dit zegt de Amen, de getrouwe en waarachtige Getuige, het begin van Gods schepping:" (Openbaring 3: 14) Laodiceërs waren rijk, dankzij de handel; hun kostbare zwarte wol en hun Frygische oogzalf. Er was een thermale bron dicht bij de stad, in Hierapolis. Dat water werd via een aquaduct naar de stad geleid. Er is niets goeds over deze kerk geschreven. Jezus kent ons persoonlijk geestelijk leven en moedigt ons aan om alles wat we nodig hebben van Hem te verkrijgen. Hij klopt aanhoudend op de deur van onze harten. Als we Hem binnenlaten en met Hem leven, zullen we bij Hem op Zijn troon zitten.

10 Als u overwint, belooft Jezus dat ...
Hij zal u de vrucht van de Boom des Levens schenken. Hij zal u beschermen tegen de tweede dood. Hij zal u manna geven, en een kleine witte steen met een nieuwe naam. Hij zal uw werken tot het einde bewaren. Hij zal u de morgenster en autoriteit over de naties geven. U zult gekleed zijn in witte klederen en uw naam zal niet worden verwijderd uit het Boek des Levens. Hij zal u voor de Vader en de engelen huldigen. Hij zal u een steunpilaar van Gods heiligdom maken, en u zult voor altijd bij Hem zijn. De Naam van God zal op u geschreven worden. U zult met Hem op Zijn troon zitten, omdat Hij heeft overwonnen.

11 "Het conflict gaat nog steeds door tussen de kinderen van het licht en de kinderen van de duisternis. Degenen die de naam van Christus noemen, zouden de lusteloosheid die hun inspanningen verzwakt, moeten afschudden en de gewichtige verantwoordelijkheden moeten dragen die hen toekomen. Iedereen die dit doet, mag verwachten dat de kracht van God in hen zal worden geopenbaard. De Zoon van God, de Verlosser van de wereld, zal worden vertegenwoordigd in hun woorden en in hun werken, en Gods Naam zal verheerlijkt worden." Ellen G. White. (The Sanctified Life, hoofdstuk. 4, pag. 41)


Download ppt "JEZUS’ BOODSCHAPPEN AAN DE ZEVEN GEMEENTEN"

Verwante presentaties


Ads door Google