De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Identificatie en registratie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Identificatie en registratie"— Transcript van de presentatie:

1 Identificatie en registratie
Les 3 Paraveterinair

2 Herhaling rassen Kahoot oefenen

3 Kat Kleuren - soms afhankelijk van geslacht
Veel rassen hebben hun eigen benaming Tabby’s – cyperse in de volksmond Patronen – los van de kleur

4 Kleuren XY  Kater XX  Poes Kleur is gekoppeld aan het X chromosoom
Poes is XX dus kan 2 kleuren hebben Kater was XY = 1 X dus maar 1 kleur! Wit is geen kleur en niet gekoppeld aan het X choromsoom. Vandaar dat katers wel kleur met wit kunnen zijn. Bij dit onderwerp over kleuren is het erg belangrijk dat je onthoudt dat wit geen kleur is en dus een zwart/wit kat zowel een kater als een poes kan zijn. Het plaatje op de dia is een blauw créme Brits korthaar poes. Blauw en créme zijn namelijk 2 kleuren. Deze ‘aftekening’ wordt in de volksmond schildpad genoemd maar binnen de kattenwereld heet dit ‘tortie’.

5 Tabby’s Oorspronkelijke vachtpatroon is Tabby. Ondergrond was dan agouti. Dominant gen A  is deze aanwezig dan is de kat Tabby Op het plaatje linksboven met de paarse achterkant is een Mackerel Tabby (gestreept). Die ernaast is een Gemarmerd/Blotched tabby. Linksonder met zwarte achter kant is een Spotted Tabby en rechts onderin met rode achterkant is een Ticked Tabby.

6 Point Alleen de extremiteiten zijn gekleurd: gezicht, oren, poten en staart. Er zijn een aantal rassen altijd point, namelijk de Siamees, Heilige Birmaan en Ragdoll. Er zijn wel veel meer rassen waarbij deze aftekening voorkomt.

7 Kleuren

8 Verdunde kleur? 4 basiskleuren Zwart  blauw Chocolate  lilac
Cinnamon  Fawn Rood  créme

9 Kleuren Bi-Colour Tortie Harlekijn Van Mitted

10 Honden Kleuren en benamingen lopen erg uiteen
Net als de kat kent de hond 2 pigmentsoorten Eumelanine: donker pigment. Dit is altijd zwart of bruin Phaeomelanine: licht pigment. Dit is altijd rood of geel

11 Eumelanine Kan ook verdunnen

12 Phaeomelanine

13 Opdracht Benamingen Opdracht
Sable Wolfsgrauw Zadelaftekening Tanpoint Masker Harlekijn Merle Brindle Bont Ticking Roan Flecking Grizzle (domino) Zoek van elke benaming een plaatje op van een hondenras. Benoem het hondenras en de rasgroep.

14 Oefenen Hoe zou jij deze hond omschrijven?
Hoe zou jij deze kat omschrijven? Hoe zou jij deze hond omschrijven? Kat: ras: Brits Langhaar, vacht: halflanghaar, kleur: Blue tortie met wit (blauw schildpad met wit), oranje ogen geslacht: poes Hond: grootte: klein ras, ras: King Charles Spaniel, vacht: lange, zijdeachtige vacht met overvloedige bevedering aan staart, poten en oren, kleur; black and tan (Ruby), geslacht: navragen, niet af te lezen aan de foto.


Download ppt "Identificatie en registratie"

Verwante presentaties


Ads door Google