Download de presentatie
De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub
GepubliceerdMaria Erika de Vos Laatst gewijzigd meer dan 5 jaar geleden
1
Veilig en verantwoord werken
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
2
1 Arbo en veiligheid 2 Criminaliteit en derving 3 Calamiteiten 4 Milieu 5 De winkel verzorgen
3
Hoofdstuk 4 Milieu De winkel verzorgen Het is belangrijk dat de winkel schoon en opgeruimd is. Waarom is dat denk je? Laat de leerlingen/studenten zoveel mogelijk voordelen benoemen/opschrijven van een schone en nette winkel (zie ook de inleiding van hoofdstuk 5).
4
5.1 Schoonmaken en onderhoud
Hoofdstuk 4 Milieu 5.1 Schoonmaken en onderhoud Klanten verwachten een schone én opgeruimde winkel. Op welke manier je moet schoonmaken, hangt af van het soort winkel. Schoonmaken en opruimen gebeurt vaak voor openingstijd of na sluitingstijd.
5
Onderhoud Barsten in (etalage)ruiten direct repareren.
Hoofdstuk 4 Milieu Onderhoud Barsten in (etalage)ruiten direct repareren. Meubels met vlekken die niet meer verwijderd kunnen worden vervangen of laten schilderen of opknappen. Kapotte lampen direct vervangen. Schilderwerk binnen en buiten moet regelmatig nagekeken worden. Vieze of kapotte reclameborden: schoonmaken of vervangen. Onderhoud ook de vloeren: maak ze regelmatig schoon met het juiste schoonmaakmiddel.
6
Schoonmaakplan In een schoonmaakplan staat:
Hoofdstuk 4 Milieu Schoonmaakplan In een schoonmaakplan staat: hoe vaak er schoongemaakt moet worden door wie er schoongemaakt moet worden wanneer er schoongemaakt moet worden
7
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Soorten vuil
8
Volgorde bij het schoonmaken
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Volgorde bij het schoonmaken
9
Veilig schoonmaken Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Bekijk het filmpje: Reinigingsmiddelen -- Veilig schoonmaken!
10
Veilig schoonmaken Volg voorschriften op: lees dus altijd het etiket!
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Veilig schoonmaken Volg voorschriften op: lees dus altijd het etiket! Let op waarschuwingspictogrammen. Let op veiligheidssymbolen. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen. Let goed op als je een trap gebruikt. Til op de juiste manier.
11
Waarschuwingspictogrammen
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Waarschuwingspictogrammen Bespreek de gevaarlijke stoffenpictogrammen nog eens (zie ook volgende dia).
12
Waarschuwingspictogrammen en veiligheidssymbolen
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Waarschuwingspictogrammen en veiligheidssymbolen Bespreek de gevaarlijke stoffenpictogrammen nog eens (zie ook volgende dia), het is herhaling (hoofdstuk 1) dus maak er eventueel een soort quiz van. Merk eventueel ook op dat deze symbolen er tot 2015 anders uitzagen (oranje); zie ook:
13
Waarschuwingspictogrammen
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Waarschuwingspictogrammen Zie hoofdstuk 1 voor de betekenis van de symbolen.
14
Veiligheidssymbolen Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Naast de gevaarlijke stoffenpictogrammen staan er ook veiligheidsaanbevelingen op de verpakking van schoonmaakmiddelen:
15
Veiligheidssymbolen Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Bespreek de symbolen door bijvoorbeeld te overleggen over de mogelijke betekenis(sen) (zie ook volgende dia’s).
16
Veiligheidssymbolen Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Klik op de afbeelding om naar de site te gaan:
17
Veiligheidssymbolen (1)
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Veiligheidssymbolen (1) Buiten bereik van kinderen bewaren. Oogcontact vermijden. Bij oogcontact grondig uitspoelen met water. Na gebruik de handen afspoelen. Bij een gevoelige of beschadigde huid, langdurig contact met het product vermijden. Niet inslikken. In geval van inslikken een arts raadplegen. Het product in de oorspronkelijke verpakking bewaren. Neem de verschillende veiligheidsaanbevelingen nog eens door.
18
Veiligheidssymbolen (2)
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Veiligheidssymbolen (2) Niet mengen met andere producten. Na gebruik de ruimte ventileren. Met droge handen gebruiken. Deksel goed sluiten. Zak goed sluiten. Niet snijden, knippen of doorboren. Neem de verschillende veiligheidsaanbevelingen nog eens door.
19
5.3 HACCP Hazard (in het Nederlands: gevaar)
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen 5.3 HACCP Hazard (in het Nederlands: gevaar) Analysis (in het Nederlands: onderzoeken) Critical Control Points (in het Nederlands: kritische controlepunten) Bekijk eventueel de zeven basisprincipes op de site van de NVWA:
20
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
21
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Controle De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of bedrijven voldoen aan het HACCP-systeem Bekijk de website van de NVWA: (klik op hyperlink of afbeelding in de dia).
22
Kruisbesmetting Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen
Bekijk het filmpje: Voorkom een voedselinfectie; Zie eventueel ook: Wat is voedselvergiftiging;
23
5.4 Persoonlijke hygiëne Zorg dat je fris ruikt.
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen 5.4 Persoonlijke hygiëne Zorg dat je fris ruikt. Doe iedere dag schone kleding en schoon ondergoed aan. Zorg dat je nagels kort en schoon zijn. Was je handen vaak en droog je handen af met een schone, droge (wegwerp)doek of nog beter: met een elektrische handendroger. Zorg dat je een frisse adem hebt. Vraag de leerlingen/studenten waarom zij vinden dat persoonlijke hygiëne belangrijk is.
24
Werken met levensmiddelen
Hoofdstuk 5 De winkel verzorgen Werken met levensmiddelen Draag beschermende kleding of een schort. Doe lang haar in een staart, of gebruik een (schoon!) mutsje of een haarnetje. Draag handschoenen. Zet als het nodig is een mond- of neuskapje op. Vraag de leerlingen/studenten waarom persoonlijke hygiëne belangrijk is.
Verwante presentaties
© 2024 SlidePlayer.nl Inc.
All rights reserved.