De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Lotgenoten Bijeenkomst 8.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Lotgenoten Bijeenkomst 8."— Transcript van de presentatie:

1 Lotgenoten Bijeenkomst 8

2 Welkom! Welkom! Welkom!

3 Oh, ja! Vorm groepjes van 3-4 personen
Wat herinner je je van de vorige bijeenkomst? Wat herinner je je van het thema? Het lot bepaalt wie rapporteert.

4 Uitwisselen van informatie
Zijn er ontwikkelingen in het verloop van je ziekte? Wat ging er goed de afgelopen periode en wat ging er minder. Wat is het leukste dat je de afgelopen periode hebt gedaan/beleefd. En hoe ben je omgegaan met mogelijke minder positieve ervaringen.

5 Tips en adviezen Wat heb je meegemaakt waar de andere deelnemers wellicht hun voordeel mee kunnen doen. Adviezen ten aanzien van de ziekte. Tips om met de ziekte om te gaan. Iets wat je gelezen hebt of op tv hebt gezien. Tips voor uitjes die geschikt zijn. Mooie films, muziek, (luister-)boek, tentoonstellingen, enz.

6 Pauze!

7 We doen de beproefde oefeningen om het brein weer fris te maken
Bewegen met Jan We doen de beproefde oefeningen om het brein weer fris te maken

8 Ordenen Hoe houd je overzicht, als je geheugen minder wordt?

9 Ordenen, achtergrond informatie
In het enige tijd geleden verschenen boek ‘Een Opgeruimde Geest’* stelt de schrijver dat ons brein niet is toegerust om de enorme hoeveelheid informatie die ons tegenwoordig wordt aangeboden, te verwerken. Ook als je geen Parkinson hebt. Zijn oplossing: we moeten de informatie ordenen om het beter te kunnen onthouden. * Daniel Levintin, Een opgeruimde geest, (2015 vertaald)

10 Twee manieren om te ordenen
Categoriaal ordenen. Hierbij verdelen we de informatie in categorieën. Dit is ordenen van soort bij soort, stapeltjes maken in de kledingkast, de messen- en vorkenlade, een wand met schroefjes en moertjes in de bouwmarkt, een lijstje wat je meeneemt op vakantie (toiletspullen…, slaapspullen,…medicijnen…., documenten…., enzovoorts)

11 Twee manieren van ordenen
Serieel ordenen Het ordenen van zaken of informatie, in een zekere volgorde. Meestal in volgorde van de tijd (maar er zijn meer volgordes). Eerst dat, dan dat. Vakantiefoto’s inplakken, een fietstocht uitstippelen, een training plannen, een plan van aanpak maken, enzovoorts.

12 Ordenen als geheugenstrategie
Ordenen is belangrijk als (interne, in je hoofd) manier om informatie te onthouden. Ons werkgeheugen kan 7 + of – 2 items onthouden. Dan kunnen losse stukjes informatie zijn maar ook kleine brokjes van informatie. Je kunt een telefoonnummer per cijfer onthouden: Dat zijn 10 brokjes informatie. Dat kan het werkgeheugen niet aan. Je kunt het ook onthouden met ordening in blokjes van 2 of 3 cijfers: (06)-(511)-(82)-(779). Dit zijn 4 brokjes informatie.

13 Ordenen als geheugenstrategie
Je kunt ordenen ook als externe geheugenstrategie gebruiken. Voorbeeld 1: Een boodschappenbriefje met de boodschappen geordend in de loopvolgorde van de supermarkt. (serieel ordenen) Voorbeeld 2: Een besteklade (messen bij de messen, vorken bij de vorken), of de bankafschriften bij elkaar op datum gesorteerd in een ordner (categoriaal ordenen).

14 Oefening We oefenen met serieel ordenen als interne geheugen strategie. Je krijgt 8 boodschappen te zien. Sorteer de boodschappen in de loopvolgorde van de supermarkt. Eerst de groente en fruit, dan de vleeswaren, de brood en gebakafdeling, dan de zuivelprodukten, enzovoorts. Bedenk hoe de volgorde is in jouw supermarkt.

15 Boodschappen onthouden
Onthoud de volgende, alfabetisch gesorteerde, boodschappen door te bedenken waar je ze kunt vinden in de supermarkt. Halfvolle melk Keukenrol Kipfilet Krentenbollen Margarine Pindakaas Prei Sinasappels

16 Ordenen als geheugenstrategie
Je kent misschien het (kinder)spelletje: ‘we nemen op vakantie mee’ Voorbeeld: we gaan kamperen! Eén persoon begint en noemt een voorwerp dat hij/zij mee neemt als we gaan kamperen. (bv tent) De persoon naast hem/haar herhaalt de voorgaande woorden en voegt daar één voorwerp aan toe: bv tent, zaklamp. Om het te onthouden stel je je de zaklamp voor in de tent. Je sorteert categoriaal, soort bij soort. De volgende persoon herhaalt de woorden en voegt een voorwerp toe: tent, zaklamp, luchtbed,

17 We gaan op vakantie! We gaan naar het strand, en we nemen mee:………………………….

18 Ordenen als geheugenstrategie
Welke boodschappen weet je nog? Noteer uit het geheugen de 8 boodschappen. Halfvolle melk Keukenrol Kipfilet Krentenbollen Margarine Pindakaas Prei Sinasappels

19 Terugblik Wat ga je, van wat je vandaag hebt gehoord, geleerd, nog déze week gebruiken? Waar zou je nog meer van willen weten? Als je een en ander wilt teruglezen log dan in op en kies in het menu ‘Parkinsoncursussen’.

20 Tot de volgende keer ! Donderdag 13 december
Jan de Groot Henk Torreman


Download ppt "Lotgenoten Bijeenkomst 8."

Verwante presentaties


Ads door Google