De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoe werkt het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoe werkt het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)”"— Transcript van de presentatie:

1 Hoe werkt het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)”

2 Het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)
Opgericht in 2013. Aanleiding: Afstoten door → regionale aanpak → betere kennisoverdracht bij bijenhouders. Regionale werkgroepen met bijengezondheids-experts en andere vrijwilligers. Werkgroep B.T.B. Waar: Dierenartsenpraktijk in Diessen. (Microscopen, onderzoeks- materialen, etc..)

3 Het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)
Deelnemers: Jos Römgens, Chris Charpentier, Bert Lemmens, Roel Paauwe, Toon de Groot, Wim van den Oord. Sinds kort ook Annet Künneke (Boskoop) en Mieke Bankers (Bakel). Roel Paauwe en Wim van den Oord zijn bijengezondheidscoördinator in Zuid Oost Brabant. Toon de Groot in Brabant Noord Oost. Alle onderzoek moet volgens een vast protocol worden uitgevoerd → “Protocol Diagnose Bijenziekten”. De deelnemers worden regelmatig bijgeschoold door

4 Het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)
Hoe verloopt het proces ? Een imker constateert een probleem met zijn bijenvolken en vermoedt dat ziekten een rol spelen → De imker neemt contact op met de regionale werkgroep en/of stuurt/brengt zelf een monster → Het monster wordt in bewaring genomen tot er een diagnose kan worden vastgesteld of de imker brengt het mee naar het imker café→

5 Het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)
4. De monsters worden binnen een maand door de werkgroep geanalyseerd → De imker wordt op de hoogte gesteld van de uitslag en de interpretatie daarvan.

6 Welke ziekten/afwijkingen komen we zoal tegen.
Nosema. Chronic Bee Paralysis Virus (CBPV). Deformed Wing Virus. Varroa destructor. Europees Vuilbroed. Kalkbroed. Algemene afwijkingen: uitgestoken tongen, korte abdomen, muizenvraat, aanwezigheid van darren.

7 Het inzendformulier en vragenlijst bijenmonster.
Nodig om een betere diagnose te kunnen stellen. Algemene informatie Probleemdefinitie. Varroabestrijding

8 Varroabestrijding zoals gewenst !!!!!

9 Maatregelen tegen de Varroamijt
Geïntegreerde bestrijding : Darrenraat wegnemen in het voorjaar Broedloze volken oxaalzuur vernevelen. 3. Tijdige bestrijding in de zomer: A. In juli mierenzuur 85%. ➔ Voeren B. In augustus mierenzuur 85%. 4. Oxaalzuur behandeling in de winter Bijengezondheid NBV

10 Problemen die we constateren:
Te laat behandelen met mierenzuur → varroa-aantasting → oxaalzuur in december heeft dan geen nut meer !!. De weersomstandigheden bij de mierenzuurbehandeling. Een late dracht (balsemien) en mierenzuurbehandeling. Een oude moer die in de winter sterft. Een niet goed bevruchte moer in september.

11 Van vaste regelmaat naar meer “maatwerk”.
Langzaam komt er meer varroaresistentie in onze bijenvolken door koninginnenteelt. Daarom eerst meten (varroabodem) en dan bestrijden = maatwerk. Meer dan 2 mijten per dag = bestrijden. Sponsdoek is erg geschikt voor maatwerk.


Download ppt "Hoe werkt het Bijendiagnose Team Brabant (B.T.B.)”"

Verwante presentaties


Ads door Google